EDGE - niskie transfery
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
EDGE - niskie transfery
Witam. Witam, prosta sprawa: modem Huawei E160, do BTS'a Ery odległość około 500 metrów, zasięg EDGE i zawsze pełny, transfery około 20kB/s. Myślałem nad zakupieniem anteny zawnętrznej ale poszedłem z telefonem który obsługuje EDGE pod sam BTS Ery i okazało się, że transfery nie wzrosły, były mniej więcej na poziomie takim jakie uzyskałem w domu dlatego nie kupiłem anteny bo by w ogóle nie pomogła. Może ktoś miał podobny przypadek do mojego? Wiem ze teorytycznie EDGE wyciaga jakies 236kB/s ale w praktyce jest mniej, ale widziałem na necie opinie i testy ze mozna wyciągnać na EDGE troche więcej nawet 100kB/s. Ktoś wie dlaczego moze tak być ze tylko wyciągam tak nie wiele około 20kB/s? Dodam, że to nie wina obciążonego BTS'u bo pomiary robiłem w dzień jak i w nocy i wyniki takie same były. Na dodatek BTS jest położony w małej wsi 1tys mieszkanców i nie sądze żeby był obciążony. Aha i dodam ze BTS obsługuje pasmo 1800Mhz sprawdzałem na liście która była na stronie UKE. Czyli nic sie nie da zrobić aby polepszyć transfer? Dlaczego jest tak słaby?
-
- ### BAN ###
Re: EDGE - niskie transfery
a umts-u nie chcesz?
Powiesz gdzie dokładnie mieszkasz(Studzianki ?) to ktoś Ci poszuka najbliższego nadajnika UMTS z Antena może będzie.
Chyba ze wiesz.
Powiesz gdzie dokładnie mieszkasz(Studzianki ?) to ktoś Ci poszuka najbliższego nadajnika UMTS z Antena może będzie.
Chyba ze wiesz.
-
- Początkujący użytkownik forum
dla edge to maks więcej z tego nie wyciągnieszmaciekwyso pisze:transfery około 20kB/s.

Sprawdź czy w twojej okolicy nie ma jakiegoś nadajnika umts i może z antenką pociągniesz z niego.
- wojteks
- *** Administrator ***
Wyciąga 236.8 kbps a to maksymalnie mniej niż 30 kBps w idealnych warunkachmaciekwyso pisze:ze teorytycznie EDGE wyciaga jakies 236kB/s
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Rafa pisze:dla edge to maks więcej z tego nie wyciągniesz
Mi maksymalny transfer jaki udało się osiągnąć i to przez dłuższy okres, a nie kilku sekundowy to 28KB/s o ile dobrze pamiętamwojteks pisze:maksymalnie mniej niż 30 kBps w idealnych warunkach

Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215