Kabel USB... za długi???
Moderator: Moderatorzy
- czarenty6587
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Kabel USB... za długi???
Witam. Chciałbym się spytac, gdyż mam podłączony modem adu635wa do routera CDW530 zalip kablem usb, przedłużanym. Kabel w zestawie od any ma jakis metr długosci, dokupiłem 1.8 m długosci i złączyłem oba kable, które dają jakies 2.8 m długosci i podpiełem je do routera. Z routera skrętką 5 m RJ-45 do kompa. Czy taki rodzaj połączenia ma wpływa na jakosc syganłu?
przypomne ze any data ma baterę, zasilacz, nie dostaje prądu tylko z usb ale z gniazdka.
przypomne ze any data ma baterę, zasilacz, nie dostaje prądu tylko z usb ale z gniazdka.
Orange Free Optimum + ADU 635WA + Antena CDMA 450 Mhz DIPOL = DL: 2.79 Mbps, UL: 0.65 Mbps = http://www.speedtest.net/result/744529927.png
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Kabel USB... za długi???
Po pierwsze, założyłeś już z 5 tematów o tym ruterze i modemie.
Po drugie, unika się łączenie kilku kabli USB, bo mogą wystąpić straty na łączeniach.
Po drugie, unika się łączenie kilku kabli USB, bo mogą wystąpić straty na łączeniach.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie do konca. Specyfikacja USB przewiduje do 30m kabla bez extendera (aktywnego wzmacniacza), ale bez laczenia kabla, co wiecej przedluzacze naruszaja specyfikacje. Powod jest prosty: w zaleznosci od dlugosci kabla zmienia sie srednica zyl zasilajacych - w przedluzkach nie jestes w stanie tego zagwarantowac. Faktorem limitujacym jest wydolnosc pradowa portu/kabla.ryba825 pisze:Po drugie, unika się łączenie kilku kabli USB, bo mogą wystąpić straty na łączeniach.
BTW: W sygnalach cyfrowych nie ma czegos takiego jak "straty na laczeniach".
Nie pomagam na PW.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jesteś pewien, że nie 5m?key pisze:Specyfikacja USB przewiduje do 30m kabla bez extendera
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Skrot myslowy - sorry.BliSki pisze:Jesteś pewien, że nie 5m?
Sam kabel moze miec maksymalnie 5m. Do root HUBa mozna podlaczyc stak z 5 HUB - daje w sumie 6 odcinkow a 5m -> 30m.
Nie pomagam na PW.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
To teraz wszystko jasne i to się zgadza.key pisze:Sam kabel moze miec maksymalnie 5m. Do root HUBa mozna podlaczyc stak z 5 HUB - daje w sumie 6 odcinkow a 5m -> 30m.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)