Pomoc dla laika

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Stalker
Początkujący użytkownik forum

Pomoc dla laika

Post autor: Stalker »

Witam drogich forumowiczów

Mam taki oto problem. Mój ojciec zamówił mi internet mobilny w orange, gdyż ja w tamtym czasie nie moglem, i skiepścił sprawę. Przyszedł do mnie modem z innym złączem pcmia niż ja mam w swoim laptopie. Teraz moje pytanie, czy orange mogloby mi wymienic modem na np. usb czy musze sie z nimi bic na drodze reklamacji? Bo szczerze mowiac bardzo mi zalezy na internecie i nie widzi mi sie czekać kilka tygodni na odpowiedz.
Jesli odpowiedz bylaby negatywna to moze zakupic modem np. na allegro? Tylko ja sie na tym nie znam i nie wiem czy by dzialal. Znalazlem taki oto okaz http://allegro.pl/e150-huawei-modem-usb ... 24349.html i sie zastanawiam czy bylby dobrym wyborem. Czy jak nie ma simlocka, to bedzie dzialal z kazdym operatorem, czy musze miec modem od orange by internet hulał? Prosze pomóżcie bo z tym bajzlem nie mogę już wytrzymać :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Pomoc dla laika

Post autor: wojteks »

Stalker pisze:Przyszedł do mnie modem z innym złączem pcmia niż ja mam w swoim laptopie.
Jakie masz złącze w laptopie? PCMCIA czy Express Card 54 czy 34?
Stalker pisze:czy orange mogloby mi wymienic modem
Zapomnij, to nie podlega reklamacji.
Stalker pisze: to moze zakupic modem np. na allegro?
Allegro albo gdziekolwiek indziej. Jeżeli nie potrzebujesz CDMA to prawie dowolny modem z hsdpa 3.6 lub 7.2Mbps
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Pomoc dla laika

Post autor: krystianb »

Stalker pisze: czy orange mogloby mi wymienic modem
Wymienić się nie da, można zwrócić w ciągu 10 dni, jeśli nie nosi śladów eksploatacji. Ale już z ponownym zakupem w ich sklepie internetowym może być problem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ