Ograniczenia przepustowosci przez dostawce sygnalu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Ograniczenia przepustowosci przez dostawce sygnalu
Witajcie.
Cos ostatnio spadl mi transfer na laczu ale zanim zadzwonie z info do dostawcy sygnalu chcialby was zapytac czy mozliwe jest taka sytuacja ze dostawca ogranicza przepustowosc dla okreslonych portow lub okreslonych adresow docelowych ale nie ogranicza przeputowosci dla pingow tak ze czasy pingow ja oki ale przy downloadzie wychodzi transfer o wiele nizszy niz powinein byc ?
Dzieki za kazde info.
Pozdrawiam.
Cos ostatnio spadl mi transfer na laczu ale zanim zadzwonie z info do dostawcy sygnalu chcialby was zapytac czy mozliwe jest taka sytuacja ze dostawca ogranicza przepustowosc dla okreslonych portow lub okreslonych adresow docelowych ale nie ogranicza przeputowosci dla pingow tak ze czasy pingow ja oki ale przy downloadzie wychodzi transfer o wiele nizszy niz powinein byc ?
Dzieki za kazde info.
Pozdrawiam.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Ograniczenia przepustowosci przez dostawce sygnalu
Ping nie jest komenda do sprawdzania przepustowosci lacza.
Nie pomagam na PW.
-
Nie no ja wiem ale mozna po nich sprawdzic gdzie pakiety maja przestoje, gdzie sa gubione itd czyli np generuja lagi.
Mi chodzi o to czy jezeli pingi pokazuja ze jest oki a lacze slabnie to moze byc efekt specjalnego dzialania ze strony dostawcy.
Mi chodzi o to czy jezeli pingi pokazuja ze jest oki a lacze slabnie to moze byc efekt specjalnego dzialania ze strony dostawcy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tez nie.wilkolaski pisze:mozna po nich sprawdzic gdzie pakiety maja przestoje
Nie - jeszcze raz: pingiem nie sprawdzisz przepustowosci. Ping to (zazwyczaj) pakiecik rzedu parudziesieciu bajtow. Nie sprawdzisz tez gdzie powstaja lagi a jedynie czas potrzebny na przeslanie pakietu z punktu a do b i spowrotem.wilkolaski pisze:Mi chodzi o to czy jezeli pingi pokazuja ze jest oki a lacze slabnie to moze byc efekt specjalnego dzialania ze strony dostawcy.
Na twoim miejscu zaczal bym od spojrzenia ile danch jest przekazywane w czasie, gdy ty nie wymuszasz zadnego transferu (n.p. przez aktualizacje softu, wirusy...).
Nie pomagam na PW.
-
Dobrze a sa jakies darmowe programy do pokazywania aktualnego transferu i ewentualnie jakie transfery sa generowane przez programy lub uslugi ?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Tu masz ich całą gamę: <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047" target="_blank">»NetMetery«</a>wilkolaski pisze:a sa jakies darmowe programy do pokazywania aktualnego transferu
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.