Dziwny problem : prędkość internetu a zasięg ( PLAY)

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
iga0707
Początkujący użytkownik forum

Dziwny problem : prędkość internetu a zasięg ( PLAY)

Post autor: iga0707 »

Witam! Od 1,5 roku posiadam internet mobilny w sieci Play, modem Huawei E156g (3,6 Mbps). "Odbiera" najczęściej WCDMA/HSDPA. Niby pokazuje maksymalny zasięg, ale internet chodzi bardzo wolno. Wczytywanie stron trwa wieczność, nie mówiąc o wysyłaniu maili. Czasami sam się rozłącza. W czym tkwi problem? Czy pomogłaby tu jakaś antena? Nadmienię , że mieszkam w mieście, ok 3-4km od nadajników (są dwa). W pobliżu nie ma bardzo wysokich budynków,a ja mieszkam w parterowym domu. Proszę pomóżcie dobrzy ludzie, bo "zielona jestem" :roll: Pozdrawiam
krystian93p
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Dziwny problem : prędkość internetu a zasięg ( PLAY)

Post autor: krystian93p »

iga0707 pisze:Niby pokazuje maksymalny zasięg, ale internet chodzi bardzo wolno.
Jeżeli bts jest obciążony, to nic na to nie poradzisz. Miałem ten sam problem ale kupno anteny i skierowanie jej na inny bts rozwiązało problem. Dodam, że w moim wypadku mam 10km do nadajnika, a internet przy ściąganiu osiąga pełna prędkość. Najlepiej sprawdź poziom sygnału za pomocą Top netinfo.
ODPOWIEDZ