pobieranie danych przez router
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
pobieranie danych przez router
Dzień dobry.
Kupiłem router D-link Dir-615 i wszystko działa dobrze. Podłączone są do niego : laptop i stacjonarny. Jednak problem pojawia się gdy ściągam na dwóch komputerach tę samą aplikację. Wtedy mój komputer pobiera dane z o wiele mniejszą prędkością niż laptop. Czy jest jakiś sposób by wyrównać ten stan? Nie mam problemu z łączem a i przy wyłączonym laptopie, stacjonarny pobiera z pełną prędkością. Jak skonfigurować połączenie by prędkość w takich momentach była podobna?
Pozdrawiam.
Kupiłem router D-link Dir-615 i wszystko działa dobrze. Podłączone są do niego : laptop i stacjonarny. Jednak problem pojawia się gdy ściągam na dwóch komputerach tę samą aplikację. Wtedy mój komputer pobiera dane z o wiele mniejszą prędkością niż laptop. Czy jest jakiś sposób by wyrównać ten stan? Nie mam problemu z łączem a i przy wyłączonym laptopie, stacjonarny pobiera z pełną prędkością. Jak skonfigurować połączenie by prędkość w takich momentach była podobna?
Pozdrawiam.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: pobieranie danych przez router
Na takim routerze się nie da, to nie ta klasa sprzętu.
-
Więc w takim razie co jest czynnikiem, który wpływa na to która z maszyn pobiera dane z większą prędkością? Do tego chcę dodać, że posiadam kartę sieciową P6121-L5. W Ralink jest pełno opcji dotyczących połączenia ale nie wiem czy jest tam opcja konfigurująca przesył. Może ktoś jednak zna rozwiązanie tego problemu?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nic na to nie poradzisz, co najwyżej można WiFi w "b" przełączyć i wtedy maksymalnie 5Mbps pójdzie na downloadzie.Kangaroosek pisze: Może ktoś jednak zna rozwiązanie tego problemu?
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Co masz na mysli?Kangaroosek pisze:Jednak problem pojawia się gdy ściągam na dwóch komputerach tę samą aplikację.
Przepustowosc lacza miedzy serwerem z ktorego pobierasz + przypadek.Więc w takim razie co jest czynnikiem, który wpływa na to która z maszyn pobiera dane z większą prędkością?
Nie pomagam na PW.
-
Co znaczy przełączyć router na "b"? Chodzi o te znaczniki b/g/n? N to nie jest najwyższy? No i jak przełączyć na to b i czy faktycznie warto?
Key: chodzi o to że z dziewczyną zaczęliśmy ściągać plik z tego samego źródła (jakaś stronka z programami). Mój komp pobierał z prędkością ok. 80 kb/s (chyba tak się to pisze), a jej lapek śmigał z większą prędkością. Zastanawia mnie to dlaczego jak wyłączyła pobieranie to mój transfer zaczął się zwiększać i sunął z maksymalną prędkością. Naturalne że jak dwoje dzieli się czymś to każdy ma część całości, ale dlaczego ktoś ma mieć więcej?
Ma znaczenie że jej lapek jest koło routera, a mój w innym pokoju? Bo mi wydaje się że nie. Myślałem że jak router i karta sieciowa mają po dwie antenki i są w tym standardzie N to jednak będzie to lepsze.
Wczoraj dla przykładu ściągałem coś przy stałej (mniej więcej) prędkości 150 kb/s. Do tego włączyłem sobie radio internetowe. No i co jakiś czas doczytywało piosenkę. Nie wydaje mi się by 2 Mb/s były niewystarczające by posłuchać sobie radyjka i ściągać w tym samym momencie. Jak się dowiedziałem od dziewczyny, to tylko surfowała po necie i nic nie pobierała.
Przy okazji. W w sofcie do karty sieciowej ustawić wybór kanału na automat? bo mam domyślnie ustawiony na 6.
Key: chodzi o to że z dziewczyną zaczęliśmy ściągać plik z tego samego źródła (jakaś stronka z programami). Mój komp pobierał z prędkością ok. 80 kb/s (chyba tak się to pisze), a jej lapek śmigał z większą prędkością. Zastanawia mnie to dlaczego jak wyłączyła pobieranie to mój transfer zaczął się zwiększać i sunął z maksymalną prędkością. Naturalne że jak dwoje dzieli się czymś to każdy ma część całości, ale dlaczego ktoś ma mieć więcej?

Ma znaczenie że jej lapek jest koło routera, a mój w innym pokoju? Bo mi wydaje się że nie. Myślałem że jak router i karta sieciowa mają po dwie antenki i są w tym standardzie N to jednak będzie to lepsze.
Wczoraj dla przykładu ściągałem coś przy stałej (mniej więcej) prędkości 150 kb/s. Do tego włączyłem sobie radio internetowe. No i co jakiś czas doczytywało piosenkę. Nie wydaje mi się by 2 Mb/s były niewystarczające by posłuchać sobie radyjka i ściągać w tym samym momencie. Jak się dowiedziałem od dziewczyny, to tylko surfowała po necie i nic nie pobierała.
Przy okazji. W w sofcie do karty sieciowej ustawić wybór kanału na automat? bo mam domyślnie ustawiony na 6.
- wojteks
- *** Administrator ***
N to jest najlepszy tryb pracy WiFi ale myślałem że masz szybsze łącze, w takim przypadku to zostaw N.Kangaroosek pisze: N to nie jest najwyższy?
Po prostu kto pierwszy ten lepszy, może lepszy manager ściągania itp. na takim routerze nic z tym nie zrobisz, musisz jeszcze pod uwagę wziąć możliwości serwera bo tu też różnie bywa.Kangaroosek pisze:Mój komp pobierał z prędkością ok. 80 kb/s (chyba tak się to pisze), a jej lapek śmigał z większą prędkością
Bo ten router nie ma menedżera pasma (bandwidth manager) więc kto pierwszy ten lepszy, jak zapuścisz torrenta to praktycznie uniemożliwisz drugiej osobie używania internetu lub będzie działał bardzo kiepsko.Kangaroosek pisze:Naturalne że jak dwoje dzieli się czymś to każdy ma część całości, ale dlaczego ktoś ma mieć więcej?
Ja często słucham radia i wiem z doświadczenia że wieczorami samo z siebie się zacina (kwestia obciążenia sieci dostawcy i serwera radia).Kangaroosek pisze:Nie wydaje mi się by 2 Mb/s były niewystarczające by posłuchać sobie radyjka i ściągać w tym samym momencie.
Bez znaczenia, karta łączy się do wykrytego SSID i sama ustawia kanał.Kangaroosek pisze:W w sofcie do karty sieciowej ustawić wybór kanału na automat? bo mam domyślnie ustawiony na 6.
Nie pomagam na PW!
-
Co do managera ściągania to obydwoje korzystamy z firefoxa. Możliwe że dziewczyna z nowszej wersji, bo dopiero co lapka kupiła i soft nowy. Może to kwestia systemów. Mój ma vistę 32, jej lapek korzysta z 7 64 bitowej.
Co do teorii "kto pierwszy..." - tu nie ma znaczenia. Jej lapek i tak bierze co jego
Może po prostu mój kompik jest dżentelmenem w każdym bajcie i pozwala kobiecie na więcej 
Torrenty i tak na maxa rzadko idą, chyba że nie robię nic na necie wówczas.
Dzięki wszystkim za posty, a szczególnie Wojteksowi.
Pozdro Panowie.
Co do teorii "kto pierwszy..." - tu nie ma znaczenia. Jej lapek i tak bierze co jego

Torrenty i tak na maxa rzadko idą, chyba że nie robię nic na necie wówczas.
Dzięki wszystkim za posty, a szczególnie Wojteksowi.
Pozdro Panowie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Laptop dziewczyny jest inaczej skonfigurowany - n.p. umozliwia otwarcie wiecej ilosci polaczen rownolegle. Bez menagera pasma nic sensownego nie wykombinujesz.
Nie pomagam na PW.
-
a skąd takie wnioski? To chyba zależy od karty sieciowej, nieprawdaż?key pisze:Laptop dziewczyny jest inaczej skonfigurowany - n.p. umozliwia otwarcie wiecej ilosci polaczen rownolegle. Bez menagera pasma nic sensownego nie wykombinujesz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie tylko, wiele zależy od systemu operacyjnego i jego konfiguracji zaawansowanej a czasami nawet domyślnej.Kangaroosek pisze:To chyba zależy od karty sieciowej, nieprawdaż?
Nie pomagam na PW!
-
No to już chyba nic nie wymyślę. Póki co to nie narzekam na to więc dziękuję za szczere chęci. Temat zamknięty 
Miłego wieczora panowie.
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-11-18, 21:22 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>

Miłego wieczora panowie.
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-11-18, 21:22 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-11-18, 21:22 przez Kangaroosek, łącznie zmieniany 1 raz.