witam,
jak pewnie bedzie dało sie zauwazyc po moim poscie - jestem laikiem w kwestii łacznosci bezprzewodowej. Wlasciwie piszę w imieniu dziadka, mieszka on na wsi - korzysta z modemu orange w usludze pre-paid. Moc sygnału pozostawi wiele do zyczenia. Niestety modem ten nie posiada wejscia antenowego.
Istnieją ponoć dwie możliwosci wzmocnienia sygnału:
1) Kupić modem z wejsciem, podłaczyć antene i liczyć, że sygnał bedzie silniejszy
2) Podobno istnieją anteny, ktore nie wymagają podłączenia do modemu, stawia się je na biurko przy kompie i na zasadzie jakiejś indukcji czy czegos takiego wzmacniają sygnał (tak mi pracownik salonu orange powidział, ale nie jestem pewien co do slusznosci jego słów).
No i ma pytanie - prosbe: Jakie Wy wydzicie rozwiązanie problemu?
Pozdrawiam!
Rodzaje anten, a problem z zasiegiem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Rodzaje anten, a problem z zasiegiem
Ad1. Dobre rozwiązaniebluk pisze:Jakie Wy wydzicie rozwiązanie problemu?
Ad2. Nazywa się to konektor indukcyjny i raz działa lepiej a raz gorzej, zależy od modemu, konektora itp.
Nie pomagam na PW!
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Rodzaje anten, a problem z zasiegiem
Liczyć? A może lepiej sprawdzić na mapce BTSów (mapa.btsearch.pl) czego możesz się spodziewać. Podaj jakie prędkości są obecnie uzyskiwane bo może się okazać że osiągasz max.bluk pisze:1) Kupić modem z wejsciem, podłaczyć antene i liczyć, że sygnał bedzie silniejszy