Netia a router TP-LINK TL-WR740N -PROBLEM

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
maddob
Początkujący użytkownik forum

Netia a router TP-LINK TL-WR740N -PROBLEM

Post autor: maddob »

Witam szanownych kolegów i koleżanki :)

Mam problem ze skonfigurowaniem routera TP-LINK TL-WR740N pod NETIA. Internet NETII jest na linii TPSA. Wpisuję USER NAME i PASWORD podczas QUICK SETUP i niestety tutaj zaczynają się schody :( nie mogę uzyskać połączenia z internetem. Na kablu internet śmiga aż miło ( modem ASMAX ). Kumpel jak usłyszał jaki modem zakupiłem to stwierdził, ze raczej się nie da ustawić, żeby było dobrze. Może ktoś z Was miał już podobny problem z TP-LINK-iem? Liczę na Waszą pomoc albo na info czy się da cz też nie skonfigurować router pod NETIĘ.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Netia a router TP-LINK TL-WR740N -PROBLEM

Post autor: wojteks »

maddob pisze:Na kablu internet śmiga aż miło ( modem ASMAX )
Jaki ASMAX? Jaki kabel?

To jest router do podziału internetu z kabla ethernet i bez dodatkowego modemu ADSL nie ma prawa działać ze wspomnianym internetem.
Nie pomagam na PW!
maddob

modem to ASMAX AR901, podłączony przewodem do portu LAN w laptopie, internet działa. Po podłączeniu do routera TP-LINK TL-WR740N nie mogę skonfigurować do końca ustawień ponieważ w routerze TP-LINK brak jest takich ustawień jak : enkapsulacja oraz vpi i vci. Czy da się to jakoś obejść, np.ustawić w modemie ASMAX? Czy czeka mnie zakup nowego/innego routera WIFI? Chciałbym wykorzystać posiadany modem ASMAX + jakiś router WIFI aby to wszystko działało.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Poczytaj http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=22579
maddob pisze: ponieważ w routerze TP-LINK brak jest takich ustawień jak : enkapsulacja oraz vpi i vci.
To załatwia modem Asmax który posiadasz. Musisz użyć posiadanego modemu i posiadanego routera.
Nie pomagam na PW!
maddob

qrcze, chyba mnie to przerasta... czytam podany przez Ciebie temat i nie bardzo mogę to ogarnąć. Wydaje mi się, że mojego problemu nie ma w podanym linku: http://www.pomoc.x.pl/pli...-instrukcja.pdf albo 30godzin na nogach robi swoje :(
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

maddob pisze:chyba mnie to przerasta
Przeciez prościej niż tu http://www.pomagam.net/pliki/AsmaxAR901 ... rukcja.pdf się nie da opisać.

Na czym się zatrzymujesz?
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ