HUAWEI E1750 T-Mobile + iPlus
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
HUAWEI E1750 T-Mobile + iPlus
Jakiś czas temu nabyłem na aukcji allegro modem HUAWEI E1750 T-Mobile ze zdjętym simlockiem. allegro_pl/item1285702193_html (w miejscu _ powinna być kropka)
Po włożeniu modemu z kartę iPlus w środku do gniazda następuje instalacja na komputerze programu T-Mobile Internet Manager. Po uruchomieniu wyświetla mi się informacja o treści:
"Your current Operator Profile is not supported, please contact your Operator".
Informacja ta wyświetla się także po każdym kolejnym uruchomieniu. Próbę przeprowadziłem na komputerach z systemem XP/Vista/7 - wszędzie efekt ten sam. Program wykrywa sieć, potrafi ją nazwać, ale nie potrafi się z nią połączyć.
Jeżeli mimo tego nacisnę "Connect" pojawia się komunikat błędu 619.
Dodam, że modemu mogę wysyłać wiadomości tekstowe na komórkę oraz takowe odbierać, wiec chyba modem jest sprawny.
Proszę o pomoc.
Proszę tłumaczyć maksymalnie łopatologicznie.
Z górki dziękuje za pomoc.
Po włożeniu modemu z kartę iPlus w środku do gniazda następuje instalacja na komputerze programu T-Mobile Internet Manager. Po uruchomieniu wyświetla mi się informacja o treści:
"Your current Operator Profile is not supported, please contact your Operator".
Informacja ta wyświetla się także po każdym kolejnym uruchomieniu. Próbę przeprowadziłem na komputerach z systemem XP/Vista/7 - wszędzie efekt ten sam. Program wykrywa sieć, potrafi ją nazwać, ale nie potrafi się z nią połączyć.
Jeżeli mimo tego nacisnę "Connect" pojawia się komunikat błędu 619.
Dodam, że modemu mogę wysyłać wiadomości tekstowe na komórkę oraz takowe odbierać, wiec chyba modem jest sprawny.
Proszę o pomoc.
Proszę tłumaczyć maksymalnie łopatologicznie.
Z górki dziękuje za pomoc.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: HUAWEI E1750 T-Mobile + iPlus
Musisz stworzyć nowy profil z APN, loginem i hasłem w programie. Jeśli ten program nie daje takiej możliwości to zainstaluj Mobile Partner - oryginalny manager Huawei.
-
Brałem też pod uwagę możliwość wymiany oprogramowania (choć pierwotnie myślałem o wymianie na plusowskie ale nie znalazłem odpowiedniego bo najnowszy manager plusa współpracuje z wszystkimi modemami prócz mojego).
Czy do wymiany oprogramowania potrzebuje jakieś kody ?
Rozumiem, że Mobil Partnera najlepiej pobrać z:
http://sterowniki.bez-kabli.pl/huawei/huawei_m.htm
Pytanie tylko, którą wersję ?
Czy do wymiany oprogramowania potrzebuje jakieś kody ?
Rozumiem, że Mobil Partnera najlepiej pobrać z:
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeśli chcesz zmienić dashboard czyli ten wirtualny CD z managerem to możliwe, że będzie potrzebny kod, ale nie koniecznie.ml2200 pisze: Czy do wymiany oprogramowania potrzebuje jakieś kody ?
Najnowszą. Powinna chodzić bez problemów.ml2200 pisze:Rozumiem, że Mobil Partnera najlepiej pobrać z:
Co do iPlus managera to to jest kobyła, która jest mulasta więc nie polecam. Najlepiej oprogramowanie producenta modemu czyli Huawei i Mobile Partner.
-
jak wymienić oprogramowanie ?
Czy wystarczy, że sformatuje mój dysk-modem T-mobile i potem skopiuje na niego pliki MobilePartner ?
Czy wystarczy, że sformatuje mój dysk-modem T-mobile i potem skopiuje na niego pliki MobilePartner ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Formatowanie nic nie da. Prawdopodobnie się nawet nie uruchomi.
Potrzeby Ci dashboard do Twojego modelu.
Potrzeby Ci dashboard do Twojego modelu.
-
czyli chyba to:
E1750 dashboard (StarHub) win 11.300.05.16.134 & mac 303.06.06.134
ale co z tym dalej zrobić to nie mam pojęcia..
ale co z tym dalej zrobić to nie mam pojęcia..
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak. To jedyny jaki mamy. W prawdzie jest od operatora StarHub, ale manager jest oryginalny Huawei. Co najwyżej ma kolor zmieniony lub logo dodane. Reszta powinna być ok.
Pobierasz na dysk, podłączasz modem (najlepiej bez karty sim), uruchamiasz pobrany plik i postępujesz zgodnie ze wskazówkami na ekranie.
Pamiętaj o podłączonym zasilaniu do komputera i nieodłączaniu modemu w czasie operacji.
Pobierasz na dysk, podłączasz modem (najlepiej bez karty sim), uruchamiasz pobrany plik i postępujesz zgodnie ze wskazówkami na ekranie.
Pamiętaj o podłączonym zasilaniu do komputera i nieodłączaniu modemu w czasie operacji.
-
- Mistrz bezprzewodowy
On jest dosyć cienki. Już nie pamiętam czy mu coś dolegało, ale pamiętam, że dosyć szybko go zdeinstalowałem.ml2200 pisze:czyli chyba to:
Ja na swoim E1750 (też z T-Mobile'a) mam obecnie zainstalowaną zmodyfikowaną wersję dashboardu UTPS16.001.06.01.500.B16.
Oryginalny dashboard UTPS16.001.06.01.500.B16 możesz ściągnąć z naszej strony ze sterownikami.
Jeśli będziesz chciał mieć ten sam dashboard w wersji MAX-full-wypas, to przeczytaj ten wątek:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0 (wystarczy pierwsze 6 stron) - tam znajdziesz link, skąd taki dashboard ściągnąć.
Tam też dowiesz się, jak zrobić backup aktualnie zainstalowanego na modemie dashboardu.
Po prostu klikasz plik EXE i dashboard Ci się instalujeale co z tym dalej zrobić to nie mam pojęcia..

Tylko na wszelki wypadek przed tym zabiegiem wyjmij SIM-kartę z modemu (nie jestem pewien, czy w tym przypadku jest to konieczne, na pewno jest konieczne przy flashowaniu firmware'u).
Krzysztof
-
Nie mogąc odnaleźć UTPS16.. postanowiłem zainstalować ten 11.300...
Instalacja przebiegła pomyślnie.
Na modemie zamiast oprogramowania T-Mobile mam oprogramowanie Mobile Broadband Modem.
Nie wyświetla mi już w prawdzie komentarza, że mój operator nie jest obsługiwany ale za to mam ciągle błąd 619.
Jak dalej wrzucić Mobil Partnera ?
[ Dodano: 2010-11-11, 10:33 ]
No dobra
Zgodnie z zasadą dla potomnych dokończę tema
:D:D
uruchamiam Mobile Broadband Modem > Tools > Options..
zakładka Profile Management
przycisk New
wpisuje dane ze spisu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=81956#81956
zatwierdzam wszystkie okienka
po chwili cieszę się z nowego profilu
i z internetu
Dzięki wszystkim za pomoc

Instalacja przebiegła pomyślnie.
Na modemie zamiast oprogramowania T-Mobile mam oprogramowanie Mobile Broadband Modem.
Nie wyświetla mi już w prawdzie komentarza, że mój operator nie jest obsługiwany ale za to mam ciągle błąd 619.
Jak dalej wrzucić Mobil Partnera ?
[ Dodano: 2010-11-11, 10:33 ]
No dobra

Zgodnie z zasadą dla potomnych dokończę tema

uruchamiam Mobile Broadband Modem > Tools > Options..
przycisk New
po chwili cieszę się z nowego profilu
i z internetu

Dzięki wszystkim za pomoc

-
- Mistrz bezprzewodowy
A zaglądałeś na tę stronę?ml2200 pisze:Nie mogąc odnaleźć UTPS16.. postanowiłem zainstalować ten 11.300...
http://sterowniki.bez-kabli.pl/huawei/huawei_dd.htm
Jest jako pierwszy od góry!
Błąd 619 - Prawdopodobne przyczyny:Nie wyświetla mi już w prawdzie komentarza, że mój operator nie jest obsługiwany ale za to mam ciągle błąd 619.
- nie jest włączona usługa przesyłu danych u operatora,
- brak karty SIM w modemie,
- brak środków na koncie w Pre-Paid.
( FAQ: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=54499#54499 )
Mobile Partnera (lub np. TNI) możesz sobie zainstalować na komputerze całkiem niezależnie od innych menadżerów połączeń oraz dashboardu zainstalowanego na modemie.Jak dalej wrzucić Mobil Partnera ?
Ważne, żeby w danej chwili był uruchomiony tylko jeden menadżer połączeń!
Krzysztof
-
Zaglądałem ale widocznie nie skumałem, że te xx to może być mój
następnym razem go podłącze bo teraz mam limit rapida wyczerpany a zaraz wsiadam w pociąg i jadę w świat.
Dzięki wielkie Michale i Krzysztofie za pomoc i przeprowadzenie mnie na stronę uświadomionych

Dzięki wielkie Michale i Krzysztofie za pomoc i przeprowadzenie mnie na stronę uświadomionych

-
- Mistrz bezprzewodowy
To chyba do FAQ trzeba będzie dodać jeszcze jedną ewentualność (i to chyba na pierwszej pozycji):ml2200 pisze:uruchamiam Mobile Broadband Modem > Tools > Options..
przycisk New
- brak skonfigurowanego profilu połączenia

Ostatnio zmieniony 2010-11-11, 11:03 przez Chris-Kr, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
-
A niby na allegro pisało:
"MODEM nie posiada blokady SIMLOCK zatem pracuje ze wszystkimi sieciami (Plus, Orange, PLAY, Era i innymi z całego świata)."
Tylko nie pisze, że trzeba sobie go skonfigurować..
"MODEM nie posiada blokady SIMLOCK zatem pracuje ze wszystkimi sieciami (Plus, Orange, PLAY, Era i innymi z całego świata)."
Tylko nie pisze, że trzeba sobie go skonfigurować..
-
- Mistrz bezprzewodowy
I prawdę pisało!ml2200 pisze:A niby na allegro pisało:
Ty nie konfigurowałeś modemu, lecz odpowiednio do wymagań swojego operatora konfigurowałeś zainstalowany na komputerze menadżer połączeń!Tylko nie pisze, że trzeba sobie go skonfigurować..
A menadżerów połączeń to na komputerze możesz mieć nawet kilka i każdy z nich może być skonfigurowany do obsługi wielu operatorów.
Krzysztof