Problem z wifi - nie widzi siedzi

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
la_01
Początkujący użytkownik forum

Problem z wifi - nie widzi siedzi

Post autor: la_01 »

WinXP,sp3,atheros(z najnowszym sterownikiem)

Witam. Mój problem polega na tym że po aktualizacji windowsa (pare drobnych aktualizacji, niestety nie przejrzałem wszystkich a usunałem unistalery bo nigdy nie byly mi potrzebne) a nastepnie oczyszczeniu rejestru(nie wiem co dokladnie moglo miec wplyw), atheros przestał widziec sieci bezprzewodowe, w ogole przestal wysylac pakiety. w oknie gdzie zawsze mozna było wybrać do jakiej sieci ma się podłączyć jest teraz pusto i odświeżanie nic nie daje. nowy sterownik też nie pomógł. zauwazylem ze we wlaściwosciach karty pojawiło sie ipv6 - odinstalowanie tego też nic nie dało. usuniecie urzadzenia poprzez menadżer urządzeń a pozniej zainstalowanie go na nowo tez nic nie zmieniło. a i z poziomu windowsa nie da sie rowniez wejsc w router wpisujac jego adres. tak jak pisalem - nie wysyla zadnych pakietów. co z tym zrobić ? ma ktos jakis pomysł ? czym jest to spowodowane ? bardzo prosiłbym o pomoc.
Ostatnio zmieniony 2010-11-17, 13:54 przez la_01, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z wifi - nie widzi siedzi

Post autor: wojteks »

la_01 pisze:a nastepnie oczyszczeniu rejestru
Ta operacja czasami jest niebezpiecznie nieodwracalna i kończy się reinstalacją systemu.
la_01 pisze:a usunałem unistalery
Najpierw sprawdzamy działanie systemu a potem kasujemy a nie od razu po instalacji kasujemy.
Nie pomagam na PW!
la_01

Dziekuje za tak szybka odpowiedz, jednak nie jest ona pomocna...
najpierw przejrzałem co jest do usunięcia w tym rejestrze i nie zauważyłem nic związanego z siecią (chyba że mi umknął jakiś wpis) jeśli to faktycznie kwestia rejestru, to zawsze można go wpisać ponownie - takż też zrobiłem(opcja undo)... nie pomogło, ale zrobiłem to już po ponownym uruchomieniu, więc może coś się gdzieś nadpisało...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Co z antywirusem i firewallem?
Nie pomagam na PW!
la_01

antywirus jest bez zmian (nawet wylaczylem na probe)a firewalla nie uzywam
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

la_01, Uruchom "Przywracanie systemu".
la_01

niestety przywracanie systemu mam od lat wyłączone... może jakieś narzędzie do diagnozy ?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

la_01 pisze:niestety przywracanie systemu mam od lat wyłączone... może jakieś narzędzie do diagnozy ?
Prześledź usługi systemowe - czy są włączone wszystkie te od których zależna jest usługa Wireless Zero Config i wszystkie kolejne od których są zależne... (menedżer systemu, kartka, ołówek)

Uruchom WinSock XP Fix.
la_01

Próbowałem z usługami - sprawdziłem na włączonych i na wszelki wypadek na wylaczonych. Czy ktoś mógłby sprawdzić (win xp) czy na wylaczonym "simple tcp/ip" oraz "pomocnik ipv6" (- o ile dobrze pamietam nazwy) karta wyszukuje bezprzewodowe sieci ? było by to dość pomocne, ponieważ te usługi nie chcą zaskoczyć.
Winsock xp niestety nic nie zdzialał.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

la_01 pisze:czym jest to spowodowane ?
Mi wyglada na usuniecie z rejestru dozwolonych kanalow.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Naprawa systemu jednak nieunikniona. Dobrze że w XP jest opcja naprawy bez potrzeby instalowania systemu na nowo. Klikasz drugie ,,R,, uruchamiając instalkę i co najwyżej wywali ci SP3 jeśli nie był na płycie instalacyjnej. To łatwo ściągnąć i doinstalować. W ciągu 2-3 godzin masz sprawnego kompa.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jaco pisze:Dobrze że w XP jest opcja naprawy bez potrzeby instalowania systemu na nowo. Klikasz drugie ,,R,, uruchamiając instalkę
Dziś nawet coś podobnego pojawiło się na zaprzyjaźnionym forum: <a href="http://forum-laptopy.info.pl/viewtopic. ... .pl</b></a>
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
la_01

Nigdy tego nie używałem, na pewno niedługo sprawdzę. Jakie są tego skutki ? powinienem wcześniej coś back-upować ? np. zawartość program files, pulpitu itp ?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez la_01, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

la_01 pisze:powinienem wcześniej coś back-upować ? np. zawartość program files, pulpitu itp ?
Teoretycznie nie.

Praktycznie nikt łącznie z Microsoftem Ci tego nie zagwarantuje.
Zatem najlepiej dla pewności zawsze jakiś backup dobrze jest mieć.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jaco

la_01 pisze: Jakie są tego skutki ?
Tak jak pisałem. Jeśli masz SP3 doinstalowywany później to po instalacji go nie będzie i trzeba będzie go doinstalować.Jeśli zmieniłeś wygląd XP na Vistę bądź Windows 7 to też usunie ci tę nakładkę. Niekiedy instalator prosi o sterowniki do karty graficznej lub innego urządzenia z kompa. Możesz pominąć to instalując później sterownik.
la_01

mam tango patchera za nakladke, ale bardziej sie obawiam o wszystkie wpisy optymalizujące prace systemu, rozmiar pakietów... sporo tego było, a bedzie trzeba sie babrac od nowa... no trudno. dzisiaj spróbuje "R" i zobaczymy czy pomoże. Jak na razie wielkie dzięki za sugestie.
Awatar użytkownika
Jaco

la_01 pisze:mam tango patchera za nakladke
Zniknie,
la_01 pisze:ale bardziej sie obawiam o wszystkie wpisy optymalizujące prace systemu
też będzie trzeba zrobić od nowa.
la_01 pisze:dzisiaj spróbuje "R" i zobaczymy czy pomoże.
Tylko pamiętaj,drugie ,,R,, po zatwierdzeniu ,,Umowy,,.
la_01

w ostatnim momencie zanim zainstalowalem nowy system lub uzylem opcji "napraw" przelecialem raz jeszcze te na pozor nie zwiazane z siecia uslugi... mimo ze probowalem włączać juz wczesniej wszystkie, zauważyłem że "dziennik zdarzeń" się nie włącza... manualnie go odpaliłem... i problem znikł.
mimo że sam sobie z tym poradziłem to i tak dziękuje za próby pomocy tutejszych użytkowników. pozdrawiam wszystkich ! i mam nadzieje że ten temat komuś w przyszłości pomoże.

[ Dodano: 2010-11-22, 22:45 ]
Teraz mam natomiast inne pytanie - jak usune karte siecowa, a pozniej ją dodam, to win automatycznie przyporządkowuje nowy numer. aktualnie mam połączenie nr 9, pomimo że jest tylko jedno. jak usunąć z pamięci komputera te stare połączenia, które pewnie gdzieś się kryją ? w niektórych programach mam przez to pokazane 9 podłączonych kart sieciowych.
ODPOWIEDZ