Witam,
mam dwa urządzenia: Edimax BR-6225n i Tp-link 543G. Chciałem ustawić aby jeden z nich odbierał internet przez antenkę od mojego urządzenia ASMAX AR904G (modem ADSL +router +switch +WIFI) a drugie urządzenie żeby siało WI-FI po mieszkaniu. Asmax ma robić za router (i tak jest w tej chwili) chodzi mi skonfigurowanie dwóch pozostałych urządzeń. Którego lepiej wpiąć jako APC? Tp-link 543G to też chyba router - nie wiem jak jest z Edimaxem, czy w trybie AP lub APC moze pracować bez natowania? Póki co wychodzi na to że bede miał dwa dodatkowe zbędne routery.
Chyba, że któryś może pracować jako czysty Client a drugi połącze z Clientem przez port Lan a nie WAN (APC LAN <-> LAN AP).
PS. TP-linka nie moge zwrócić, Edimaxa tylko rozpakowałem to może byłaby jeszcze szansa wymany na czystego AP.
Pozdrawiam
BR-6225n i Tp-link 543G, APC + AP, prośba o pomoc w config.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: BR-6225n i Tp-link 543G, APC + AP, prośba o pomoc w config.
Tp-Link nie może tak pracować.gregor_21 pisze:że któryś może pracować jako czysty Client
http://www.edimax.pl/images/Image/manua ... ual_PL.pdf
Przeczytaj strona 63 i trybie Station infrastructure, z tego wynika że ma czysty tryb AP Client
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: BR-6225n i Tp-link 543G, APC + AP, prośba o pomoc w config.
Dzięki za odpowiedź. Edimaxa nie udało mi się skonfigurować w tryb APC. Zakręcone menu ma. Nie wiem gdzie tam się wpisuje hasło do zabezpieczonego odbieranego połączenia WIFI. Po wybraniu APC i odnalezieniu interesującej mnie sieci radiowej - nigdzie nie ma okienka do wpisywania hasła dla WPA/WPA2. Okno to znalazłem na zakładce WISP (mozna tam wpisać wszystkie dane sieci, HASŁO i włączyć WISPa lub nie) ale to na innej formatce jest wiec czy się też tyczy APC?
Ktoś rozpracował to durne menu?
Manuala mam i niewiele z niego wynika.
PS.
Kiedyś konfigurowałem Ovislinka WL-5460AP - kilkadziesiąt sekund i po robocie a ten typek....
....
juz sobie poradziłem. Po ustawieniu w tryb Clenta trzeba wejść do zakładki Home / General Setup / Wireless / Security Settings i wybrać odpowiednie zabezpieczenie i wpisać hasło sieci z którą się łączymy. APki innych firm zazwyczaj po prostu wyrzucają okienko z wpisaniem hasła i tyle.
Dzięki za odpowiedzi. Jeszcze czekam aż przyjdzie mi Tp-link i spróbuje go wpiąć przez lan (pominięcie routowania) , zaadresować w tej samej klasie co Asmax i powinno śmigać, jak myślicie?
Ktoś rozpracował to durne menu?
Manuala mam i niewiele z niego wynika.
PS.
Kiedyś konfigurowałem Ovislinka WL-5460AP - kilkadziesiąt sekund i po robocie a ten typek....
....
juz sobie poradziłem. Po ustawieniu w tryb Clenta trzeba wejść do zakładki Home / General Setup / Wireless / Security Settings i wybrać odpowiednie zabezpieczenie i wpisać hasło sieci z którą się łączymy. APki innych firm zazwyczaj po prostu wyrzucają okienko z wpisaniem hasła i tyle.
Dzięki za odpowiedzi. Jeszcze czekam aż przyjdzie mi Tp-link i spróbuje go wpiąć przez lan (pominięcie routowania) , zaadresować w tej samej klasie co Asmax i powinno śmigać, jak myślicie?