TrafficCompressor - Ile jest w stanie pomóc/zaoszczędzić?
Moderator: Moderatorzy
-
- Mistrz bezprzewodowy
TrafficCompressor - Ile jest w stanie pomóc/zaoszczędzić?
Witam!
Z góry zakładam, że na forum znajdą się użytkownicy korzystający właśnie z w/w programu do kompresji danych. Oczywiście wraz z licencją... Ja póki co korzystam z wersji trial, jedynie po zarejestrowaniu konta na oficjalnej stronie.
Jako, że zamierzam zakupić 2 miesięczną licencję na ten program to zastanawia mnie czy on dużo pomaga? Na wersji trial ciężko zaobserwować, wiadomo, że jest to wersja okrojona (przynajmniej tak mi się wydaje) i nie będzie korzystał z "pełnych sił".
Druga sprawa to czy on coś daje podczas grania w gry? Działa jakoś na ping? Dużo kompresuje danych, przez co jest mniej pobieranych?
Interesuje mnie to, gdyż odkąd mam OF Pro z limitem 3GB to podczas grania w CS'a zauważyłem, że w przeciągu 10 minut pobrało mi ok. 10MB danych (serwer 31 slotowy), a to sporo...
Proszę o odpowiedzi, opinie na dotyczące w/w programu.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Z góry zakładam, że na forum znajdą się użytkownicy korzystający właśnie z w/w programu do kompresji danych. Oczywiście wraz z licencją... Ja póki co korzystam z wersji trial, jedynie po zarejestrowaniu konta na oficjalnej stronie.
Jako, że zamierzam zakupić 2 miesięczną licencję na ten program to zastanawia mnie czy on dużo pomaga? Na wersji trial ciężko zaobserwować, wiadomo, że jest to wersja okrojona (przynajmniej tak mi się wydaje) i nie będzie korzystał z "pełnych sił".
Druga sprawa to czy on coś daje podczas grania w gry? Działa jakoś na ping? Dużo kompresuje danych, przez co jest mniej pobieranych?
Interesuje mnie to, gdyż odkąd mam OF Pro z limitem 3GB to podczas grania w CS'a zauważyłem, że w przeciągu 10 minut pobrało mi ok. 10MB danych (serwer 31 slotowy), a to sporo...
Proszę o odpowiedzi, opinie na dotyczące w/w programu.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: TrafficCompressor - Ile jest w stanie pomóc/zaoszczędzić?
Jeśli działa to tylko negatywnie.Procio pisze:Druga sprawa to czy on coś daje podczas grania w gry? Działa jakoś na ping?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Po czym to stwierdzasz?Jo_gurt pisze:Jeśli działa to tylko negatywnie.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Dorzucasz pośrednika. Jak myślisz jak wpłynie to na czas w jakim pakiet przebywa drogę?
Poza tym ping w grach jest raczej mało zależny od przepustowości.
Poza tym ping w grach jest raczej mało zależny od przepustowości.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Czyli zakup licencji nie byłby najlepszym pomysłu, podczas gdy zależy mi na pingu, bo gram w FPS'y?Jo_gurt pisze:Jak myślisz jak wpłynie to na czas w jakim pakiet przebywa drogę?

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
-
- Mistrz bezprzewodowy
Dobra, dzięki. A czy dużo on kompresuje danych pobranych z sieci? Np. podczas grania, oglądania filmików lub zwykłe przeglądanie sieci. W ustawieniach jego, jest podane kilka tytułów gier do wyboru, w których ma kompresować dane, dlatego pytam.No raczej nie.
Zawsze podczas gry w CS'a można wyłączyć TC.

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Treści multimedialne są prawie zawsze już skompresowane, więc tutaj nic nie zyskasz (chyba, że wchodzi w grę kompresja stratna grafiki, bo przerabianie w locie filmów przez proxy jakoś mi się nie widziProcio pisze:A czy dużo on kompresuje danych pobranych z sieci?

- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Nie wiem ile to co wyżej kompresuje, ale kompresory np. od Plusa (Optimizer) kompresuje od 1.2 do 4x, z zależności od ustawień,
W Operze Turbo masz podgląd na jednej ze stron - KLIK (170KB)
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
-
- Mistrz bezprzewodowy
No tak, ale z tego ci mi wiadomo to TrafficCompressor kompresuje bez utraty jakości. Oczywiście można ustawić całkowitą kompresję, wtedy utrata jakości będzie.ra-v pisze:kompresory np. od Plusa (Optimizer) kompresuje od 1.2 do 4x, z zależności od ustawień,

-
- Mistrz bezprzewodowy
Z pojęciem "kompresja" zawsze idzie pojęcie "jakość".Procio pisze:No tak, ale z tego ci mi wiadomo to TrafficCompressor kompresuje bez utraty jakości.
Licencja trial polega na udostępnieniu pełnej programu z ograniczeniem czasowym.Procio pisze:Na wersji trial ciężko zaobserwować, wiadomo, że jest to wersja okrojona (przynajmniej tak mi się wydaje) i nie będzie korzystał z "pełnych sił".
A poza tym, jeśli z niego korzystasz, to chyba widzisz jak działa?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Korzystam z triala. Wydawało mi się, że jest to "okrojona" wersja i kompresuje mniej niż w rzeczywistości, dlatego wolałem się spytać, gdyż sądziłem, że są tu jednak osoby, które z niego korzystają.ryba825 pisze:A poza tym, jeśli z niego korzystasz, to chyba widzisz jak działa?

-
- Mistrz bezprzewodowy
Jaki byłby sens dawać oprogramowanie do kompresji, z którego po okresie próbnym klient nie byłby zadowolony, bo program "mniej" kompresował?Procio pisze:Wydawało mi się, że jest to "okrojona" wersja i kompresuje mniej niż w rzeczywistości
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jest sens, tak samo jak z wersjami demo.. Załóżmy, że grasz w jakąś grę, dojdziesz do 5 poziomu i żeby przejść dalej musisz wykupić pełną wersję. Wydawało mi sie, że tu jest podobnie. Np. stopień kompresji wynosi 70%, a z licencją 100%, do tego z licencją kompresuje również dane w grze, a bez już nie.Jaki byłby sens dawać oprogramowanie do kompresji, z którego po okresie próbnym klient nie byłby zadowolony, bo program "mniej" kompresował?

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Po to jest trial, żeby działał na 100%, jak chcesz dłużej korzystać to zapłać proste.Procio pisze:Jest sens, tak samo jak z wersjami demo..
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Mistrz bezprzewodowy
No ok, rozumiem.krystianb pisze:Po to jest trial, żeby działał na 100%, jak chcesz dłużej korzystać to zapłać proste.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi

Póki co chyba nie mam więcej pytań.