o2 prepaid surfstick

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tronky
Początkujący użytkownik forum

o2 prepaid surfstick

Post autor: tronky »

Witam, moja mama pracuje okresowo w Niemczech i tym razem postanowiłem zakupić jej wymieniony modem. Wbrew wielu przeciwnościom losu (serwis internetowy o2 do doładowań <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie działa) udało mi się zakupić nr doładowana za 30 euro. Po załadowaniu środków na karcie aktywowaliśmy (moge doradzać tylko przez telefon) pakiet INTERNETL za 25 euro.
Przyszedł sms na który zgodnie z instrukcją "odpisaliśmy" JA INTERNETL, na co przyszeł sms informacyjny że nasz pakiet jest aktywny przez miesiąc.
Wszystko wygląda swietnie tylko po włączeniu przeglądarki okazuje się że laptop mojej mamy dalej nie jest podłaczony do sieci. jeśli chodzi o zasięg nie powinno być problemu.
W istrukcji pisze że po wykonaniu powyższych kroków można śmigac "bez" ograniczeń.
Czy program sam powienien wszystko skonfigurować, może trzeba się jakoś połączyć?
nigdy nie miałem do czynienia z tego typu podłaczeniem, a co najgorsze zgadywanie na odległość co jest nie tak mnie wykańcza :/ . Nigdzie nic nie znalazłem o dodatkowych krokach.

Czy ktoś z forum korzystał z tego internetu>? Może należy skonfigurować ust. karty sieciowej, kompa albo jakieś paramery połaczenia w dołączonym programie Mobile Partner?

prosze o pomoc i pozdrawiam,
sry ze się tak rozpisałem :P
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: o2 prepaid surfstick

Post autor: key »

Jaki kolor diody swieci sie na modemie? Dioda swieci sie ciagle czy miga?

Laczysz sie z UMTS czy GPRS/EDGE?

Ustawienia sie zgadzaja?

Einstellungen Internet UMTS
Name (Profilname) o2 Internet
APN (Zugangspunkt) internet
Benutzer nicht notwendig
Password nicht notwendig
Gateway IP-Adresse* standardmäßig zugewiesene Adresse verwenden
Erste DNS* standardmäßig zugewiesene Adresse verwenden, ansonsten 193.189.244.197
Zweite DNS* standardmäßig zugewiesene Adresse verwenden, ansonsten 193.189.244.205
Einwahlnummer* *99# oder *99***1#
Verbindungssicherheit* aus
Verbindungsmodus* permanent
Authentifizierung* normal
tronky pisze: W istrukcji pisze że po wykonaniu powyższych kroków można śmigac "bez" ograniczeń.
10GB, potem zakladaja lejek.
Nie pomagam na PW.
tronky

połączenie to chyba HSDPA, dioda świeciła się na ziolono, czy miga musze dopiero zapytać.
Z tym limitem zdaje sobie sprawe dlatego napisałem "bez" w cudzysłowie. Mam limit zaledwie 5GB.
tutaj jest link do tego sprzętu:
http://www.o2online.de/nw/internet/prep ... stick.html

dzięki za pomoc.
niestety do godziny 20.00 nie moge rozmawiac z mamą.
Jak tylko bede mógł zadzwonie i sprawdzimy wszystkie parametry które podaleś.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

tronky pisze:dioda świeciła się na ziolono
Zielono to zazwyczaj GPRS/EDGE. O2 ma jakies problemy - przynajmniej ja jeszcze nie dalem rady osiagnac stabilnego polaczenia z EDGE. Z UMTS (niebieska dioda) smiga az milo. Testowalem dzisiaj w pociagu miedzy Monachium i Frankfurtem - smieszne bylo ze raz ustawione polaczenie dzialalo dalej, nawet po przejsciu z UMTS na GPRS. Start z GPRS nie dzialal.

Z stronki wnioskuje ze jest potrzebna inna konfiguracja dla GPRS/EDGE - niestety nie doszukalem sie jeszcze jaka.
tronky pisze:Mam limit zaledwie 5GB.
Zle spojrzalem - masz racje.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

Poprawny APN dla o2 prepaid to: pinternet.interkom.de
internet, surfo2 itp. juz od dluzszego czasu w prepaid nie dzialaja.

o2 ma ostatnio duze problemy z transferem i stabilnoscia w sieci,
szczegolnie w Berlinie i okolicy.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

SQ08 pisze:Poprawny APN dla o2 prepaid to: pinternet.interkom.de
Post powyzej to kopia z stronki O2. Nie weryfikowalem - u mnie leci na automatycznym pobieraniu AP.
Nie pomagam na PW.
tronky

Nie wiem jaką wersje softu ma mama ale tam jest wszystko porozdzielalae do stu zakładek.

Do wyboru jest 3GPP chyba i GPRS - wybieram 1.
odnośie DNS i IP nie ma nic.
Einwahlnummer to chyba Rufnummer w tym przypadku (czy gwiazdki oznaczają jakis nr?)
Jak wpisuje dosłownie * *99# to sie krzywi że taki nr już istnieje.

<font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> moje pytanie czy ten Stick nie powinien sam widzieć sieci o2?
Standardowo chce się łączyć z jakimś WiSi nie wiem, to chyba jest jakas sieć lokalna.
Lampka świeci się na zielono, nie mruga, bezpośrednio UMTS nigdzie wybrac się nie da.

Coraz częściej się zastanawaim czy podłączenie się pod neta "na odległość" jest <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> możliwe do wykonania w tym wypadku.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

tronky pisze:»»w ogóle«« moje pytanie czy ten Stick nie powinien sam widzieć sieci o2?
Nie wiem co masz na mysli piszac "widziec", ale stick z wlozona karta SIM i wbitym PIN/zdeaktywowanym PIN sam loguje sie do sieci gdy jest dostepna. Zielona LED -> GSM, niebieska LED -> 3G. Czerwona LED brak sieci. Mrugajaca LED jestes zalogowany, swiecaca na stale, jestes polaczony.
tronky pisze:Nie wiem jaką wersje softu ma mama ale tam jest wszystko porozdzielalae do stu zakładek.
To by bylo wazne. Modem masz z O2? Jaki dashboard uzywasz? Jaki system operacyjny?
Probowales z aktualnym dashboardem?
http://www.o2online.de/nw/support/downl ... nager.html
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ