Karta 2GB widziana jako 1GB.
Moderator: Moderatorzy
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Karta 2GB widziana jako 1GB.
Czytałem w necie różne posty na ten temat. Próbowałem różnym programami ją naprawić ale na marne.
Mam 2 karty 2GB Kingston ale mój i nie tylko mój komputer widzi ją jako 1GB.
Gdy kartę z formatuję w Nawigacji (robi format co FAT32) to wówczas pokazuje się upragnione 2GB lecz wówczas nawigacja nie widzi karty. I tak w kółko. Format na kompie znów przywraca 1GB i jest widziana w nawigacji.
Potrzebuję 2GB a nie jeden. Jak rozwiązać ten problem?
Próbowałem tym: SDFormatter a także Recovery Capacity . Oba widzą 1GB gdy aktualnie jest karta z formatowana do 2 GB ale FAT32. W menadżerze dysków widać tylko 1GB.
Włożyłem kartę do aparatu cyfrowego i widzi 2GB. Nie próbowałem formatu ale zaraz spróbuję.
[ Dodano: 2010-11-21, 12:49 ]
Format pokazuje 2GB ale po zrobieniu zdjęcia i podłączeniu do kompa prosi o format.
Mam 2 karty 2GB Kingston ale mój i nie tylko mój komputer widzi ją jako 1GB.
Gdy kartę z formatuję w Nawigacji (robi format co FAT32) to wówczas pokazuje się upragnione 2GB lecz wówczas nawigacja nie widzi karty. I tak w kółko. Format na kompie znów przywraca 1GB i jest widziana w nawigacji.
Potrzebuję 2GB a nie jeden. Jak rozwiązać ten problem?
Próbowałem tym: SDFormatter a także Recovery Capacity . Oba widzą 1GB gdy aktualnie jest karta z formatowana do 2 GB ale FAT32. W menadżerze dysków widać tylko 1GB.
Włożyłem kartę do aparatu cyfrowego i widzi 2GB. Nie próbowałem formatu ale zaraz spróbuję.
[ Dodano: 2010-11-21, 12:49 ]
Format pokazuje 2GB ale po zrobieniu zdjęcia i podłączeniu do kompa prosi o format.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Karta 2GB widziana jako 1GB.
Wymus formatowanie z FAT16. Karta jesd SD czy SDHC?
Jak dlugo posiadasz juz ta karte, istnieje szansa ze konczy zywot i kontroller wylaczyl czesc blokow?
Jak dlugo posiadasz juz ta karte, istnieje szansa ze konczy zywot i kontroller wylaczyl czesc blokow?
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tym próbowałeś? http://files.extremeoverclocking.com/file.php?f=197
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie chce krakać, ale kiedyś czytałem o kombinatorach którzy tak podrabiali karty sundisk'a. Nowe naklejki pudełka i zmieniona tablica partycji czy co tam jest. Przed formatem pokazywało 2GB ale powyżej 1 nic więcej nie dało się upchać. Po formacie karta wracała do wyświetlania prawidłowej pojemności.Jaco pisze:Mam 2 karty 2GB Kingston ale mój i nie tylko mój komputer widzi ją jako 1GB.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jaco
Mam Windows 7 a to chyba nie pójdzie na nim.wojteks pisze:Tym próbowałeś?
Karta jest SD.key pisze:Karta jesd SD czy SDHC?
Karta jest nówka.key pisze: istnieje szansa ze konczy zywot i kontroller wylaczyl czesc blokow?
Zrobiłem tak. Włożyłem kartę do nawigacji.Zrobiłem w niej format do FAT32. Nawigacja jej nie widziała ale utworzyłem nową partycję i teraz ją widzi 2GB. Kopiowanie poprzez urządzenie jest męką bo trwa bardzo długo. Gdy chcę to zrobić poprzez czytnik znów chce ją formatować.

Może spróbuję aparat podłączyć pod kompa i wówczas skopiować potrzebne pliki?
- wojteks
- *** Administrator ***
Tego nie wiem, można tryb XP w 7 włączyć i powinno pojść.Jaco pisze:Mam Windows 7 a to chyba nie pójdzie na nim.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jakies 3..5 lata temu, kolega przywiozl mi z chin pendrive o gigantycznej pojemnosci 32GB - nota benne sygnowany jako "Sony". Jako taki rozpoznawalny, formatowalny, zapisywalny - jednynie przy odczycie wracal kaszanke. Zdenerwowany otorzylem blaszane pudelko i znalazlem w srodku kosc pamieci, ktora w.g. producenta miala 64 MBkrystianb pisze:Nie chce krakać, ale kiedyś czytałem o kombinatorach którzy tak podrabiali karty

Wracajac do tematu:
Czyli w.g. specyfikacji - problemy z gwalceniem spec na razie odkladamy na bok.Jaco pisze:Karta jest SD.
FAT32 jest teoretycznie dla kart >2GB. Ponizej w.g. specyfikacji jest FAT16. Implementacja FAT32 w nawigacji (podejrzewam jakis WINCE) moze byc wadliwa. Upre sie przy swoim: FAT16 na komputerze, zapisanie jej do pelna, przeniesienie karty do innego kompa, proba odczytania.Jaco pisze:Zrobiłem w niej format do FAT32.
Kazde z tych urzadzen ma wlasna implementacje obslugi karty - dokladajac aparat dokladasz nastepne potencjalne zrodlo problemow.Jaco pisze:Może spróbuję aparat podłączyć pod kompa
Nie pomagam na PW.
- Jaco
Podłączyłem aparat i dałem format karty. Zrobiło 2GB super. Gdy wchodzę w urządzenie Komputer\Canon PowerShot A460\Magazyn wymienny\ i chcę skopiować z kompa pliki mam komunikat że aparat jest odłączony i że aparat nie może obsługiwać plików z komputera. Przecież kopiuję na magazyn wymienny
[ Dodano: 2010-11-21, 13:20 ]
![:]](./images/smilies/splash.gif)
[ Dodano: 2010-11-21, 13:20 ]
Tego na Windows 7 nie zrobię . Musze w Nawigacji zrobić .key pisze:Upre sie przy swoim: FAT16 na komputerze,
- Jaco
Ok. Zastosowałem się do twojej propozycji key, i zrobiłem format do FAT16. W kompie już ją widzi jako 2GB system plików FAT ale nawigacja jej nie widzi. Spróbuję dodać partycję i zobaczymy czy się uda.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nagraj 2 GB, zczytaj i porownaj pliki czy sa takie same.Jaco pisze:W kompie już ją widzi jako 2GB system plików FAT...
Dziwne, bardzo dziwne. Masz inne karty SD zeby sprawdzic czy nawigacja daje sobie rade z FAT16?Jaco pisze:nawigacja jej nie widzi
Nie pomagam na PW.
- Jaco
Mam ale nie chcę aby je zepsuć i praktycznie robię te numery z jedną.key pisze: Masz inne karty SD zeby sprawdzic czy nawigacja daje sobie rade z FAT16?
Takie same.key pisze:Nagraj 2 GB, zczytaj i porownaj pliki czy sa takie same.
[ Dodano: 2010-11-21, 13:59 ]
Po formacie i dodaniu plików nie mogę utworzyć partycji na nawi.
---
No teraz myślcie.
Karta sformatowana do 2GB a menadżer dysków...

Ostatnio zmieniony 2010-11-21, 14:48 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Co masz na myśli? Bo ja nie widzę nic nie prawidłowego.Jaco pisze:Karta sformatowana do 2GB a menadżer dysków...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
- Jaco
Zobacz ile pokazuje menadżer a ile gdy kliknę we właściwości karty po włożeniu do czytnika. Menadżer 1GB a właściwości 2GB.krystianb pisze:Co masz na myśli?
[ Dodano: 2010-11-21, 14:34 ]
Czekam na drugą. Zobaczymy jak to będzie.key pisze:Zwroc ja - szkoda twojego czasu.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Łaaa ślepy jestem. A czasem system nie włączył na niej sobie readydrive (wiem to mało prawdopodobne)Jaco pisze:Zobacz ile pokazuje menadżer
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jaco, ja kiedyś w moim PDA miałem problemy z kartami właśnie 2GB.
Niby nie były one SDHC ale tu był pies pogrzebany. Wgrałem do WM wtedy w wersji 6.0 poprawkę dla poprawnego odczytu kart SDHC i ot tej chwili nie było już problemu z kartami 2GB. Może u Ciebie jest podobnie?
Niby nie były one SDHC ale tu był pies pogrzebany. Wgrałem do WM wtedy w wersji 6.0 poprawkę dla poprawnego odczytu kart SDHC i ot tej chwili nie było już problemu z kartami 2GB. Może u Ciebie jest podobnie?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Przecież tutaj normalny windows ma problem. Nawet jak się na nim kartę sformatuje.BliSki pisze:Może u Ciebie jest podobnie?
- Jaco
Testowałem microSD 2GB i ją bez problemu widzi system jak i nawigacja. Tu ewidentnie karta ma coś zwalone bo gdy zrobię format w nawigacji to jej nie widzi system i chce ją formatować. Aha. Jak już pisałem format do FAT16 daje efekt że system widzi 2GB , można pliki kopiować ale już nawigacja jej nie widzi. Istnieje możliwość wówczas na nawigacji dodania partycji aby ją widziała ale po wgraniu plików jest to niemożliwe. Ponowny format w nawigacji do FAT32 i dodanie partycji nawigacja zaczyna ją widzieć i jest 2GB . Włożenie do czytnika daje komunikat o potrzebie formatu. Kopiowanie plików do karty poprzez urządzenie trwa długo. Ja jednak zacząłem kopiować i było 18 godzin na początku. Teraz jest tylko 4. Ciekawe jak będzie działać.
Tak czy siak karta 2GB powinna być odczytywana w kompie bez problemów tak jak i w urządzeniach typu nawigacja.
Tak czy siak karta 2GB powinna być odczytywana w kompie bez problemów tak jak i w urządzeniach typu nawigacja.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Jaco jakiej firmy ta karta?
- Jaco
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=311880#311880Sundance_kid pisze:Jaco jakiej firmy ta karta?

- joujoujou
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Wygląda na uwaloną kartę.
AFAIR Kingston daje wieczystą gwarancję, więc oddaj kartę i zapomnij o niej.
A do sprawdzania czy karta nie jest fałszowana (o czym tu wspomniano) powstał nawet specjalny programik - H2testw.
Nie wymaga instalacji i waży raptem ~400kB.
AFAIR Kingston daje wieczystą gwarancję, więc oddaj kartę i zapomnij o niej.
A do sprawdzania czy karta nie jest fałszowana (o czym tu wspomniano) powstał nawet specjalny programik - H2testw.
Nie wymaga instalacji i waży raptem ~400kB.

- Jaco
Ale system widzi tylko 1GB więc użycie programu chyba mija się z celem. Jedynie format do FAT16 daje efekt że jest 2GB tyle że znów nie widzi jej nawigacja.joujoujou pisze:A do sprawdzania czy karta nie jest fałszowana (o czym tu wspomniano) powstał nawet specjalny programik - H2testw.
Obecnie mam kartę zrobioną pod FAT32 i kopiuję pliki na nią poprzez urządzenie. Włożenie karty do czytnika zakończy się komunikatem o jej formacie a tego na chwilę obecną nie chcę.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Pierwszy link w google: http://www.hotfix.pl/h2testw-diagnostyk ... b-a263.htmJaco pisze:Ale system widzi tylko 1GB więc użycie programu chyba mija się z celem.
Podejrzenie, iż mamy do czynienia z urządzeniem typu fake (zmieniona geometria dysku w sposób programowy, przez co nośnik wydaje się być większym niż jest w rzeczywistości, inaczej mówiąc jest to zafałszowanie pojemności pendrive/karty pamięci)
- Jaco
Ok. Przeskanowałem tym programem kartę. Jest tylko 1GB . Ale jak wyjaśnić ten zrzut który podałem wcześniej. http://img84.imageshack.us/i/zagadkay.jpg/
Przecież formatując dysk do FAT16 dało mi wygląd dysku jako 2GB i w FAT?
Czy na XP da się zrobić format to FAT16? Na 7 nie ma tego.
No mogę jeszcze jakimś linuksem to zrobić.
Nawigacją już nie zrobię bo oddałem tę drugą w której mogłem to zrobić. W swojej nie mogę gdyż za mało wystaje to okienko aby kliknąć ,,Format,,
Przecież formatując dysk do FAT16 dało mi wygląd dysku jako 2GB i w FAT?
Czy na XP da się zrobić format to FAT16? Na 7 nie ma tego.
No mogę jeszcze jakimś linuksem to zrobić.
Nawigacją już nie zrobię bo oddałem tę drugą w której mogłem to zrobić. W swojej nie mogę gdyż za mało wystaje to okienko aby kliknąć ,,Format,,
- wojteks
- *** Administrator ***
A nie da się go przeciągnąć żeby było widać "Format"?Jaco pisze:W swojej nie mogę gdyż za mało wystaje to okienko aby kliknąć ,,Format,,
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Uruchom CMD -> po wpisaniu "format /?" masz zestaw wszystkich opcji.Jaco pisze:Czy na XP da się zrobić format to FAT16? Na 7 nie ma tego.
Hint: FAT = FAT16

Nie pomagam na PW.
- Jaco
Nie da bo ekran już tu nie reaguje na kliknięcia.Jedynie mogę zmieniać do jakiego formatu mogę z formatować dysk.Dziwi mnie to trochę bo tę którą miałem wcześniej bez problemu dało się kliknąć nawet jak tylko trochę wystawał ten pasek.wojteks pisze:A nie da się go przeciągnąć żeby było widać "Format"?
Włożyłem kartę do aparatu cyfrowego i dałem na format. Kartę z formatowało i jest 2GB w aparacie. Gdy włożę do czytnika znów chce formatować.
Inne karty bez problemu formatuję w aparacie i normalnie działają w czytniku.
Odpaliłem sobie też GParted i on również widział tylko 1GB.
Czemu aparat, i nawigacja widzą 2GB?
Jutro pójdę do znajomych co mają czytnik w kompie i sprawdzę jeszcze raz tą kartę.
Na dziś mam dość.
- Jaco
Witajcie.
Problem rozwiązany.
Mój czytnik nie obsługuje kart powyżej 1GB.
Mam dziś w domu lapa z czytnikiem i ten śmiga te karty jak trzeba.
Muszę sobie sprawić nowy czytnik![:]](./images/smilies/splash.gif)
Problem rozwiązany.
Mój czytnik nie obsługuje kart powyżej 1GB.
Mam dziś w domu lapa z czytnikiem i ten śmiga te karty jak trzeba.
Muszę sobie sprawić nowy czytnik
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jak sobie już sprawisz, to pochwal się, co kupiłeś i jak działa.Jaco pisze:Muszę sobie sprawić nowy czytnik
Ja szukam szybkiego czytnika kart SDHC, i za Chiny Ludowe nie wiem, co kupić.
- Jaco
Tylko sam nie wiem co mam kupić.Patryk pisze:Jak sobie już sprawisz, to pochwal się, co kupiłeś i jak działa.
Miałem nadzieję że ktoś coś podpowie