Pozwoliłem sobie wydzielić ten wątek, bo aktualnie przerabiam ten temat i chciałbym podzielić się swoimi obserwacjami.
Zaczynając od twojego pytania - RX -96dBm dla najsilniejszego sygnału to bardzo słabo. Dziwie się, że Ci nie rwie połączeń.
Żeby połączyć 6630 z anteną zewnętrzną potrzebny jest konektor. Niestety na
Alledrogo są tylko dwa, oba takie same więc wziąłem
ten , koszt 10zł+przesyłka. Po podłączeniu do ATK10 działał marnie, różnica kilka dBm. Czasem nawet ciężko było zauważyć jego działanie. Dotarłem do
serwice manual- instrukcji serwisowych dla serwisantów Nokii. I co się okazało? Konstrukcja tego konektora jest całkowicie błędna. Płytka, która ma za zadanie indukować fale znajduje się na poziomie baterii, tymczasem antena znajduje się wyżej (pokrywa wokół obiektywu aparatu). Niewiarygodne, że można się tak pomylić.
Jak widać w tej pokrywie mamy dwie anteny- większa GSM do 900/1800MHz i mniejsza do UMTS. I właśnie do anteny GSM powinien być przyłożony konektor indukcyjny. Po rozbrojeniu konektora ukazała się płytka z nadrukiem. Ustaliłem, że najlepszy efekt daje następujące ułożenie:
To oczywiście prowizorka.

Myślę teraz jak to przytwierdzić na stałe do tylnej pokrywy, która i tak jest do wymiany (porysowana).
A teraz wyniki mierzone netmonitorem. Na razie zrobiłem testy dla jednego ustawienia anteny, na komin elektrociepłowni w Żyrardowie, gdzie znajdują się nadajniki wszystkich 3 sieci.Oto rezultaty:
Plus-(najsilniejszy sygnał):
kanał...........RX [dBm] (sam telefon)........RX [dBm] (z ATK10)
66..............-74.............................-56 <-antena na wprost 7km
62..............-83............................ -68 <-inny nadajnik w tą samą stronę tylko dalej
58..............-90.............................-70 <nadajnik jest 45 st.w bok! Antena nie jest ustawiona na niego
Najsłabszy 8 kanał ma -85 dBm.
A teraz Orange(najsłabszy u mnie sygnał):
115............-89.............................-68
784............-97.............................-89 <-lepszy odbiór mimo, że kanał jest na 1800 MHz!
101.............-98............................-79
Ery nie badałem.Zysk wynosi ok.20 dBm w kierunku ustawienia anteny. Aby bardziej to uwidocznić przypomnę jaka jest skala kreskowa w telefonach nokia:
od -105 do -100 dBm 0
od -100 do -95 dBm 1
od -95 do -90 dBm 2
od -90 do -85 dBm 3
więcej niż -85 dBm 4 - (u mnie tu jest max=7 kresek i od tej wartości spada)
Czyli nawet jak skala jest prawie pełna, to nie znaczy że sygnał nie może byc lepszy
Teoretycznie zysk mógłby być jeszcze większy, gdyby całkiem przerobić tą pokrywę antenową (taki miałem zamiar). Kupić drugą na "szrocie" i zrobić bezpośrednie wyprowadzenie na antenę GSM lud UMTS (wedle życzenia). W instrukcjach serwisowych znalazłem jednak pewne ostrzeżenie:
Kod: Zaznacz cały
Caution: Never activate the GSM or WCDMA transmitter without a proper antenna load. There should
be always 50 ohm load connected to the RF connector (antenna, RF-measurement equipment or at
least 2 watts dummy load), otherwise GSM or WCDMA PA may be damaged.
Czyli nie wolno uruchamiać telefonu, bez podłączonych anten na wyjściu. To jest pewne ryzyko, bo coś może źle przylegać i mamy klops..
Mi na razie to wystarczy. Aha.. instrukcje znalazłem tu, jakby ktoś był ciekaw (i na elektrodzie coś widziałem):
http://s60.pl/index.php?option=com_cont ... &Itemid=90
Uwaga: wszystkie fotki można powiększyć przez kliknięcie na nie.