Witam. Posiadam Nokie 6230i, chce używać jej jako modem do internetu. Sciagnolem program,PC Suit podpiołem oryginalny kabelek i komputer wykrywa telefon. Gdy probuje polaczyc sie z internetem pojawia się komunikat "tworzenie połączenia GPRS" a nastepnie "aktywuj usługę GPRS". W telefonie wszystko jest ustawione, z jego poziomu można bezpośrednio połączyć się z internetem. Korzystam z Ery i wszędzie mam ustawiony apn erainternet. Operator nie widzi problemu po swojej stronie, a ja nie wiem co zrobić. Pomocy
Pozdrawiam. Fasola
panel sterowania> wlasciwosci modemu>dodatkowe poklecenie inicjujuace.
a moim zdaniem powinienes stworzyc polazcenie przez samego windowsa i wtedy napewn pojdzie bo czasami jak jest program wlazcony pc to jest konfilkt i nie laczy sie
Próbowałem wpisać to polecenie AT+CGDCONT=1,"IP","erainternet". Ale jak wpisałem całe to dalej to samo. Najpierw aktywuj GPRS.Nie wim czy trzeba całe to polecenie wpisać? Drugie podejście zrobiłem przez windowsa. Za bardzo nie wiedziałm gdzie ale jest taka ikona połacz z.. I tam wybrałem telefon jako modem i wybrałem "wybierz numer". Nie wiem czy tam coś trzeba ustawić więcej, ale znowu komunikat " tworzenie połączenia GPRS" a za chwile " najpierw aktywuj GPRS"
Z jakiej karty sim korzystasz, z jakiejś taryfy od rozmów czy od blueconnect.
Możliwe jest że nie masz aktywnej usługi gprs, a w celu trzeba zadzwonić do biura obsługi. Czy przy użyciu innego aparatu i tej samej karty sim działa?
Z poziomu tel. łącze się z netem. Jak łącze się z takim urządzeniem geodezyjnym GPS za pomocą BT to uzykuje połączenie GPRS i przesyłam sobie poprawkii RTK. To polecenie wpisałem w panel sterowania>opcje telefonu i modemu>zakładka modemy>pożniej wybrałem 6230i USB modem>właściwości>zawansowane. I to tyle.Czekam na jakąś pomoc. Dzieki
Robiłeś kwadernę modemu.Może nie komunikuje sie z telefonem.Program PC Siute ma automatyczne połączenie z internetem ale zanim się połączysz musisz tam też zrobić ustawienia na ERĘ.Następnie restartuj kompa.A i jeszcze jedno czy masz wymianę plików między telefonem a kompem?Czy <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> masz orginał kabel?
PC Suite jest ustawione Era-Pl więc powinno działać. Spróbuje jutro w domku połączyć sie na innym lapku za pomocą BT. Zobaczymy czy to coś zmieni. A kabelek oryginalny, zakupiony razem z tel. w salonie ery.
No i udało się. W ustawieniach połączenia internetowego PC Suita wybrałem ręcznie operatora sieci. W APN, nazwie użytkownika i haśle wpisałm "erainternet" i już działa. Dziękuje wszystkim za pomoc. Pozdrowionka