Prawdziwe wzmocnienie ant ATK16/2 UMTS 16 i THETApanel 20,5

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marc07
Początkujący użytkownik forum

Prawdziwe wzmocnienie ant ATK16/2 UMTS 16 i THETApanel 20,5

Post autor: marc07 »

Jak wiadomo opisy w antenach często są wyssane z palca, a sprzedawcy rzadko udostępniają wykres wzmocnienia w funkcji częstotliwości (z któego mozna odczytac faktyczne wzmocnienie dla danej częstotliwości).

Dlatego proszę Was o pomoc, bo sam muszę kupić antenę na HSDPA a do BTSa PLAYa mam 3,7km. Prośbę /pytanie kieruję od użytkowniów w/w anten:

O ile faktycznie i empirycznie wzrasta sygnał przy użyciu tych anten???
Najlepiej podawajcie informacje w db bo podawanie w "kreskach" niewiele mówi...

Pierwszą mozna kupić w DIPOL-u

http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2 ... _A7035.htm
Obrazek

Druga na Allegro u użytkownika sklepu Easy-WiFI"lukaszek_luki"
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1324782360
Obrazek

Trzecia antena która jest wymianiana na forach to antena z Bestpartner
http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9
Obrazek
Obrazek

Jeśli ktoś posiada taką antenę i może ją rozebrać to z pewnością zdjęcia pomogą sprawdzić jakość tego produktu
zbyszek7300

Re: Prawdziwe wzmocnienie ant ATK16/2 UMTS 16 i THETApanel 20,5

Post autor: zbyszek7300 »

Witam, ja mam tą antene z dipola, ale model z kablem 0,5 m + 15 m kabla dokupiłem + złączki. W miejscu montażu sam modem e122 widział sieć orange, ale sie nie logował. Po podłączeniu anteny mam -103 do -97 dBm według TNI. Odległość od bts przez mały szczyt 16,5 km lub 19,1 km (dwa bts odchylone o 6 stopni). Transfer do 3 mb/s ping na onet 60 ms. Rozbierałem antene zwykła yagi wykonanie takie sobie. A co do opisów anten wyssanych z palca: jak się kupuje w sklepach widmach czy na allegro byle tanio to sie nie ma co dziwić. Dipol istnieje można powiedzieć od zawsze i zawsze robił dobre anteny.
I chciałem obalić mit panujący na różnych forach, że anteny yagi nie nadają sie do UMTS.
pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

zbyszek7300 pisze: I chciałem obalić mit panujący na różnych forach, że anteny yagi nie nadają sie do UMTS.
Używać można, ale to nie konstrukcja zrobiona na te częstotliwości (2100MHz).
marc07

Używać można, ale to nie konstrukcja zrobiona na te częstotliwości (2100MHz).
Kolego może rozwiniesz myśl...dlaczego nie jest zrobiona na pasmo 2,1GHz?
Szanowna firma Dipol zrobiła taką antenę - co sprawia że taka antena będzie gorsza od panelowej? Albo w czym panelowa przewyższa Yagi
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

marc07 pisze:co sprawia że taka antena będzie gorsza od panelowej?
Dokladnosc wykonania. Elementy anteny Yagi dla ineresujacych nas czestotliwosci maja w granicach 3..5 cm. W.g. DIN ISO 2768-1 przy jakosci "M" tolerowane jest ± 0,20mm dla (bardzo drogiego w wykonaniu) "F" nadal ± 0,10mm. Byc moze nie brzmi to na duzo, ale dziesiec elementow z rozbierznoscia ± 0,10mm daje bardzo kiepska antenne....
Nie pomagam na PW.
marc07

Czyli reasumując budowa Yagi to praca dla bardzo dokładnych ludzi.
A który typ anten generuje większe zyski? Jest w ogóle w tym jakiś generalny klucz?

Gdybym zrobił antenę idealną Yagi i idealną panelową, to która będzie miała lepszy zysk?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

marc07 pisze:Gdybym zrobił antenę idealną Yagi i idealną panelową, to która będzie miała lepszy zysk?
A gdybys spotkal na ulicy dwie kobiety, to ktora bedzie miala wieksze cycki? :hyhy:
Nie pomagam na PW.
zbyszek7300

Post autor: zbyszek7300 »

Czytając te posty wychodzi na to, że kupiłem kiepską antene. Tylko dlaczego internet na niej mi śmiga. 16,5 kilometra. Ewentualnie 19 kilometrów do nadajnika. Czyżby jakiś cud.

key Specjalista bezprzewodowy-senior - proszę zadzwonić do Dipola i zapytać się jak oni to robią, a elementów jest troche więcej.

Anteny w sklepach są takie jakie są. Nie ma idealnych, dlatego anteny mają podaną częstotliwość w jakiej mogą pracować oraz zysk w dBm jaki osiągają i tym się trzeba kierować przy wyborze.

Rozglądając się po okolicy widze mnóstwo anten yagi przesyłających internet po WiFi. A przecież to jest co najmniej 2400 MHz. Jeszcze mniejsze elementy. Kto by taką antene wyprodukował. No pewnie kosmici.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Czytając te posty wychodzi na to, że kupiłem kiepską antene.
Nie, no skadze - kupiles najbardziej fajna antene na swiecie, potrafiaca zlamac wszysciutenkie prawa fizyki. Gratuluje.
zbyszek7300 pisze:proszę zadzwonić do Dipola i zapytać się jak oni to robią, a elementów jest troche więcej.
W okresie studiow pracowalem przez trzy lata tutaj. Mimo ze zajmowalem sie przede wszystkim cyfrowka, to troche narodzin anten w swoim zyciu widzialem. A czym ty mozesz sie pochwalic?
zbyszek7300 pisze:Rozglądając się po okolicy widze mnóstwo anten yagi przesyłających internet po WiFi.
Miliony much jedza kupę - nie moga sie mylic.

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-11-29, 22:51 ]
Regulamin się czytało?
Ostatnio zmieniony 2010-11-29, 22:50 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ