Cześć, mam problem z moim routerem, posiadam:
- Scientific Atlanta Webstar 2000 (modem) - internet z Vectry
- Airlive wl-5460 AP v2 (router) - dostałem od kolegi wraz z zasilaczem
- Komputer z kartą sieciową
- 1 kabel sieciowy
Kolega powiedział mi że wystarczy podłączyć router kablem sieciowym z pc i mogę skonfigurować, ale lipa nie da się. Nie mogę dostać się do konfiguratora (Korzystałem z jednego poradnika na forum). Chciałem żeby router nadawał sygnał bo chcę się łączyć z PSP.
Z góry dziękuję za pomoc
Najpierw zrób "reset to factory default" żeby przywrócić ustawienia fabryczne a potem konfiguruj w tryb Gateway zwracając uwagę który port stanie się WANem
PafQ pisze:i w konsoli ipconfig/all nie pokazuje mi bramy
Czytaj ze zrozumieniem, po resecie trzeba ręcznie ustawić IP w komputerze zgodnie z opisem na wspomnianej stronie a jak tam nie ma to ściągnij instrukcję od tego modelu i przeczytaj.
PafQ pisze:Ale ja mam internet na PC.. Router mam po to aby nadawał sygnał z mojego neta (Vectra) na PSP
Jak masz internet? Skoro od Vectry masz 1 IP to musisz go routerem podzielić na kilka IP wewnętrznych.
Układ powinien wyglądać następująco:
Modem Vectry===WL5460\===PC
_____________________/((*WiFi)) PSP
Jeżeli masz to połączenie po USB musisz rozłączyć.
Mam tak:
Modem-Komp- Router ( do konfiguracji) kumpel powiedział że wystarczy po konfiguarcji połączyć tak: Router - modem - komp i wszystko powinno śmigać, tylko że teraz mam problem z skofigurowaniem routera pod psp ;<
Odłącz się całkiem od sieci (modemu), skonfiguruj WL5460 jako Gateway, podłącz kablem z modemu do WAN (czyli jedno z gniazd LAN) i w komputerze podłączonym do LAN powinien się pojawić internet.
Czy masz w ogóle jakąś instrukcję do niego po polsku?
Chce żebyś mi pomógł tylko nie rozumiem. btw. nie mam instrukcji.
A więc takim kablem łączy się ściana z modemem (http://www.up.programosy.pl/foto/kabel_ ... awalek.jpg), modem łączy się takim dziwnym usb (z jednej strony dziwna końcówka a drugiej usb) z kompem. Mam jeden kabel sieciowy który połączyłem komp - router i skonfigurowałem. Co mam teraz połączyć tą jedną sieciówką ? Czy musze dokupić drugi kabel ?
Intrukcję znalazłem, kabel kupiłem łączę tak jak powiedziałeś i nie działa ;<
Wyjąłem USB, podłączyłem sieciówką modem z routerem a router sieciówką z kompem i nie działa ;<
Jeszcze jest możliwość że źle skonfigurowałem. Ogólnie PSP się łączy z routerem, wykrywa go i pokazuje 100% ale przy zakładce Internet Connection wyskakuje Failed.
A więc, pisałeś o trybe "Gateway" Ale patrzyłem i nic nie ma w konfiguratorze a w instrukcji pisze że jest taki tryb. Wile rzeczy w instrukcji wygląda inaczej niż w rzeczywistości. W którym trybie mam go skonfigurować ?