Internet do Laptopa -zawsze i wszędzie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
comin
Użytkownik forum

Internet do Laptopa -zawsze i wszędzie

Post autor: comin »

Witam wszystkich bezkablowców :salute:

Poszukuję usługodawcy który zapewni mi stały dostęp do internetu w Laptopie.
Powoli tracę cierpliwość w przeglądaniu tych wszystkich ofert co chwile zaglądając do słownika w poszukiwaniu tajemniczych skrótów (GPRS, EDGE, itp.)
Jako że forum poświęcone tej tematyce, proszę o pomoc w dobraniu najlepszej/najtańszej oferty.

Internet będzie chodził na komputerze z procesorem 1.6, 512MB
Zasięg w okolicach (kujawsko-pomorskie) Włocławek-Toruń-Lipno

Obrazek
MONICZKA24
Początkujący użytkownik forum

Re: Internet do Laptopa -zawsze i wszędzie

Post autor: MONICZKA24 »

dolanczam sie do pytania.ja tez potrzebuje internetu na laptopa ale zeby mial zasieg w wojewodztwie lodzkim :lol:
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

comin pisze:Poszukuję usługodawcy który zapewni mi stały dostęp do internetu w Laptopie.
Jeżeli do laptopa, to raczej jakaś sieć WiFi (co w Twoim wypadku ze względu na zasięg odpada), WiMax lub GSM. Opcje satelitarne nie nadają się do Laptopa - bo kto będzie ciągał za lapkiem antenę sat.
W związku z tym przenoszę do działu "internet radiowy".
MONICZKA24 pisze:dolanczam sie do pytania.ja tez potrzebuje internetu na laptopa ale zeby mial zasieg w wojewodztwie lodzkim :lol:
Uwagi jak wyżej :)

Nie wiem czy w województwie łódzkim jest jakiś operator WiMaxa, bo on byłby ze względu na pokrycie całego województwa najbardziej optymalny, ale urządzenia jeszcze są drogie, mało przenośne i mało jest operatorów WiFi. Dlatego w tym wypadku będzie najbardziej optymalne łącze komórkowe np. coś w rodzaju iPlusa. O tym możecie poczytać sobie na sub-forum "internet komórkowy". :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
MONICZKA24
Początkujący użytkownik forum

Post autor: MONICZKA24 »

no oki.chcialabym jeszcze o cos spytac.osoby z ktorymi rozmawialam twierdza ze te cale blue conecty i iplusy sa do bani.mozna z nich tylko wyslac @,popisac na gg i tym podobne.czy to prawda??
Awatar użytkownika
kszysek
Stały użytkownik forum

Post autor: kszysek »

BliSki pisze: Nie wiem czy w województwie łódzkim jest jakiś operator WiMaxa, bo on byłby ze względu na pokrycie całego województwa najbardziej optymalny, ale urządzenia jeszcze są drogie, mało przenośne
Ja jeszcze dodam, że Wimax nie bardzo nadaje się jako przenośmy internet w laptopie, gdyż bezwzględnie potrzebuje zasilana z sieci, intel pracuje nad karta wimax do laptopa, ale jej cena będzie ogromna.
<| Blackberry Bold 9700 - Orange |Ipad2-3G Orange | Dell N4020 + Huawei e3131 - Orange | Hp Mini 311 | Hp t5630w Thin Client + Wimax |> To tyle :)
http://speedtest.net/result/1917097660.png
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

MONICZKA24 pisze:cale blue conecty i iplusy sa do bani.mozna z nich tylko wyslac @,popisac na gg i tym podobne.czy to prawda??
Jeżeli masz modem lub komórkę tylko z GPRS lub masz zasięg tylko GPRS, to faktycznie jest to prawda. Prędkość jest taka, jak starego modemu z "TPSA".

Natomiast jeżeli posiadasz zasięg EDGE i modem lub telefon przystosowany do tego standardu, to jest o wiele lepiej. Na UMTSie jest już prawie idealnie.
Więcej o tym na naszym forum w dziale "internet komórkowy".
kszysek pisze:Ja jeszcze dodam, że Wimax nie bardzo nadaje się jako przenośmy internet w laptopie, gdyż bezwzględnie potrzebuje zasilana z sieci
Tak, masz całkowitą rację jeżeli chodzi o to zasilanie. Ale czasami ludzie przemieszczają się z laptopami po jakimś terenie ale zasilanie wszędzie jest i w takim wypadku teoretycznie byłoby to możliwe. Ale nie polecam tego jeszcze.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ