ERA i problem z HSDPA

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sławek'
Użytkownik forum

ERA i problem z HSDPA

Post autor: Sławek' »

Czy ktoś wie może co się mogło stać, że prędkość po HSDPA spadła do 58kb/s GTMM pokazuje 72kb/s a dsl.cz zawsze 58kb/s. Stało się tak już dwa tygodnie temu, zgłosiłem problem w BOA i po 3-4 dniach wróciło do normy. Niestety w niedzielę powtórka i ten sam efekt max.58kb/s. GPRS/EDGE działa w miarę normalnie nawet do 240kb/s lecz pingi są tak kosmicznie długie, że otwarcie storny zajmuje wieczność. BOA ERy tłumaczy się, że nic nie mogą zrobić bo to dział techniczny a dział techniczny problem zgłoszony dwa tygodnie temu jeszcze rozwiązuje i muszę czekać. Limit mam 2GB,nie przekroczony, mają tak wszyscy nasi klienci którzy korzystają z HSDPA.

Dodam, że prowadzę APS ERy i miałem wczoraj przyjemność być u kilenta, który znajduje się 300-400m od najnowszej generacji nadajnika, korzysta z GPRS/EDGE na modemie OPTION i miał 1-2 kreski zasięgu, ok.35-50% mocy. log. do sieci trwało od 30s do 2 minut, połączenie w EDGE miało w porywach 50-80 kb/s i pingi rzędu 5000ms, po 5-10 min połączenie się zawieszało. To wszystko na nowym kilkumiesięcznym nadajniku 800/1800/2100+ nodeB HSDPA, jak do nich dotrzeć, że jest problem ??? Pisanie i dzwonienie daje efekty rozmowy z psychicznie chorym....
OPTION EX 7.2+EX converter,GTMAX1.8,NOKIA N95 z HSDPA
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: ERA i problem z HSDPA

Post autor: szalony »

To walka z wiatrakami :/ musisz byc uparty i ich meczyc ;) ja podobnie mam w "moim" aleksandrowie lodzkim , pisalem reklamacje itp to mnie splawili ze wszystkie nadajniki pracuja prawidlowo i siec nie gwarantuje zasiegu w budynkach !!! W poludniowej czesci mego miasta sygnal w budynkach jest -90-100dBm przez to pingi sa po nawet 10 sekund !!! A predkosci w edge max 12k8/s a czesto sa 5-8kB/s wszystko to wina brakow w sieci i jej zlej konfiguracji, w Aleksandrowie po umts ery takze czesto tylko 20kB/s max przy sygnale -100dBm, analogicznie Plus w umts przy takim sygnale leci mi 45kB/s spokojnie !!!
ODPOWIEDZ