IPLUS ciągle mi się rozłącza..GC89

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomcio1313
Początkujący użytkownik forum

IPLUS ciągle mi się rozłącza..GC89

Post autor: tomcio1313 »

od pewnego czasu posiadam IPLUSA ok.1 miesiąc gc 89 i jak korzystam z netu to często mi sie połączenie urywa..co to może być...i pytanko drugie gdzie w karcie gc 89 znajduje sie konektor żeby podłączyć antenkę.. i jaką mi radzicie antenke bo ja sie na tym kompletnie nie znam a ona musi odbierać gprs i edgs
http://www.allegro.pl/item159691042_ant ... m_edge.htm
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=158658474
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=158391711

--
Poprawa tematu (błędu ort.)
Moderator - BliSki
Awatar użytkownika
matinati
Stały użytkownik forum

Re: IPLUS ciągle mi się rozłącza..GC89

Post autor: matinati »

Głównymi przyczynami rozłączania modemu może być słaby zasięg(Wireless Manager 2/5 - warto się zastanowić), przeciążona sieć, warunki atmosferyczne, awaria BTS-a, bądź jakaś wada uszkodzenie modemu. Osobiście posiadam modem SE GC89 i jestem zadowolony w 100%. Posiadam antenę kierunkową(ATK 10 13,5 dBi) gdyż korzystam oddalonego ode mnie BTS-a z EDGE ponieważ bliżej siebie mam nadajnik GPRS (może niedługo się to zmieni PLUS w mojej miejscowości planuje modernizację BTS-a). Jeśli masz taką sytuację jak ja to warto zainwestować w antenę kierunkową. Lecz jeśli mieszkasz w dość dużym mieście i masz (jesteś) w zasięgu EDGE to wystarczy taka mała antena dookólna (te antenki lepiej się sprawdzają w dużych miejscowościach gdzie jest kilka kilkanaście BTS-ów tej samej sieci). Z rodzajem anteny wszystko zależy od lokalizacji w której mieszkasz.
SE GC89 + ATK 13,5 dBi = max~30 KB/s
iPlus
dirocker
Użytkownik forum

Post autor: dirocker »

Mnie też co chwila wywala. Mam Comandera 2 i pełen zasięg. Jednak były dwa dni kiedy ani razu mnie nie wywaliło. Teraz średnio 5-8 razy dziennie. Napisałem reklamację do Plusa, muszę jednak czekać miesiąc na rozpatrzenie. Jak będe coś wiedział, to napiszę.
kisiel291
Stały użytkownik forum

Post autor: kisiel291 »

wykonaj ping w3cache.icm.edu.pl zapisz numer IP i wpisz w ustawieniach przeglądarki z portem 8080. Po tej akcj częstotliwość "zrywania" połaczenia spada... prawie do zera. Też tak miałem teraz mam inaczej..
Aha zasieg musi być dobry ale nie bardzo dobry.
Ktoś z naganiających na kupno antenki może ją ode mnie kupi co????
E160 Play
tomcio1313

no właśnie ja mieszkam w małej wsi i mam tylko zasięg GPRS śą dwie anteny w odległości ok 5km. i 8km. zaś antena EDGS jest oddalona odemnie o jakieś 18km. a i czy te antenki małe działają w dwuch zakresach GPRS/EDGS i gdzie w gc 89 jest podłączenie na taką antenke bo <font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font>
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

tomcio1313 pisze:no właśnie ja mieszkam w małej wsi i mam tylko zasięg GPRS śą dwie anteny w odległości ok 5km. i 8km. zaś antena EDGS jest oddalona odemnie o jakieś 18km. a i czy te antenki małe działają w dwuch zakresach GPRS/EDGS i gdzie w gc 89 jest podłączenie na taką antenke bo <font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font>
Anteny ATK10 i ATK20 działają na 900MHz (ale sygnał z 1800 też potrafią trochę poprawić).Przy takim rozstawie nadajników masz małe szanse na EGDE. Podaj na wszelki wypadek lokalizację, to sprawdzimy 8) , ale szanse mizerne. Te dwa nadajniki i tak cię ściągną. No chyba, że zastosujemy modem z wymuszaniem EDGE albo Nokię z netmonitorem, co w połączeniu z anteną kierunkową mogłoby dać radę. Ale 18 km to już dużo..
tomcio1313

mieszkam w piotrwie woj.lubuskie
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

No niestety nie mogę znaleźć takiej miejscowości. :( Napisz jak to się pisze, albo wrzuć kawałek mapy iPlusa z zaznaczoną lokalizacją (najlepiej link lub miniaturkę)
tomcio1313

Piotrów woj.lubuskie koło Przewozu 20 km od Żar i Żagania
Ostatnio zmieniony 2007-01-29, 21:54 przez tomcio1313, łącznie zmieniany 1 raz.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

OK, już znalazłem. Do nadajnika w Żarach masz ~~16km- nie tak znowu dużo.Inna sprawa, że po drodze przy tej tracie do Niemiec masz nadajnik GPRS. Bez specjalnego sprzętu nic nie zdziałasz, a teren też jest trudny(lasy). Możesz czekać, aż Plus łaskawie zrobi EDGE na najbliższym nadajniku, ale antena i tak ci się przyda.Proponuje najmocniejszą ATK20.
tomcio1313

ok.wielkie dzieki za pomoc.. powiec mi jeszcze gdzie w mojej karcie jest podłączenie do anteny ten konektor bo <font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font>....WIELKIE DZIEKI ZA POMOC POZDRAWIAM
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

tomcio1313 pisze:ok.wielkie dzieki za pomoc.. powiec mi jeszcze gdzie w mojej karcie jest podłączenie do anteny ten konektor bo <font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font>....WIELKIE DZIEKI ZA POMOC POZDRAWIAM
Tutaj muszą Ci pomóc użytkownicy tego modemu. Nie jestem pewien, ale jeśli jest antenka, to ją można odkręcić i tam jest wejście. Będziesz potrzebował konektor, żeby podłączyć antenę.
Awatar użytkownika
Artur_prezes
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Artur_prezes »

Ja tez miałem taki problem tylko że przy EDGE'u i po napisaniu do iPlusa odpisali mi po około 3 tygodniach, ze w tym miejscu gdzie mnie wywalało BTS'a nawalił później po paru dniach problem zniknął, ale musiałem wysłać parę maili, żeby coś wreszcie zdziałali.
CLEARW'RE
Broadband
ODPOWIEDZ