mam nokia 6070 ale nie łapie edge
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
mam nokia 6070 ale nie łapie edge
mieszkam w odległosci około 4 km od nadajnika, w boku w erze mówią ze jestem w zasiegu edga ale po transferze widze ze ni ma. max transfer to w porywach 6 KB. prosze o jakąś rade co zrobic aby łapać edge. coś czytalem tu o antenach do komórek, ale czy do nokia 6070 bedą? a o co chodzi z tym netmonitorem? mozna go samemu uruchomic w tel
nokia6070 + irda
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: mam nokia 6070 ale nie łapie edge
Jak dostaniesz konektor antenowy do swojego fona to z doborem anteny nie ma już problemu. Netmonitor w twoim modelu będzie trudno uruchomić, o ile w ogóle jest dostępny.Ale poszukaj na necie, bo to świetna sprawa.
Co do anteny poczytaj ten temat, posprawdzaj z czym się łączysz itd:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=3571
Co do anteny poczytaj ten temat, posprawdzaj z czym się łączysz itd:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=3571
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
-
rozmawiałem z panią konsultant z info linii nokii i dowiedzialem się że do żadnej nokii nie można podłączyć anteny zew. czy to prawda?. ta moja biedna 6070 za słabo łapie edga o akurat wskoczył transfer na 16 KB ale to tylko taki pik chwilowy. pomózcie cos z tym zrobić, bo nie mam możliwosci innego podłączenia sie do netu tylko przez komóre. prosze o wmiare proste rady, bo jak ostatnio czytałem tu gdzies na temat ustawienia tel poprzez netmonitor aby miał edga to troszke to za bardzo skomplikowane. dzieki za dobre rady. pozdro.
nokia6070 + irda
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Może irda ci blokuje troche transfer.Próbowałeś może przez kabel.Ta Nokia ma tylko 6 klasę EDGE a 10 GPRS INFO
To że masz blisko nadajnik nie oznacza że musisz mieć EDGE.Może ten akurat ma sam GPRS a EDGE łapiesz skąd indziej.W BOKu mówią to co ty byś chciał usłyszeć.
To że masz blisko nadajnik nie oznacza że musisz mieć EDGE.Może ten akurat ma sam GPRS a EDGE łapiesz skąd indziej.W BOKu mówią to co ty byś chciał usłyszeć.

-
- Mistrz bezprzewodowy
Na chwile obecną to chyba ani konektora do anteny ani netmonitora to tego modelu nie dostaniesz. Ale jest pewien sposób, tylko musisz ustalić parę rzeczy, a nie tylko biadolić.jacus1978 pisze:rozmawiałem z panią konsultant z info linii nokii i dowiedzialem się że do żadnej nokii nie można podłączyć anteny zew. czy to prawda?. ta moja biedna 6070 za słabo łapie edga o akurat wskoczył transfer na 16 KB ale to tylko taki pik chwilowy. pomózcie cos z tym zrobić, bo nie mam możliwosci innego podłączenia sie do netu tylko przez komóre. prosze o wmiare proste rady, bo jak ostatnio czytałem tu gdzies na temat ustawienia tel poprzez netmonitor aby miał edga to troszke to za bardzo skomplikowane. dzieki za dobre rady. pozdro.

- JK
- Stały użytkownik forum
Bezpośrednio nie da się podłączyć anteny, ale wystarczy kupić uchwyt samochodowy z wbudowanym adapterem antenowym (indukcyjnym). Do twojego telefonu będzie potrzebny uchwyt Nokia CR-57, ale jego cena może cię odstraszyć. Mam coś podobnego i u mnie działa.jacus1978 pisze:rozmawiałem z panią konsultant z info linii nokii i dowiedzialem się że do żadnej nokii nie można podłączyć anteny zew. czy to prawda?
Można też kupić jakiś niemarkowy konektor indukcyjny, ale nigdy takiego nie testowałem.
N6230 + AXF-15S + MBC-15S + ATK-20 + BT = 200 kb/s -> 32 kb/s (iPlus)
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nokia CR-57 CR57 CR 57 uchwyt 6070--->174,90 zł na allegro. Prawie tyle co ten telefon jest wart
Nie tędy droga.

- JK
- Stały użytkownik forum
Dlatego napisałem, że cena może odstraszyć. Mi udało się kupić konektor do mojego telefonu "za grosze" (w porównaniu z ceną katalogową), ale to był stary model.
N6230 + AXF-15S + MBC-15S + ATK-20 + BT = 200 kb/s -> 32 kb/s (iPlus)
-
hej wszystkim na poczatek. troszke pogrzebalem w mojej noki przy pomocy hyper terminala i wyszło mi cos takiego:
+CREG: 1,"6704","BFA5" LUBAN UL TOROWAKOMIN PECU 49061
+CREG: 1,"6704","BFA7" LUBAN UL TOROWA KOMIN PECU 49063
+CREG: 1,"6704","C342"LUBAN, KAMIENNA 49984
+CREG: 1,"6704","C09F" NOWA KARCZMA 49311
+CREG: 1,"6704","C004"JANICE dolnyslask cid: 49156
wychodzi mi na to jak dobrze rozymiem ze telefonik mi skacze po tych btsach. najblizej mam do tego w nowej karczmie, i nawet konsultant z ery powiedzial zebym sie kierował na nową karczme właśnie bo tam jest edge. tylko jak zmusic mój tel do tego. dzieki za dotychczasowa pomoc i czekam na dalszą. jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jade ciagle po gprs niestety . zastanawiam sie nad kupnem blukonekta ale jezeli nie złapie edga to chyba nie ma sensu, co o tym myślicie?
+CREG: 1,"6704","BFA5" LUBAN UL TOROWAKOMIN PECU 49061
+CREG: 1,"6704","BFA7" LUBAN UL TOROWA KOMIN PECU 49063
+CREG: 1,"6704","C342"LUBAN, KAMIENNA 49984
+CREG: 1,"6704","C09F" NOWA KARCZMA 49311
+CREG: 1,"6704","C004"JANICE dolnyslask cid: 49156
wychodzi mi na to jak dobrze rozymiem ze telefonik mi skacze po tych btsach. najblizej mam do tego w nowej karczmie, i nawet konsultant z ery powiedzial zebym sie kierował na nową karczme właśnie bo tam jest edge. tylko jak zmusic mój tel do tego. dzieki za dotychczasowa pomoc i czekam na dalszą. jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jade ciagle po gprs niestety . zastanawiam sie nad kupnem blukonekta ale jezeli nie złapie edga to chyba nie ma sensu, co o tym myślicie?

nokia6070 + irda
-
dodam jeszcze ze jestem w sieci era bo chyba zapomniałem.
nokia6070 + irda
-
- Mistrz bezprzewodowy
No troche to ci zajęło, ale wynik daje do myślenia
Nieźle ci skcze po tych BTS-ach. Zmienia ci nawet sektory tego samego nadajnika. Rozumiem, że to przy różnych położeniach telefonu..Z bardzo niedokładnej mapy Ery wynika, że wszędzie powinieneś mieć tam EDGE.
Pierwsza konkluzja. Jeśli rzeczywiście nadajnik w Nowej Karczmie ma EDGE, to nic prostszego, bo jako jedyny znajduje się na zachodzie (reszta na wschodzie lub południowym-wschodzie). Ustawiasz telefon tak, żeby był jak najlepiej widoczny od tej strony, a od wschodu ekranujesz jakimś kawałkiem blachy, pokrywy metalowej itp.
Wszystko jedno, aby było grube i dobrze zasłaniało telefon. Powinno zadziałać,bo odległości są miej więcej równe. Ten sposób na zewnątrz działa bardzo skutcznie, w mieszkaniu gorzej ze względu prawdopodobnie na odbicia fal.
Wrzuć jeszcze sobie komendę AT+CSQ.Pierwsza liczba określa pośrednio siłe sygnału, im większa tym lepiej - 31=max.

Nieźle ci skcze po tych BTS-ach. Zmienia ci nawet sektory tego samego nadajnika. Rozumiem, że to przy różnych położeniach telefonu..Z bardzo niedokładnej mapy Ery wynika, że wszędzie powinieneś mieć tam EDGE.
Pierwsza konkluzja. Jeśli rzeczywiście nadajnik w Nowej Karczmie ma EDGE, to nic prostszego, bo jako jedyny znajduje się na zachodzie (reszta na wschodzie lub południowym-wschodzie). Ustawiasz telefon tak, żeby był jak najlepiej widoczny od tej strony, a od wschodu ekranujesz jakimś kawałkiem blachy, pokrywy metalowej itp.

Wrzuć jeszcze sobie komendę AT+CSQ.Pierwsza liczba określa pośrednio siłe sygnału, im większa tym lepiej - 31=max.
-
witam te bts-y które wypisałem powtarzały sie a telefon leżał sobie spokojnie w jednej pozycji, gdyz łšcze sie przez irde. a propo mam pytanie czy moge zastosować dluższy kabelek do irdy w tej chwili mam 0,5m , a potrzebuje jakies 1,5 do 2m ale słyszałem gdzies ze przy długim kabelku może irda nie działac, prawda to?.Po komendzie at +csq pokazało mi 13,99 a pózniej 14,99 tylko nie wiem z którego to bts-a. jak bym mógł dłuższy kabelek podłšczyć to może w oknie bym lepiej zasięg edga złapał
pozdrawiam i zycze wesołych swišt.

nokia6070 + irda
-
- Mistrz bezprzewodowy
Telefon faktycznie może dla jednego położenia zmieniać nadajniki (u mnie max 3 nadajniki). Nie jest to na pewno dobre. Musisz ustawić w takim miejscu, żeby ci nie zmieniało. Spróbuj zekranować, tak jak napisałem w poprzednim poście.
PS. Komendy CSQ i Creg możesz użyć naprzemiennie, w tym samym oknie. 13-14 to nie jest za dobry wynik, wskazana antena, ale to ma mniejsze znaczenie.Po komendzie at +csq pokazało mi 13,99 a pózniej 14,99 tylko nie wiem z którego to bts-a
-
Możesz, nieprawda. Przy odległościach większych niż np. 5 metrów będzie miało to znaczenie.jacus1978 pisze: Czy moge zastosować dluższy kabelek do irdy w tej chwili mam 0,5m , a potrzebuje jakies 1,5 do 2m ale słyszałem gdzies ze przy długim kabelku może irda nie działac, prawda to?
-
witam wszystkich. zmieniłem nieco położenie komputera w domku i przez hyperterminala widać ze telefon łapie tylko bts z nowej karczmy gdzie rzekomo jest edge
OK
at+creg=2
OK
at+creg?
+CREG: 2,1,"6704","C09F"( nowa karczma cid 49311)
OK
at+csq
+CSQ: 14,99
OK
ale po predkości tego nie widać czasem tylko na sekunde wskoczy edge ale tak to tylko na poziomie gprsa. wiem ze jakość sygnału 14,99 to troche mało ale czy to jest przyczyna? pozdrawiam
OK
at+creg=2
OK
at+creg?
+CREG: 2,1,"6704","C09F"( nowa karczma cid 49311)
OK
at+csq
+CSQ: 14,99
OK
ale po predkości tego nie widać czasem tylko na sekunde wskoczy edge ale tak to tylko na poziomie gprsa. wiem ze jakość sygnału 14,99 to troche mało ale czy to jest przyczyna? pozdrawiam

nokia6070 + irda
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
To naprawdę za mało.Potrzebujesz anteny najlepiej zewnętrznej.jacus1978 pisze: ale po predkości tego nie widać czasem tylko na sekunde wskoczy edge ale tak to tylko na poziomie gprsa. wiem ze jakość sygnału 14,99 to troche mało ale czy to jest przyczyna? pozdrawiam
-
- Stały użytkownik forum
antena kierunkowa i indukcyjny konektor uniwersalny-przyklejany do telefonu na 100% zalatwi ci sprawe . taki konektor kosztuje pare groszy.
-
a wiecie gdzie tego konektora i anteny szukać? oszczędziłbym czas i cenne bajty
pozdro
nikt juz nie odpisuje
Postanowiłem że kupie konektor i antene kierunkową, tylko mam dylemat z jakim zyskiem dB ? do nadajnika mam jak juz wczesniej pisałem około 3-4 km. a moc sygnału po komendzie at +csq w okolicy 16.
myśle o tej:
http://www.dipol.com.pl/sklep/a7016.php ... 5e4e4cdf7&
lub o tej:
http://www.dipol.com.pl/sklep/a7026.php ... f5e4e4cdf7
Czy jeżeli antena ma za duży zysk to bedzie w czymś przeszkadzać?
pozdro

nikt juz nie odpisuje

Postanowiłem że kupie konektor i antene kierunkową, tylko mam dylemat z jakim zyskiem dB ? do nadajnika mam jak juz wczesniej pisałem około 3-4 km. a moc sygnału po komendzie at +csq w okolicy 16.
myśle o tej:
http://www.dipol.com.pl/sklep/a7016.php ... 5e4e4cdf7&
lub o tej:
http://www.dipol.com.pl/sklep/a7026.php ... f5e4e4cdf7
Czy jeżeli antena ma za duży zysk to bedzie w czymś przeszkadzać?
pozdro
nokia6070 + irda