Wybór anteny i sprzętu dla połączenia wi-fi na 25m ;-)

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
biskup2k
Początkujący użytkownik forum

Wybór anteny i sprzętu dla połączenia wi-fi na 25m ;-)

Post autor: biskup2k »

Witam,

Mam prośbę o podpowiedzenie jakie graty zakupić aby "przerzucić" internet z jednego budynku na drugi.

Obraz sytuacji:
ObrazekObrazek

W budynku po lewej pokój jest na poddaszu domu krytego blachą, okno wychodzi w złym kierunku. Potrzeba dostarczyć tam internet na jednego notebooka.
Myślę że sygnał nie przebije się przez dach więc trzeba będzie zastosować zewnętrzną kartę wi-fi na USB + jakaś antenę na kablu.
Więc prosiłbym o sugestię co tutaj zastosować.

W budynku po prawej będzie można router z neostradą postawić tuż przy oknie. IMHO tutaj nie trzeba będzie większego problemu.
Tutaj bym prosił o pomoc w doborze w miarę taniego routera z modemem pod neostradę.

Wiem że na taką odległość o wiele lepiej byłoby to zrobić "kablem" ale mój kolega nie chce żadnych kabli.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Wybór anteny i sprzętu dla połączenia wi-fi na 25m ;-)

Post autor: krystianb »

biskup2k pisze:Myślę że sygnał nie przebije się przez dach więc trzeba będzie zastosować zewnętrzną kartę wi-fi na USB + jakaś antenę na kablu.
Stabilniejsze i bardziej eleganckie będzie użycie AP i dalej ethernetem z poe wszystko w hermetycznej puszce, powinien wystarczyć patyk z zestawu. Można użyć gotowego zewnętrznego modułu, niestety są trochę drogie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ryba93sr
Początkujący użytkownik forum

Post autor: ryba93sr »

krystianb, Czy mógłbyś dać dokładne linki do wszystkich potrzebnych rzeczy do tego połączenia ?
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Oficer »

O ile pamiętam to Neostrady nie można dzielić poza lokal.
ODPOWIEDZ