Potrzebuję postawić na dużej powierzchni sieć wi-fi o jednej nazwie SSID. Założenie: urządzenie ma przepinać się automatycznie do punktu w którym jest lepszy zasięg.
Jest to nowy temat dla mnie Prosiłbym o wszelką pomoc
kapat, roaming nie jest przewidziany w standardzie 802.11 (niby IAPP jest w 802.11f, ale to nie standard). Można jedynie liczyć na rozwiązania specyficzne dla danego producenta. Np. Edimax zdaje się próbował coś takiego implementować, jednak nie wiem z jakim skutkiem.
key pisze:Idea WDS jest wlasnie brak kabli miedzy punktami dostepowymi. Klasyczne rozwiazanie n.p. dla hoteli.
Raczej jest to wynalazek kompletnie do bani.
kapat pisze:Założenie: urządzenie ma przepinać się automatycznie do punktu w którym jest lepszy zasięg.
Można to zrobić profesjonalnie, niestety coś takiego będzie dużo kosztowało.
Z mojej wiedzy (też marnej w tym temacie) jest to bardzo orientacyjnie ok 1000zł za jeden AP + następne 10 za serwer który nimi zarządza (same AP są bezużyteczne)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Akurat raz natknąłem się na ceny sprzętu HP niedawno zainstalowanego na wydziale. To jeden "AP" tylko G 54Mb/s ponad 1000zł było w którymś ze sklepów internetowych, ale roaming działa i w czasie połączenia można spokojnie przemieszczać się pomiędzy kolejnymi "komórkami"
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!