Problem z przekierowaniem portów na routerze ASUS WL-AM604g

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kel
Początkujący użytkownik forum

Problem z przekierowaniem portów na routerze ASUS WL-AM604g

Post autor: kel »

Witam, na samym wstępie chciałem zaznaczyć, że sięgnąłem do chyba wszystkich możliwych źródeł, zanim zacząłem pisać tego posta.

A więc na czym polega problem ? Mam neostradę, rozdzieloną przy po mocy routera ASUS WL-AM604g na 4 komputery. Na swoim komputerze mam XAMPP'a (zestaw narzędzi do stworzenia serwera www takich jak Apache itd.). Chciałbym, żeby strony internetowe (widoczne w sieci lokalnej, znajdujące się na moim komputerze) były widoczne z zewnątrz.

Wiem co muszę zrobić - przekierować porty na swój komputer(a konkretniej port 80 - prawda?). Moje pytanie brzmi: jak ?

Na routerze mam firmware w wersji 2.0.3.1 (nie zmieniane od kupna).

Z różnych źródeł, dowiedziałem się, że muszę się zalogować na router, wejść w zakładkę Advanced Setup/NAT/Virtual Servers i tam dodać odpowiedni wpis. Tak też zrobiłem - z dodanie wpisu niby nie ma problemu, bo mogę z listy wybrać dla jakiej usługi ma być to przekierowanie.
Dodaje więc, przekierowanie (teoretycznie) istnieje, ale... nie działa. Nie mam pojęcia dlaczego. Próbowałem już różnych ustawień (przekierowanie + otwieranie portu itp.). Nic to nie daje, dalej wygląda to w ten sposób, że gdy chce wywołać swój adres zewnętrzny, to włącza mi się panel administracyjny routera (mimo, że dodając to przekierowanie na port 80, wyskakuje komunikat, że konfigurować router można od tej pory na porcie 8080).
Z góry zaznaczam, że próbowałem zachować te ustawienia poprzez przycisk Save&Reboot, ale także zdalnie wyłączałem router na kilka chwil i włączałem ponownie - bez efektu.
Próbowałem także ręcznie dodawać to przekierowanie (zgodnie z opisem ze strony portforward.com) jednak to również nie podziałało.
Próbowałem z działającym DHCP i z wyłączonym. W żadnym z tych wypadków nie podziałało.

Czy ktoś już może próbował przekierowywać porty na tym modelu routera ASUS ? Ktoś ma jakiś pomysł ?
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z przekierowaniem portów na routerze ASUS WL-AM604g

Post autor: Jo_gurt »

kel, a testowałeś w ogóle z zewnątrz swojej sieci?
kel

Tak, testowałem. Tak jak napisałem, wyświetla się tylko panel administracyjny routera (na porcie 80) albo nie znajduje strony (na procie 8080 - rzekomo ustawionym jako port do zarządzania routerem).
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Pytam, bo to:
kel pisze:Nic to nie daje, dalej wygląda to w ten sposób, że gdy chce wywołać swój adres zewnętrzny
wyglądało jakbyś próbował testować z kompa w swojej sieci podłączonego do Asusa.

Rozumiem, że na kompach w sieci można bez problemu z innych kompów dostać się na na serwer WWW?
kel

Jo_gurt pisze:Rozumiem, że na kompach w sieci można bez problemu z innych kompów dostać się na na serwer WWW?

Tak, nie ma z tym problemu. Po prostu gdy dodaję to przekierowanie to nic się nie dzieje, nie ma żadnych zmian. Próbowałem też nawet zrobić to na innym porcie tzn. żeby wywoływać z zewnątrz mój adres IP powiedzmy na porcie 4567 i ustawiałem przekierowanie na port 80 mojego komputera, jednak też nie pomagało - znów żadnych zmian.

Próbowałem nawet przekierować jakiś zakres portów, ale też klapa.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-02-16, 19:48 ]
Wycięcie zbędnego autocytatu. Proszę nie cytuj całych postów.
Ostatnio zmieniony 2009-02-16, 19:47 przez kel, łącznie zmieniany 1 raz.
kel

Wiem, że odświeżam dość stary temat, ale dopiero dzisiaj znalazłem rozwiązanie swojego problemu i gdyby ktoś miał podobny kłopot, to chciałem się podzielić rozwiązaniem. Nie mogę edytować swojego postu a nie chcę zakładać nowego tematu więc przepraszam za ten dubel.

Wszystko zaczęło działać po wgraniu najnowszego firmware i wyłączeniu opcji "UPnP" w menu Advanced Setup -> LAN. Mój serwer http i mysql jest dostępny z zewnątrz, wszytko działa bez zarzutu. :)
ODPOWIEDZ