Problemy z internetem radiowym, wifi

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
aandrzejj
Początkujący użytkownik forum

Problemy z internetem radiowym, wifi

Post autor: aandrzejj »

Na początku chciałbym poinformować wszystkich czytających że jestem w tym temacie zielony i proszę o wyrozumiałość ;)

Całość zainstalowana i konfigurowana przez serwisanta przysłanego przez dostawce wygląda tak: na dachu jest antena, od anteny jest kabel do ethernet adaptera podłączonego do gniazdka a od adaptera jest kable do routera ( EnGenius ECB-1220R ) od routera kabel do PC no i WiFi.

A teraz w czym problem. Internet jest wykupiony 2,5Mb/s, maksymalna prędkość pobierania obecnie to jest ok 40-100kb/s w porywach do 250kb/s do tego kilkanaście razy dziennie są krótkie (3-4 minuty) zaniki internetu i coraz częściej dłuższe ok 30 minut. I teraz zanim zrobię aferę u dostawcy chciałbym być trochę przygotowany czuli wiedzieć ile mogę maksymalnie wyciągnąć z tego łączą, czy problem może leżeć po mojej stronie? Jakiejś konfiguracji?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problemy z internetem radiowym, wifi

Post autor: wojteks »

aandrzejj pisze:czy problem może leżeć po mojej stronie?
Raczej nie ale zrób test: odłacz router i w to miejsce podłącz komputer (jeżeli znasz parametry to je ustaw, jak nie to dla karty sieciowej ustaw "automatycznie otrzymuję IP").

Przetestuj łącze, jeżeli problem będzie nadal dzwoń do dostawcy.
Nie pomagam na PW!
aandrzejj
Początkujący użytkownik forum

Re: Problemy z internetem radiowym, wifi

Post autor: aandrzejj »

Sprawdziłem w ten sposób i większej różnicy nie widzę.

speedtest "z kabla"

Obrazek

i z wifi

Obrazek

a realna prędkość pobierania pliku to w tej chwili ok 100-150kb/s. Czyli pozostaje mi chyba tylko dzwonić do dostawcy.
ODPOWIEDZ