lokalna siec a moj laptop -problem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
lokalna siec a moj laptop -problem
witam ,po wielu nieudanych probach łaczenia sie przez komore(simdata),brakuje mi juz sił .Obecnie korzystam z internetu radiowego na moim kompie stacionarnym i chciałem go uruchomic na laptopie ,jak sprawa wyglonda?
Dodam ze laptop ma wifi ,ale czy to wystarczy czy sygnał nie bedzie zasłaby? czy potrzebny jest mi modem pcimcia z zewnetrzną anteną?
Jesli jest ktos w stanie mi pomuc ,serdeczne dzieki ,i nieodsyłajcie mnie do opcji szukaj ,bo na wpisany problem wychodzi mi kilkaset tematow,a zaden na temat
Dodam ze laptop ma wifi ,ale czy to wystarczy czy sygnał nie bedzie zasłaby? czy potrzebny jest mi modem pcimcia z zewnetrzną anteną?
Jesli jest ktos w stanie mi pomuc ,serdeczne dzieki ,i nieodsyłajcie mnie do opcji szukaj ,bo na wpisany problem wychodzi mi kilkaset tematow,a zaden na temat
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: lokalna siec a moj laptop -problem
skoro nie mozesz podpiąć zewnętrznej anteny do laptopa to zamiast radiówki w kompie stacjonarnym, daj AP w trybie APClient i podepnij oba kompy kablem, albo dołóż drugiego AP trybie AP i nadawaj na dom, wtedy laptop powinien mieć dobry sygnał bez dodatkowej anteny
jutro to dzis... tyle że jutro 

-
generalnie che zlikwidowac komputer stacionarny ,prosze o szerszy opis ,serdeczne dzieki
- morion
masz kilka wyjść:
1. zamiast kompa stacjonarnego podłaczasz do anteny APClienta, np. ovislink 5450, lub 5460... i kablem sieciowym do tego laptopa
2. możesz kupić karte wifi na PCMCIA z wyjsciem antenowym, ale jak dla mnie to bez sensu bo i tak musisz mieć podłaczony kabel do anteny;) więc pkt 1. wydaje sie sensowniejszy
3. kupujesz dwa urzadzenia jak w pkt. 1 jedno podłaczasz do anteny drugie do pierwszego kabelkiem, to drugie ustawiasz jako AP i nadaje ci na mieszkanie a laptopa możesz mieć bezprzewodowo... niestety ten punkt jest najdroższy
1. zamiast kompa stacjonarnego podłaczasz do anteny APClienta, np. ovislink 5450, lub 5460... i kablem sieciowym do tego laptopa
2. możesz kupić karte wifi na PCMCIA z wyjsciem antenowym, ale jak dla mnie to bez sensu bo i tak musisz mieć podłaczony kabel do anteny;) więc pkt 1. wydaje sie sensowniejszy
3. kupujesz dwa urzadzenia jak w pkt. 1 jedno podłaczasz do anteny drugie do pierwszego kabelkiem, to drugie ustawiasz jako AP i nadaje ci na mieszkanie a laptopa możesz mieć bezprzewodowo... niestety ten punkt jest najdroższy

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
4. można też użyć AP w trybie repeater - niektóre mają taką funkcjonalność. Co nie zmienia faktu, że nie są to tanie urządzenia.morion pisze:3. kupujesz dwa urzadzenia jak w pkt. 1 jedno podłaczasz do anteny drugie do pierwszego kabelkiem, to drugie ustawiasz jako AP i nadaje ci na mieszkanie a laptopa możesz mieć bezprzewodowo
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
witam, odwiedzilem mojego dostawce i wlasnie o tym samym wspomnial,(ap)okresliL to na koszt ok 150 zl i generalnie moglyby smigac dwa kompy na tym łaczu(tylko nieskumałem co to dokładnie jest ,jakis rozgałeznik(routrt)czy co?,
inną opcie ktorą mi zaproponował to karta radiowa na usb z mozliwoscia podpiecia anteny zewnetrznej,ok 90 zł
generalnie niechce w to pakowac zawiele kasy
kłopotliwe byłoby tez dlamnie to iz kabel anteny zew. jest sztywny i nieco ogranicza(jest mozliwosc zniany kabla na mieki ,chociarz na odległosci metra?
ostatnie pytanie czy w wymienionej przez kolege karcie pcimcia ,oprucz podłaczenia jej do zewn. anteny ,ma ona mozliwosc wsadzenia karty sim np simdata?
inną opcie ktorą mi zaproponował to karta radiowa na usb z mozliwoscia podpiecia anteny zewnetrznej,ok 90 zł
generalnie niechce w to pakowac zawiele kasy
kłopotliwe byłoby tez dlamnie to iz kabel anteny zew. jest sztywny i nieco ogranicza(jest mozliwosc zniany kabla na mieki ,chociarz na odległosci metra?
ostatnie pytanie czy w wymienionej przez kolege karcie pcimcia ,oprucz podłaczenia jej do zewn. anteny ,ma ona mozliwosc wsadzenia karty sim np simdata?
- morion
ovislink 5450 ma 2xRJ45 więc kablem możesz podpiąć 2 kompy po skrętce... skrętka typu "linka" jest dość giętka więc nie widze problemu z podłaczeniem,kokon pisze:witam, odwiedzilem mojego dostawce i wlasnie o tym samym wspomnial,(ap)okresliL to na koszt ok 150 zl i generalnie moglyby smigac dwa kompy na tym łaczu(tylko nieskumałem co to dokładnie jest ,jakis rozgałeznik(routrt)czy co?,[...] kłopotliwe byłoby tez dlamnie to iz kabel anteny zew. jest sztywny i nieco ogranicza(jest mozliwosc zniany kabla na mieki ,chociarz na odległosci metra?
chociaż

słabe jak dla mnie... i wciąż masz kabelinną opcie ktorą mi zaproponował to karta radiowa na usb z mozliwoscia podpiecia anteny zewnetrznej,ok 90 zł

generalnie to nie ma nic za darmo, a im tańsze badziewie wsadzisz tym szybciej dopłacisz do droższego ze względu na problemy ze sprzętemgeneralnie niechce w to pakowac zawiele kasy

karty wifi pcmcia nie mają miejsca na karte sim, do tego masz modemy bezprzewodowe...ostatnie pytanie czy w wymienionej przez kolege karcie pcimcia ,oprucz podłaczenia jej do zewn. anteny ,ma ona mozliwosc wsadzenia karty sim np simdata?

-
swietnie mniejwiecej mam juz zarys tego wszystkiego,serdeczne dzieki
a te urządzenia typu ovsilink lub im podobne niemają czegos w rodzaju jakiejs wtyczki do usb by bezprzewodowo połączyc laptopa z tym urządzeniem(czyli bezprzewodowo z sieci lokalnej i dalej od tego urządzenia do laptope tez bez kabla?
sorki ze zadreczam ale zupełnie jest to dla mnie magia,a znajac zycie zas sie <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> w to co nie trzeba
a te urządzenia typu ovsilink lub im podobne niemają czegos w rodzaju jakiejs wtyczki do usb by bezprzewodowo połączyc laptopa z tym urządzeniem(czyli bezprzewodowo z sieci lokalnej i dalej od tego urządzenia do laptope tez bez kabla?
sorki ze zadreczam ale zupełnie jest to dla mnie magia,a znajac zycie zas sie <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> w to co nie trzeba
- morion
taki tryb pracy zwie się repeater, ale z reguły słabo to działa na urzadzeniach tego typu... o niebo lepiej działa to z drugim takim ovislinkiem popiętym skrętką do tego pierwszego i ustawionym w tryb Access Point... tyle ze drożej