Samsung L760 jako modem + Windows7 = problem

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rkarolek
Początkujący użytkownik forum

Samsung L760 jako modem + Windows7 = problem

Post autor: rkarolek »

Witam
Od niedawna używam laptopa HP envy17 z windowsem 7 64bit.
Mam również nieużywany telefon samsun L760, który chciałem wykorzystać do pracy jako modem HSPA.
Niestety mimo wielu prób nie udaje mi się tego osiągnąć, problem jest w sterownikach (chyba), wójek google też jak na razie mi nie pomógł.

Mimo że instaluje sterowniki nadal w urządzeniach zamiast wykrytego telefonu/modemu mam urządzenie nieznane :(

Ktoś może używał w/w telefonu w połączeniu z win7 64bit (boję się że problem właśnie tyczy się tych 64bit)

Pozdrawiam i proszę o rady
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Samsung L760 jako modem + Windows7 = problem

Post autor: Sundance_kid »

rkarolek a używałeś może managera Samsunga?
rkarolek

Oczywiście, w pierwszej kolejności zainstalowałem Samsung PC studio, przy instalacji driverów pojawiały mi się komuniakty że sterowniki nie podpisane, czy instalować, oczywiście kazałem instalować a mimo to jak pisałem wcześniej w systemie pozostało mi urządzenie nieznane.
Ściągnełem najnowszą wersję programu ze strony samsunga (wersja pod vistę, oddzielnej dla win 7 nie znalazłem)
Awatar użytkownika
baxxxio
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: baxxxio »

rkarolek pisze:Mam również nieużywany telefon samsun L760, który chciałem wykorzystać do pracy jako modem HSPA.
Ten telefon ma conajwyzej UMTS(384kbps).
rkarolek

Niech będzie i 384kbps.... nie będę się spierał ;)
ale niech BĘDZIE
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: berni »

rkarolek pisze:Oczywiście, w pierwszej kolejności zainstalowałem Samsung PC studio, przy instalacji driverów pojawiały mi się komuniakty że sterowniki nie podpisane, czy instalować, oczywiście kazałem instalować a mimo to jak pisałem wcześniej w systemie pozostało mi urządzenie nieznane.
Ściągnełem najnowszą wersję programu ze strony samsunga (wersja pod vistę, oddzielnej dla win 7 nie znalazłem)
Czy próbowałeś "ręcznie" aktualizować nieznane urządzenie w Menedżerze urządzeń (Samsung musi być połączony z kompem):
prawym przyciskiem myszki nad Data Interface z żółtym wykrzyknikiem->Aktualizuj oprogramowanie sterownika->Przeglądaj mój komputer->tu wskaż katalog gdzie program instalacyjny umieścił katalog ze sterownikami (jeżeli nie ma sterowników dla win7 to spróbuj dla visty 64bit).
Nie wiem ile tych "żółtych wykrzykników" jest w Menedżerze, jeśli jest ich więcej to wykonaj tą samą procedurę. Być może, że gdy windows będzie prawidłowo rozpoznawał tego Samsunga to program po pomyślnym zaktualizowaniu nie połączy z internetem. Wtedy można utworzyć nowe połączenie poprzez kreatora w połączeniach sieciowych.
rkarolek

Pogrzebałem więcej po necie i wygrzebałem to:
http://forumuk.samsungmobile.com/PostsL ... stID=21299
Net działa już bardzo ładnie.
Swoją drogą to conajmniej dziwne że Samsung nie wypuścił sterowników pod win7 64bit (takich co się dobrze instalują) z tego co poczytałem na forach nie ma ich do żadnego tel.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-11-13, 20:40 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Poprawa linka na klikalnego.
Ostatnio zmieniony 2010-11-13, 20:39 przez rkarolek, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ