Ograniczenia przepustowosci przez dostawce sygnalu

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wilkolaski
Początkujący użytkownik forum

Ograniczenia przepustowosci przez dostawce sygnalu

Post autor: wilkolaski »

Witajcie.
Cos ostatnio spadl mi transfer na laczu ale zanim zadzwonie z info do dostawcy sygnalu chcialby was zapytac czy mozliwe jest taka sytuacja ze dostawca ogranicza przepustowosc dla okreslonych portow lub okreslonych adresow docelowych ale nie ogranicza przeputowosci dla pingow tak ze czasy pingow ja oki ale przy downloadzie wychodzi transfer o wiele nizszy niz powinein byc ?

Dzieki za kazde info.
Pozdrawiam.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Ograniczenia przepustowosci przez dostawce sygnalu

Post autor: key »

Ping nie jest komenda do sprawdzania przepustowosci lacza.
Nie pomagam na PW.
wilkolaski

Nie no ja wiem ale mozna po nich sprawdzic gdzie pakiety maja przestoje, gdzie sa gubione itd czyli np generuja lagi.
Mi chodzi o to czy jezeli pingi pokazuja ze jest oki a lacze slabnie to moze byc efekt specjalnego dzialania ze strony dostawcy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

wilkolaski pisze:mozna po nich sprawdzic gdzie pakiety maja przestoje
Tez nie.
wilkolaski pisze:Mi chodzi o to czy jezeli pingi pokazuja ze jest oki a lacze slabnie to moze byc efekt specjalnego dzialania ze strony dostawcy.
Nie - jeszcze raz: pingiem nie sprawdzisz przepustowosci. Ping to (zazwyczaj) pakiecik rzedu parudziesieciu bajtow. Nie sprawdzisz tez gdzie powstaja lagi a jedynie czas potrzebny na przeslanie pakietu z punktu a do b i spowrotem.

Na twoim miejscu zaczal bym od spojrzenia ile danch jest przekazywane w czasie, gdy ty nie wymuszasz zadnego transferu (n.p. przez aktualizacje softu, wirusy...).
Nie pomagam na PW.
wilkolaski

Dobrze a sa jakies darmowe programy do pokazywania aktualnego transferu i ewentualnie jakie transfery sa generowane przez programy lub uslugi ?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

wilkolaski pisze:a sa jakies darmowe programy do pokazywania aktualnego transferu
Tu masz ich całą gamę: <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047" target="_blank">»NetMetery«</a>
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ