Gadu-Gadu
Moderator: Moderatorzy
- Selvis
- Stały użytkownik forum
Re: Gadu-Gadu
Spróbuj ponownie i ponownie i ponownie...
Czasem serwer GG jest po prostu za bardzo obciążony i są problemy.
Nie ma znaczenia w jakiej sieci jesteś i z jakiego łącza korzystasz.
Czasem serwer GG jest po prostu za bardzo obciążony i są problemy.
Nie ma znaczenia w jakiej sieci jesteś i z jakiego łącza korzystasz.
- DADA
- Stały użytkownik forum
Proponuje WINDOWS LIVE MESSENGER (MSN)
Skoncza sie raz na zawsze Twoje problemy z przestarzalym Gadu-Gadu.
Skoncza sie raz na zawsze Twoje problemy z przestarzalym Gadu-Gadu.

- raptou
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Taaa. <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> uruchomię go na Linuksie...
Idąc tym tokiem rozumowania najlepszy jest Jabber, gdyż jest najbardziej uniwersalny a komunikatorów go obsługujących jest cała masa.
Wszystko jest lepsze od GG, tylko jakoś poza Tlenem inne nie bardzo chcą być popularne w Polsce.
Gdy program GG nie działa dobrze warto pomyśleć o innym komunikatorze obsługującym ten protokół.
Są też dwa, działające bezpośrednio z przeglądarki w oparciu o Javę: Web-gadu ze strony gg oraz GAD. Lista kontaktów pobierana jest wprost z serwera.
Idąc tym tokiem rozumowania najlepszy jest Jabber, gdyż jest najbardziej uniwersalny a komunikatorów go obsługujących jest cała masa.
Wszystko jest lepsze od GG, tylko jakoś poza Tlenem inne nie bardzo chcą być popularne w Polsce.
Gdy program GG nie działa dobrze warto pomyśleć o innym komunikatorze obsługującym ten protokół.
Są też dwa, działające bezpośrednio z przeglądarki w oparciu o Javę: Web-gadu ze strony gg oraz GAD. Lista kontaktów pobierana jest wprost z serwera.
- Enzo
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Tu mogą się pojawić się problemy, niedawno został zmieniony regulamin GG, jedna ze zmian mówi o tym, że mozna <font color="#FF00FF"><b>»»używać««</b></font> GG tylko przy pomocy oficjalnego klienta GG. Korzystanie z innego typu programów (Jadu gadu, Miranda, itp.) może skończyć się utratą konta na serwerze Gadu-Gadu.raptou pisze:Gdy program GG nie działa dobrze warto pomyśleć o innym komunikatorze obsługującym ten protokół.
Jeżeli chodzi o MSN, to nie przypadł mi do gustu, bo do jego zainstalowania musiałem zainstalować IE6.0, chociaż wcale go nie potrzebuje

iPlus+E61i=FUN
- raptou
Czytałem ten regulamin. Nie bardzo wierzę w to, że odetną inne komunikatory. Głównie chodzi o to, żeby inni nie czerpali z tego tytułu zysków. Najprawdopodobniej, więc odetną wszelkie komunikatory konkurencyjne, typu Tlen, WP Kontakt itp. Pozostali muszą uzyskać zgodę SMS Express (czy jak tam teraz Foltyn nazwał swoja firmę). To bardzo dobre podejście. Korzystając z innych komunikatorów via GG nigdy tak naprawdę nie wiemy do końca co się dzieje z tak przekazywaną informacją. Tak naprawde każdy obecnie może sobie zrobić bramkę i czytać cudze wiadomości lub przechwytywać loginy i kontakty. Wiadomo, że przez GG są przesyłane często informacje "bardzo prywatne" oraz biznesowe. Jestem za tym, aby każdy "obcy" komunikator uzyskał autoryzację twórcy GG.
Czyli kto chce może zrobić własny komunikator oparty o GG, jednak musi on uzyskać akceptację. I bardzo dobrze. Jeżeli jednak pójdą w kierunku "GG albo wcale" to w końcu jest tak duża konkurencja, że jest na co sie "przesiąść". Nie ma co panikować przedwcześnie. Nie zabiją własnej "dojnej krowy", z której czerpią nie małe zyski za to poprawi się bezpieczeństwo. Dla zwykłych użytkowników tak naprawdę nie wiele się zmienia.
Jadu Gadu, Web Gadu to także produkty tej samej firmy.
Czyli kto chce może zrobić własny komunikator oparty o GG, jednak musi on uzyskać akceptację. I bardzo dobrze. Jeżeli jednak pójdą w kierunku "GG albo wcale" to w końcu jest tak duża konkurencja, że jest na co sie "przesiąść". Nie ma co panikować przedwcześnie. Nie zabiją własnej "dojnej krowy", z której czerpią nie małe zyski za to poprawi się bezpieczeństwo. Dla zwykłych użytkowników tak naprawdę nie wiele się zmienia.
Jadu Gadu, Web Gadu to także produkty tej samej firmy.
- Enzo
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Web Gadu-Gadu i GG to chyba faktycznie jeden producent, właściciel czy jak to nazwaćraptou pisze:Jadu Gadu, Web Gadu to także produkty tej samej firmy.

Ale JaduGadu nie ma z tym nic wspólnego, poza korzystaniem z serwerów GG, taka informacja przynajmniej jest podawana na stronie JaduGadu.
JaduGadu rózni się od swojego orginalnego odpowiednika, czyli
Gadu-Gadu wersja komórkowa, tym że jest darmowe i nie trzeba płacić (co tydzień, miesiąc lub 3 miesiące) za jego urzywanie, jak to ma miejsce w przypadku oficjalnego klienta.
iPlus+E61i=FUN
- raptou
Mogłem przekręcić nazwę ale robią właśnie płatną wersję GG na komórki i nie nazywa się Gadu-Gadu, tylko Cośtam Gadu. Wydawało mi się, ze to właśnie Jadu Gadu ale nie będę się upierał, bo nie znam z praktyki a tylko gdzieś o tym czytałem.
Ja i tak jestem skazany na Kadu lub Gnu-Gadu oraz TleenX. To już rok minął odkąd przesiadłem się na Linuxa i trochę wypadłem z obiegu.
Ja i tak jestem skazany na Kadu lub Gnu-Gadu oraz TleenX. To już rok minął odkąd przesiadłem się na Linuxa i trochę wypadłem z obiegu.
- Selvis
- Stały użytkownik forum
Polecam artykuł : Gadu-Gadu wyjaśnia zmiany w regulaminie usługiraptou pisze:Nie bardzo wierzę w to, że odetną inne komunikatory. Głównie chodzi o to, żeby inni nie czerpali z tego tytułu zysków.
Też uważam, że nie będzie mowy o "obcinaniu innych komunikatorów.
Bo co wtedy poczną użytkownicy innych OS niż "najwspanialszy" Windows?
Osobiście korzystam z komunikatora jedynie sporadycznie i to głównie żeby wysłać czasem SMS-a z bramki

Zarówno w pracy jak i w domu nie mam w ogóle Windy.
Skazany?raptou pisze:Ja i tak jestem skazany na Kadu...
Zainstalowałam ostatnio Kadu i jak go porównuję z tym co pamiętam z oryginalnej wersji GG to kadu jest o wiele praktyczniejszy i "milszy" w użyciu.
O możliwości jego dostosowywania do własnych potrzeb juz nie wspomnę.
Wiwat Otwarty Kod!
- raptou
To sobie zainstaluj wszystkie moduły do Kadu. Oczywiście "skazany" miało być przekorą. Jak masz Debiana to wystarczy odpowiedni wpis w sources.list. To jest naprawdę kombajn. Potrafi nawet gadać po ludzku, że nie wspomnę o automatycznym wyswietlaniu pogody dla każdego z listy kontaktów, czy module "Spy", który jest znacznie lepszy niż ten z windowsowego PGG.
-
- Początkujący użytkownik forum
Gadu-Gadu
Dzieki wszystkim za rady
. Walczylem z wersją GG 5.0. po preinstalowani na GG 7.1 i wyłączeniu wtyczki lączacej sie z netem (znalazlem to na innym forum w tym serwisie. Dzieki.) wszystko dziala dobrze.

-
Mały problem
Mam nokie 6610i, podczerwień i słaby zasieg. moja wioska jest na końcu świata i tylko tak moge łaczyć sie z netem. O Erze i Orange moge zapomnieć nie mówiąc już o jakimś kablu
.Predkośż mam do 4 kb, czy da sie jakoś to przyspieszyć. sorki troche odszedłem od tematu jaki bul na początku.

- pimosz
- SoNiC
- Użytkownik forum
Jak sie wylacza to wtyczke z gg ??
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
-
Ja mam takie pytanko czy messenger bedzie chodzil na GPRS/EDGE w Orange ?? Probowalem wszelkich komunikatorow do rozmow audio-video i nic nie bedzie chodzilo poprawnie
Licze jeszcze na messengera ale mam problemy z polaczeniem
Jezeli ktos juz to testowal to prosze o odpowiedz.Z gory dziekuje