Do korzystających z anteny do MV510
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Do korzystających z anteny do MV510
Czy zakup anteny (jak w temacie) poprawił Wam zasięg internetu?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Do korzystających z anteny do MV510
Jeśli jesteś daleko od BTS'a to lepsza antena musi poprawić osiągi.
Blisko masztu może zaszkodzić. Dla pokonania izolacji samego budynku może wystarczyć wystawienie na zewnątrz, najlepiej na dachu, małej antenki dookolnej na kablu.
Blisko masztu może zaszkodzić. Dla pokonania izolacji samego budynku może wystarczyć wystawienie na zewnątrz, najlepiej na dachu, małej antenki dookolnej na kablu.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jaka odległość od stacji bazowej? Jakieś przeszkody na drodze?Czy zakup anteny (jak w temacie) poprawił Wam zasięg internetu?
Sama antena powinna wręcz na pewno poprawić zasięg, ale wszystko zależy od przeszkód stojących na drodze między routerem, a BTS' em.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

-
Kolego ja mam antenę(Antena CDMA 13dBi) do 510vr stacja bts około 10 km zasięg się poprawił a i prędkość transferu wzrosła. Zatem koszt anteny nie jest zbyt duży a naprawdę warto, stabilność połączenia jest też ważna jak korzystasz z netu.
-
Witam. Też posiadam mv510,dokupiłem antenę typu yagi i w odległości od stacji bazowej 15 km mam bardzo dobry sygnał , net chodzi super. W dzień jak jest miej użytkowników osiągam prędkości do 1,8Mb.
-
Kolego podaj proszę gdzie mogę taka antenę kupić i jakie powinna mieć parametry nie jestem w tym temacie mocny a mam problem z odbiorem mv510 jak byś pomugł byś dojść do 1,8 Mb jak masz ty to był bym wdzięczny... 

Ostatnio zmieniony 2010-11-14, 22:04 przez maniek, łącznie zmieniany 2 razy.
Może coś takiego? http://yagi.pl/zestaw-cdma-modemu-axess ... -1585.html sam się zastanawiam czy nie kupić-wprawdzie mam już ATK10 ale ciekawi mnie jak by to chodziło na tej , lub jak by były podłączone 2 anteny?? 

- wojteks
- *** Administrator ***
Na taki wynalazek to szkoda pieniędzy.onimusza666 pisze:Może coś takiego?
Podłączenie 2 anten nic nie daje a takiej sytuacjionimusza666 pisze:lub jak by były podłączone 2 anteny?
Nie pomagam na PW!
Wiesz coś z autopsji-czy się domyślaszwojteks pisze:Podłączenie 2 anten nic nie daje a takiej sytuacji

- wojteks
- *** Administrator ***
Jedna antena jest RX/TX czyli nadawczo-odbiorcza, druga jest tylko RX (odbiorcza) diversity. Była o tym dyskusja na forum. Jeżeli za pomocą głównej anteny zapewnisz dobry sygnał to z diversity router nie korzysta.onimusza666 pisze:Wiesz coś z autopsji-czy się domyślasz
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=307704
Nie pomagam na PW!
-
witam...no i co ...naczytałem sie tyle tego że w sumie jestem zielony do pełnego etapu nie dobrnołem...,wypowiedzi były bardzo zrużnicowane każdy ma tam swoje rację a ja nadal nie wiem jaką antenę zastosować ...a tak w nawiasie biorąc, co to jest za antena RX/TX i jakimi kosztami to sie wiąże ?...
gdzie ją zakupić a może coś innego sam nie wiem...pozdrawiam...

Ostatnio zmieniony 2010-11-15, 20:50 przez maniek, łącznie zmieniany 2 razy.
Chodzi o to że ruter Axssestel ma 4antenki- 2do siania wi-fi i 2 odbiorcze , i w sumie to antenę zewnętrzną podłącza się z prawej strony rutera . Ja mam taką: http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6911.htm i większość ludzi ma właśnie ATK - i taką się poleca 

-
A co jeszcze to mam NanoStation2 ale ona sie nie nadaje używałem jej w innych okolicznosciach i w innym kraju słuzyła mi pomocniczo kiedy nie miałem neta a wiec nie chce zakupic następnej anteny aby była mi nie użyteczna ...
[ Dodano: 2010-11-15, 20:43 ]
witam ...muj ruter ma dwie antenki CDMA EV-DORev.A 450Mhz chodzi mi o to aby było Dobre połączenie z netem jak tylko jest możliwie....mieszkam w kiepskim połozeniu i staram sie wybrać jak najlepiej ....
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-11-15, 23:04 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
[ Dodano: 2010-11-15, 20:43 ]
witam ...muj ruter ma dwie antenki CDMA EV-DORev.A 450Mhz chodzi mi o to aby było Dobre połączenie z netem jak tylko jest możliwie....mieszkam w kiepskim połozeniu i staram sie wybrać jak najlepiej ....
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-11-15, 23:04 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-11-16, 17:17 przez maniek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Stały użytkownik forum
A ja mam takie pytanie do tematu, czy antena wspomaga sam sygnal co za tym idzie lepszy transfer? Czy takze moge liczyc na zmniejszenie pingu?
Jezeli mam rano (jak odbiornik wolny) pedkosc neta 3mb to chyba na lepszy sygnal nie moge liczyc? Bo jak odbiornik jest zawalony to nawet antena nie pomoże?
Jezeli mam rano (jak odbiornik wolny) pedkosc neta 3mb to chyba na lepszy sygnal nie moge liczyc? Bo jak odbiornik jest zawalony to nawet antena nie pomoże?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Także zmniejszenie pingu. Oczywiście o ile sieć nie jest przeciążona za mocno...Xelidrus pisze:Czy takze moge liczyc na zmniejszenie pingu?
No raczej nie.Xelidrus pisze:Bo jak odbiornik jest zawalony to nawet antena nie pomoże?
W CDMA max download wynosi 3.1Mbps, więc osiągasz prawie maksimumXelidrus pisze:Jezeli mam rano (jak odbiornik wolny) pedkosc neta 3mb to chyba na lepszy sygnal nie moge liczyc?

Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215