Jaka Antena i modem?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaka Antena i modem?
Witam!
Chciałbym zakupić antenę oraz modem huawei. I mam pytanie jaką wybrać antenę (o jakim wzmocnieniu). Jeśli mieszkam od nadajnika UMTS(ORANGE) 4,5 km w tym około 3,5km to las. I jaki byłby najlepszy modem z wyjściem na antenę zewnętrzną.
dziękuje z góry za odpowiedzi.
Chciałbym zakupić antenę oraz modem huawei. I mam pytanie jaką wybrać antenę (o jakim wzmocnieniu). Jeśli mieszkam od nadajnika UMTS(ORANGE) 4,5 km w tym około 3,5km to las. I jaki byłby najlepszy modem z wyjściem na antenę zewnętrzną.
dziękuje z góry za odpowiedzi.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jaka Antena i modem?
Najpierw wyjdź na dach/balkon z telefonem 3G i zobacz czy w ogóle widać sieć 3G Orange i czy da się do niej zalogować oraz przeprowadzić video rozmowę.loco15 pisze:Chciałbym zakupić antenę oraz modem huawei.
Nie pomagam na PW!
- Easy-Wifi
- Stały użytkownik forum
Tutaj zgodzę sie z Przedmówcą. Jeżeli nie ma zasiegu 3G w telefonie,to na komputerze też możesz zapomnieć. Chyba że chcesz przetestować jak będzie z anteną,ale to nie sieciowy internet żeby coś zdziałać...
-
dzięki za odpowiedzi. Niestety nie łapie 3G z Orange
. Jest 3G z PLAY i Plusa, chociaż nadajniki są prawie w takiej samej odległości.

- wojteks
- *** Administrator ***
To że stoją maszty to nie znaczy że na każdym jest 3G.loco15 pisze:Jest 3G z PLAY i Plusa, chociaż nadajniki są prawie w takiej samej odległości.
Nie pomagam na PW!
-
Akurat Orange też ma 3G na tym nadajniku. Ale jak pisałem wcześniej mam tylko sygnał 3G(HSDPA) z Play i Plusa coprawda słaby, ale udało sie przeprowadzić wideorozmowę na Play-u.
- wojteks
- *** Administrator ***
No to z anteną zewnętrzną będzie internet z Play.loco15 pisze:le udało sie przeprowadzić wideorozmowę na Play-u.
Nie pomagam na PW!
-
Wezme chyba jednak Play. Jeszcze jedno pytanie Czy doogólna o wzmocnieniu 9dBi wystarczy?
- wojteks
- *** Administrator ***
Ile kabla i jaki?loco15 pisze:Czy doogólna o wzmocnieniu 9dBi wystarczy?
Nie pomagam na PW!
-
Długość kabla 5m
Typ kabla : RG 174
Typ kabla : RG 174
- wojteks
- *** Administrator ***
Ten kabel zje całe pozorne wzmocnienie anteny.Typ kabla : RG 174
Sugerując antenę pisałem i jakimś panelu 15dBi i do tego dobry kabel z 8-10m maksymalnie.
Powiedzmy taką http://allegro.pl/antena-15dbi-umts-hsd ... 11619.html czy podobną od bestpartnera http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9
Nie pomagam na PW!
-
Witam
na forum jestem nowy więc bez bicia jakby coś
Nie chciałem zakładać dwóch nowych tematów więc piszę w tym.
Od dwóch lat mam/męczę się z ilpusem w gprs, wcześniej nie było chyba żadnego szybszego dostawcy w mojej okolicy, lub byłem zbyt zielony by go poszukać. Teraz jednak odkryłem że mój tel czyli N73 łapie 3G z odległego o ok 6-7km nadajnika Playa.
Teraz pytania do społeczności forum, poczytałem i polecane są tutaj anteny panelowe czy taka 15dbi była by odpowiednia do tej odległości. Warunki terenowe oceniam na średnie, wzgórza trochę drzew i przy samym domu dwie spore hale fabryczne ale skoro nokia odbiera 3g na strychu ze stabilnymi 4 kreskami tam gdzie chcę dać antenę to myślę że wystarczy. Do tego 10-12m kabla RF240 lub lepszego? wiem że to sporo ale raczej tyle musi być.
I na koniec modem, taka Sierra885 ma tutaj dobre opinie ale raz boję się że jak w jednym opisanym tutaj przypadku straci gniazdo antenowe a dwa może mielibyście jakieś własne propozycje odnośnie takiego zestawu.
na forum jestem nowy więc bez bicia jakby coś

Nie chciałem zakładać dwóch nowych tematów więc piszę w tym.
Od dwóch lat mam/męczę się z ilpusem w gprs, wcześniej nie było chyba żadnego szybszego dostawcy w mojej okolicy, lub byłem zbyt zielony by go poszukać. Teraz jednak odkryłem że mój tel czyli N73 łapie 3G z odległego o ok 6-7km nadajnika Playa.
Teraz pytania do społeczności forum, poczytałem i polecane są tutaj anteny panelowe czy taka 15dbi była by odpowiednia do tej odległości. Warunki terenowe oceniam na średnie, wzgórza trochę drzew i przy samym domu dwie spore hale fabryczne ale skoro nokia odbiera 3g na strychu ze stabilnymi 4 kreskami tam gdzie chcę dać antenę to myślę że wystarczy. Do tego 10-12m kabla RF240 lub lepszego? wiem że to sporo ale raczej tyle musi być.
I na koniec modem, taka Sierra885 ma tutaj dobre opinie ale raz boję się że jak w jednym opisanym tutaj przypadku straci gniazdo antenowe a dwa może mielibyście jakieś własne propozycje odnośnie takiego zestawu.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
kris2300,
Te hale stoją na drodze do nadajnika playa ?
6Km to nie jest dużo, powinien być zasięg...
Ja osobiście polecam tańszą antenę (co nie znaczy że gorszą), taką jak wojteks, podał post wyżej tą z allegro.
Te hale stoją na drodze do nadajnika playa ?
6Km to nie jest dużo, powinien być zasięg...
Ja osobiście polecam tańszą antenę (co nie znaczy że gorszą), taką jak wojteks, podał post wyżej tą z allegro.
-
Z 6km nadajnika nie widzę ale ten zasięg 3G łapie, nawet jeśli to by było tylko 384kbps to i tak znacznie szybsze niż gprs z plusa.
Do anteny jestem bardziej przekonany 15dBi powinno wystarczyć, gorzej z modemami w tym jestem zielony i tutaj jeszcze prosiłbym o jakieś rady.
Do anteny jestem bardziej przekonany 15dBi powinno wystarczyć, gorzej z modemami w tym jestem zielony i tutaj jeszcze prosiłbym o jakieś rady.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Dobry będzie sprawdzony i tani huawei e160/e169, nic poważniejszego raczej nie będzie potrzebne jeśli masz zasięg 3g bez anteny 
Na początek zamów to :
http://allegro.pl/antena-15dbi-umts-hsd ... 70940.html
Plus końcówka do huawei e160 .
Same modemy też są na allegro do 150zł.
Tu masz przykład:
http://allegro.pl/nowy-oryginalny-modem ... 96463.html
Lepiej kup modem na allegro a od operatora weź usługę samą bez modemu, dostaniesz większy limit ściągania danych i możesz przetestować i plusa i playa bez podpisania umowy jeszcze
Pozdro

Na początek zamów to :
http://allegro.pl/antena-15dbi-umts-hsd ... 70940.html
Plus końcówka do huawei e160 .
Same modemy też są na allegro do 150zł.
Tu masz przykład:
http://allegro.pl/nowy-oryginalny-modem ... 96463.html
Lepiej kup modem na allegro a od operatora weź usługę samą bez modemu, dostaniesz większy limit ściągania danych i możesz przetestować i plusa i playa bez podpisania umowy jeszcze

Pozdro