Option Globetrotter GT MAX sterowniki windows 7 64 bit
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Option Globetrotter GT MAX sterowniki windows 7 64 bit
Mam problem ze sterownikami do gt max'a w windowsie 7 64 bit. Sciagnalem najnowsze wersje ze strony ERY i option.com i nic - dalej nie moge zainstalowac tej karty. Ktos wie skad moge drivery do tej karty?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-11-07, 11:32 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-11-07, 11:32 ]
Ostatnio zmieniony 2010-11-07, 11:32 przez tamigo, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Option Globetrotter GT MAX sterowniki windows 7 64 bit
Którego: 1.8 7.2 czy 7.2/2.0?tamigo pisze:gt max'a
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
tamigo, w/g Optiona sterowniki w wersji 4.0.17.0 są certyfikowane dla Win7 i powinny działać bez zarzutu. Do ściągnięcia z: http://www.option.com/en/support/softwa ... 2-ready-e/ - to te stery instalowałeś? Co się dzieje po zainstalowaniu sterów, restarcie kompa a potem włożeniu karty do kompa?
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
Sciagalem ten sterownik ale to nie jest wersja instalacyjna. Mimo wszystko windows 7 nie przyjmuje tych plików i nie chce zainstalowac modemu. Widzi go jako modem globetrotter, ale wyskakuje komunikat ze urzadzenie nie zostalo prawidlowo zainstalowane:)
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-11-07, 20:21 ]
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-11-07, 20:21 ]
Ostatnio zmieniony 2010-11-07, 20:20 przez tamigo, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Niemożliwe, chyba że masz modem z orange.tamigo pisze:mimo wszystko windows 7 nie przyjmuje tych plików i nie chce zainstalowac modemu.
-
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Oczywiście że nie. To plik ZIP ze sterownikami w środku. Musisz go rozpakować gdzieś, a następnie dla każdego urządzenia z "wykrzyknikiem" w Menedżerze Urządzeń wybrać "Aktualizuj oprogramowanie sterownika" i ręcznie wskazać na katalog do którego rozpakowałeś plik ZIP ze sterownikami.tamigo pisze:Sciagalem ten sterownik ale to nie jest wersja instalacyjna.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
Ech, oczywiście że sterownik ze strony Optiona nie pasuje jeżeli modem nie ma najnowszego firmware z włączonym trybem NDIS. Dla modemów z niezaktualizwoanym firmware instaluje się sterownik serii 3.
Kod: Zaznacz cały
http://sup.xenya.si/sup/option/drivers/Vista/GTMAX72/GTMAX72_XP_Vista_driver_3_1_1_139-signed.zip
login: option
pass: fusion
-
...tyle że to nie jest sterownik do windowsa 64 bit 

-
Racja, nie zauważyłem. W związku z tym że sterownik trudno znaleźć w internecie, ja go dodam jako załącznik do posta, a administratorom tego forum polecam dodanie ich w bardziej widocznym miejscu.
W paczce jest również driver dla x64 i na pewno działa z win. 7.
(załącznik widoczny po zalogowaniu)
W paczce jest również driver dla x64 i na pewno działa z win. 7.
(załącznik widoczny po zalogowaniu)
-
wielkie dzięki za pomoc
-
Przez podobny problem ze świeżą zakupioną kartą, trafiłem na ten wątek i założyłem konto na bez-kabli.pl ...
Posiadam kartę z T-Mobile, model GX0201, SNR FT197943EN i z początkową wersją firmware 1.10.0CHd (Date: Feb 09 2007, Time: 15:25:24).
Przy wielu, wielu różnych wariantach ustawień sterowników i aplikacji, doszedłem w końcu do działającej kombinacji (może komuś przyda się opis):
1) zainstalowanie jednej z najnowszych w tej chwili wersji GlobeTrotter Connect - 3.1.0.1086 (ładuje automatycznie własne sterowniki, które nie będą działać należycie przez niewłaściwą wersję firmware ...)
2) skopiowanie aplikacji z punktu pierwszego do dowolnego folderu na dysku twardym (po to, aby w przyszłości móc korzystać z najnowszej wersji GlobeTrotter Connect, a nie ze starszej 2.3.0.630)
3) odinstalowanie GlobeTrotter Connect
4) zainstalowanie sterowników znajdujących się na karcie (na jej wewnętrznej pamięci) - niestety z niewiadomych dla mnie przyczyn zainstalowane dzięki nim urządzenie widoczne jest tylko do restartu komputera (i to od pierwszego razu, bez instalacji żadnych nowych sterowników ze strony Optiona) - później pojawia się tylko jako "Główny koncentrator USB" lub "Ptwarty kontroler hosta PCI do USB NEC"
5) ponowne uruchomienie komputera i zainstalowanie sterowników podanych przez Jana (dzięki!)
6) uruchomienie aplikacji GlobeTrotter Connect z folderu, do którego wcześniej została skopiowana (bez instalacji starej wersji)
Co jest jednak jeszcze ciekawszym rozwiązaniem - Patryk opisał w doskonały sposób możliwość zmiany firmware w 'nieakceptowanych' kartach Option na najnowsze ...
http://www.bez-kabli.pl/printview.php?t=21291&start=0
Cytat z instrukcji Patryka poniżej dla rozjaśnienia tematu:
"Chcąc zaktualizować oprogramowanie wewnętrzne modemu kupionego u operatora komórkowego oraz wymienić dashboard na niebrandowany,prosto od producenta,zwykle napotykamy na problem - flasher ze strony WWW Optiona, SuperFire.exe,nie chce obsłużyć naszego modemu,gdyż jego product number jest inny,niż terminali sprzedawanych bezpośrednio przez producenta.
Czy musimy się więc pogodzić ze starym firmware,np.bez możliwości użycia sterowników HSO pod Linuksem,i z wirtualnym CD-romem z nieciekawym menedżerem od operatora ?
Otóż nie.
Wystarczy przeflashować modem wg instrukcji poniżej,dokonując niewielkiej modyfikacji w pliku SuperFire.exe."
U mnie poszło bez problemów i jestem naprawdę zadowolny z efektów.
Dzięki temu możliwe będzie już skorzystanie z najnowszych sterowników, a wgrywanie najnowszego firmware (jeśli się ukaże) będzie możliwe bez najmniejszych kombinacji (karta została zdebrandowana).
Po co to wszystko? Dla szybszego trybu NDIS, ale też dla jednej rzeczy (o której napisał YaHooo w cytowanym wątku):
"... można ustawić automatyczne łączenie się z internetem i mieć od razu po załadowaniu systemu działający internet bez klikania gdziekolwiek oraz instalowania jakichkolwiek programów". Wygoda ...
Pozdrawiam,
Wojtek
Posiadam kartę z T-Mobile, model GX0201, SNR FT197943EN i z początkową wersją firmware 1.10.0CHd (Date: Feb 09 2007, Time: 15:25:24).
Przy wielu, wielu różnych wariantach ustawień sterowników i aplikacji, doszedłem w końcu do działającej kombinacji (może komuś przyda się opis):
1) zainstalowanie jednej z najnowszych w tej chwili wersji GlobeTrotter Connect - 3.1.0.1086 (ładuje automatycznie własne sterowniki, które nie będą działać należycie przez niewłaściwą wersję firmware ...)
2) skopiowanie aplikacji z punktu pierwszego do dowolnego folderu na dysku twardym (po to, aby w przyszłości móc korzystać z najnowszej wersji GlobeTrotter Connect, a nie ze starszej 2.3.0.630)
3) odinstalowanie GlobeTrotter Connect
4) zainstalowanie sterowników znajdujących się na karcie (na jej wewnętrznej pamięci) - niestety z niewiadomych dla mnie przyczyn zainstalowane dzięki nim urządzenie widoczne jest tylko do restartu komputera (i to od pierwszego razu, bez instalacji żadnych nowych sterowników ze strony Optiona) - później pojawia się tylko jako "Główny koncentrator USB" lub "Ptwarty kontroler hosta PCI do USB NEC"
5) ponowne uruchomienie komputera i zainstalowanie sterowników podanych przez Jana (dzięki!)
6) uruchomienie aplikacji GlobeTrotter Connect z folderu, do którego wcześniej została skopiowana (bez instalacji starej wersji)
Co jest jednak jeszcze ciekawszym rozwiązaniem - Patryk opisał w doskonały sposób możliwość zmiany firmware w 'nieakceptowanych' kartach Option na najnowsze ...
http://www.bez-kabli.pl/printview.php?t=21291&start=0
Cytat z instrukcji Patryka poniżej dla rozjaśnienia tematu:
"Chcąc zaktualizować oprogramowanie wewnętrzne modemu kupionego u operatora komórkowego oraz wymienić dashboard na niebrandowany,prosto od producenta,zwykle napotykamy na problem - flasher ze strony WWW Optiona, SuperFire.exe,nie chce obsłużyć naszego modemu,gdyż jego product number jest inny,niż terminali sprzedawanych bezpośrednio przez producenta.
Czy musimy się więc pogodzić ze starym firmware,np.bez możliwości użycia sterowników HSO pod Linuksem,i z wirtualnym CD-romem z nieciekawym menedżerem od operatora ?
Otóż nie.
Wystarczy przeflashować modem wg instrukcji poniżej,dokonując niewielkiej modyfikacji w pliku SuperFire.exe."
U mnie poszło bez problemów i jestem naprawdę zadowolny z efektów.
Dzięki temu możliwe będzie już skorzystanie z najnowszych sterowników, a wgrywanie najnowszego firmware (jeśli się ukaże) będzie możliwe bez najmniejszych kombinacji (karta została zdebrandowana).
Po co to wszystko? Dla szybszego trybu NDIS, ale też dla jednej rzeczy (o której napisał YaHooo w cytowanym wątku):
"... można ustawić automatyczne łączenie się z internetem i mieć od razu po załadowaniu systemu działający internet bez klikania gdziekolwiek oraz instalowania jakichkolwiek programów". Wygoda ...
Pozdrawiam,
Wojtek
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Twoje badania przyniosły ważny wniosek. Starsze firmwary (być może także te brandowane) nie są kompatybilne ze sterownikami 4.xWojtek.J pisze:Dzięki temu możliwe będzie już skorzystanie z najnowszych sterowników,

-
Tak mi się wydaje - na karcie od samego początku nie działały u mnie sterowniki w wersji 4.x. , po modyfikacji firmware funkcjonują należycie. Możliwe, że NDIS/RAS mają tu znaczenie.krystianb pisze:[..]Twoje badania przyniosły ważny wniosek. Starsze firmwary (być może także te brandowane) nie są kompatybilne ze sterownikami 4.xDużo dziwnych zjawisk to wyjaśnia.
Tak naprawdę udało mi się po raz pierwszy urchomić kartę dopiero dzięki Janowi i jego tekstowi "Ech, oczywiście że sterownik ze strony Optiona nie pasuje jeżeli modem nie ma najnowszego firmware z włączonym trybem NDIS. Dla modemów z niezaktualizwoanym firmware instaluje się sterownik serii 3"

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-11-27, 10:51 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-11-27, 10:51 przez Wojtek.J, łącznie zmieniany 1 raz.