Dzielenie neostrady, wifi na okolo 2km

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
xantier
Użytkownik forum

Dzielenie neostrady, wifi na okolo 2km

Post autor: xantier »

Witajcie, chcialbym byscie podzielili sie ze mna informacjami na temat dzielenia lacza neostrady przez wifi na duzych odleglosciach. Otoz ostatnimi czasy zaczalem myslec by zaopatrzyć siebie i pobliskich sasiadow w miare normalny internet jakim jest neostrada. Mam juz dosc sieci GSM ktora jest bardzo niestablina. Sprawa wyglada tak:
w odleglosci 1,5km ode mnie mozna by wykupic lacze neostrady o dostatecznie duzej przepustowosci, ustawienie jakiegos porzadnego nadajnika na dostatecznie duzej wysokosci. Ja wraz ze swoimi sasiadami laczylbym sie z nadajnikiem za pomoca odpowiednich odbiornikow.
Czy Waszym zdaniem jest to do zrealizowania z dostateczna stabilnoscia? Z jakimi kosztami to sie wiaze i czy w neostradzie istnieje mozliwosc wykupienia uslugi dzielenia lacza na okolo 10 komputerow?
Moze macie jakies podpowiedzi i propozycje?
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Dzielenie neostrady, wifi na okolo 2km

Post autor: wojteks »

xantier pisze:czy w neostradzie istnieje mozliwosc wykupienia uslugi dzielenia lacza na okolo 10 komputerow?
Neostrady nie można dzielić poza lokal. Raczej pomyśl o DSLu od TP.
xantier pisze:Z jakimi kosztami to sie wiaze
Koszt łącza miesięczny plus serwer na linuksie (MikroTiku) do tego baza na jakimś budynku/maszcie i u klientów anteny i AP Clienty (powiedzmy 180-300zł na klienta). Weź równiez pod uwagę że musisz mieć działalność gospodarczą (ewentualnie stowarzyszenie zarejestrować) a to skutkuje Zusem, podatkami itp. kosztami miesięcznymi. Na 10 klientów to się absolutnie nie opłaci.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Dzielenie neostrady, wifi na okolo 2km

Post autor: ja.michal »

Sferiostrada nie ma nic o zakazie dzielenia poza lokal, ale działa tylko w strefie 22 i ceny ma niedzisiejsze jednak.
Ale to tak na marginesie.

Proponuję zrobić jak wojteks napisał.
ODPOWIEDZ