Pomoc w wyborze sprzętu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piotr87
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w wyborze sprzętu

Post autor: piotr87 »

Witam,
wiem, że na forum jest duży temat o podziale internetu radiowego, czytałem go dosyć uważnie, ale temat jest już zamknięty a ja mam kilka pytań.

Chciałbym podzielić internet radiowy w taki sposób, żeby mieć dostęp do internetu bezprzewodowego oraz "po kablu". Kablem będzie podłączony jeden komputer a wifi będę odbierał na laptopie i czasami na komórce. Przeczytałem na forum że do takiego podziału jest potrzebny Access Point i router i właśnie tu mam kilka pytań:
- jaki wybrać AP żeby dobrze spełniał swoją rolę (proszę o podanie konkretnych modeli)
- mam już router TP-LINK TL-WR340GD - czy on się przyda czy będę musiał kupić inny?
- czy będą potrzebne jeszcze jakieś urządzenia/akcesoria

Internet będę miał od znajomego, nie znam dokładnych parametrów tego internetu. Do odbioru internetu będę używał antenę YAGI, więc sygnał będzie przesyłany kablem koncentrycznym (z wtykiem RPSMA) i dlatego myślałem że będzie potrzebny zestaw AP + router. Z informacji na forum wywnioskowałem, że wtyk RPSMA podłączam na miejsce anteny w AP i łączą go z routerem który dalej dzieli sygnał. Jak się mylę to oczywiście proszę mnie poprawić.

z góry dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Pomoc w wyborze sprzętu

Post autor: wojteks »

piotr87 pisze:czy będą potrzebne jeszcze jakieś urządzenia/akcesoria
Skoro masz router to potrzebujesz jeszcze AP pracującego w trybie Client np. Tp-Link WA500G.
piotr87 pisze:wtyk RPSMA podłączam na miejsce anteny w AP i łączą go z routerem który dalej dzieli sygnał
Dokładnie tak. Pozostaje problem zabezpieczeń po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> i <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a>
Nie pomagam na PW!
piotr87

Czy mógłbyś mi chociaż w skrócie opisać proces podłączenia tych urządzeń?
Ze strony technicznej to chyba będzie wyglądać tak: antena zewnętrzna-->AP(w miejsce anteny)-->router(kabel z AP do routera w wejście WAN)-->do komputerów(przez WiFi albo kablem).
Ale jak to skonfigurować?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

piotr87, upewnij się w jakiej częstotliwości będzie pracowało twoje połączenie z ISP. Wprawdzie yagi sugeruje 2,4GHz, ale dla pewności...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

piotr87 pisze:Ale jak to skonfigurować?
Poczytaj w :faq:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=39067#39067
Nie pomagam na PW!
piotr87

Mam jeszcze jedno pytanie o strony technicznej.

dzwoniłem do kolegi i powiedział że może mi dać router TL-WR543G i tak pomyślałem, że skoro router WiFi ma w sobie wbudowanego AP to nie muszę kupować oddzielnego AP.

w takiej konfiguracji będę używał:
- TL-WR543G - jako AP
- TL-WR340GD - jako routera
(chyba jest możliwa tylko taka konfiguracja bo tylko TL-WR543G posiada funkcję WISP )
To rozwiązanie będzie tak samo dobre jak AP+router WiFi? Czy przy takiej konfiguracji napotkam jakieś dodatkowe problemy?

(z tego co rozumiem funkcja WISP jest to "odwrócenie" działania routera, czyli odbiera anteną i przesyła dalej kablem; jeżeli źle rozumiem funkcję WISP to bardzo proszę mnie poprawić :) )
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

piotr87 pisze:TL-WR543G - jako AP
Nie ma trybu samego AP Client a ma tryb AP Client router więc w takiej sytuacji używanie drugiego routera mija się z celem (można go użyć jako switch/AP).
piotr87 pisze:z tego co rozumiem funkcja WISP jest to "odwrócenie" działania routera
Mniej więcej, odbiera radiowo (AP Client) i podaje to zamiast WAN routera, WAN staje się nieaktywne.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ