Kupiłem nowego laptopa, natomiast starego oddałem znajomym ( sąsiadom ). Postanowiłem przeinstalować system - jak pomyślałem, tak uczyniłem. Aktualnie jest tam wgrany świeży WinXP, wszystkie sterowniki są odpowiednie ( również do WiFi - uprzedzam pytania ).
Problem w tym, że gdy chcę podłączyć się do sieci za pomocą WiFi otrzymuję komunikat "Ograniczenie lub brak łączności". Zakres adresów w moim routerze to 192.168.1.1/51. Natomiast laptop owszem - łączy się z siecią, ale pobiera z niewiadomego źródła IP o początku 169.175.X.X ( nie mam go teraz tutaj, więc dokładnie nie pamiętam, i tak jest zmienny ).
W ustawieniach routera jest nadany mu adres "192.168.1.6", który nie koliduje w żaden sposób z innymi, wpisany jest prawidłowy adres MAC, Access Point też jest przydzielony.
Na laptopie ustawiałem też domyślny adres IP oraz maskę i bramkę, wtedy połączenie było dobre ( nie było komunikatu o braku łączności ), natomiast internet i tak nie działał. Pakiety cały czas są wysyłane, ale żaden pakiet nie jest odbierany. Nadmieniam że mój usługodawca oferuje automatyczne pobieranie adresu sieciowego oraz serwerów DNS.
Dodam tylko że na nowym laptopie podłączyłem neta "od ręki", na stacjonarnym działa cały czas, ponieważ jest na kablu.
Gdyby to coś miało dać - mój router to NETGEAR.
Prosiłbym o pomoc, ponieważ znajomi nie mają za bardzo czasu ani możliwości włóczenia się po tzw. specjalistach, natomiast ja pojmuję te wszystkie zagadnienia, jednakże to mnie po prostu zagięło. Toczę z tym wojnę już drugi dzień

Z góry dziękuję za pomoc