Dzielenie lacza ethernetowego

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rawilson
Początkujący użytkownik forum

Dzielenie lacza ethernetowego

Post autor: rawilson »

Sprawa wygląda tak - w nowym miejscu zamieszkania otrzymałem tylko jedną skrętkę RJ-45 (kablówka z multimedi, wszystko chyba chodzi pod modemem motoroli) do dyspozycji, Internet muszę podzielić na dwa kompy - jeden po kablu drugi najlepiej po wifi. Na chwile obecną poradziłem sobie za pomocą karty wifi na usb i udostępnianiem - jest t jednak uciążliwe bo komp robiący za 'serwer' musi cały czas działać.

Jakiś czas temu dostałem od netii router Asmax AR 1004g (ADSL) - w sumie w domu tylko leży i sie kurzy, można go wykorzystać jako switcha z wifi? czyli schemat byłby taki - kabel z modemu motoroli podłączam do jednego złącza LAN1 w asmaxie, z LAN2 podłączam kabel do jednego kompa, drugi komp łączy się z asmaxem przez wifi. Da rade? Ew zamiast niego mogę użyć Pentagrama Cerberusa P 6331-4A.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Dzielenie lacza ethernetowego

Post autor: wojteks »

rawilson pisze:można go wykorzystać jako switcha z wifi
Ale Ty potrzebujesz routera bez ADSL czyli przykładowo Tp-Link WR340G.
Nie pomagam na PW!
rawilson

Tak myślałem, no cóż szkoda.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

rawilson pisze:czyli schemat byłby taki - kabel z modemu motoroli podłączam do jednego złącza LAN1 w asmaxie, z LAN2 podłączam kabel do jednego kompa, drugi komp łączy się z asmaxem przez wifi. Da rade?
Nie znajac konkretow ciezko powiedziec - teoretycznie da rade, ale musi byc spelnione pare warunkow.
Nie pomagam na PW.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

rawilson pisze:można go wykorzystać jako switcha z wifi? czyli schemat byłby taki - kabel z modemu motoroli podłączam do jednego złącza LAN1 w asmaxie, z LAN2 podłączam kabel do jednego kompa, drugi komp łączy się z asmaxem przez wifi. Da rade?
key pisze:teoretycznie da rade, ale musi byc spelnione pare warunkow.
Dokładnie. Myślę, że szybciej będzie Ci rawilson, sprawdzić czy to działa niż my tu napiszemy.

PS. Jeżeli budowa jest taka jak w tym przykładzie, to powinno się udać: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=125681#125681
Obrazek
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
rawilson

Przystąpiłem do testu. Domownicy używają obecnie jako głównego routera Asmaxa a pentagram leży odłogiem, wiec jest do mojej dyspozycji. Pentagram zresetowałem do ustawień fabrycznych, połączyłem go skrętka z Asmaxem, z moim kompem i sprawa ma sie tak - mam internet na swoim komputerze stacjonarnym, niestety wifi nie działa - siec niby jest, mój telefon z androidem się łączy z nią ale internet nie działa. Test powtórzyłem na lapku - to samo - siec się łaczy, Internetu brak. Ogolnie gdy routery działaly pojedynczo w sieci każdy z nich miał adres ip 192.168.1.100 - teraz po wpisaniu go do przeglądarki odpowiada asmax - niestety nie mam mozliwosci sprawdzenai jak działa to pod modemem motoroli - 2gie mieszkanie gdzie chce uzywać tej konfiguracji jest oddalone o 60 km. ponizej daje prowizoryczny projekt sieci w ktorej obecnie sie znajduje.

Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

rawilson pisze:golnie gdy routery działaly pojedynczo w sieci każdy z nich miał adres ip 192.168.1.100
Muszą mieć różne IP. Zmień w pentagramie IP po stronie LAN na 10.0.0.1/255.0.0.0
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

rawilson pisze:mam internet na swoim komputerze stacjonarnym, niestety wifi nie działa
Dziala switch, nie dziala routing miedzy WiFI a LAN.

Kroczek po kroczku:

1.) Wepnij komputer skretka w ASMAXa, poczekaj az polaczy sie z netem, wpisz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> odpisz ustawienia sieci: IP, MASK, GATEWAY, DNS.

2.) Wpisz te wartosci do pol konfiguracyjnych Pentagrama, zmien:
a.) Ostatnia liczba IP wpisyswana do pentagrama ma byc o jeden wieksza od GATEWAY
b.) Wylacz DHCP server w pentagramie

3.) Skonfiguruj siec w laptopie recznie. Dane jak wyzej, jedynie ostatnia liczba IP wieksza o 2 od GATEWAY

Po tym zabiegu powinien pojawic sie internet na laptopie. PC konfigurujesz identycznie - zmieniasz jedynie ostatnia liczbe w IP.

PS. liczby IP nie moga byc wieksze niz 254. Jesli przekroczysz ta pule - zmniejszasz, wazne zeby w sieci nie bylo dwoch urzadzen z tym samym IP.
Nie pomagam na PW.
rawilson

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Zupełnie zielony nie jestem w sieciach i wiem co to DHCP itp, ale do rzeczy. Podmieniłem asmaxa i pentagrama miejscami - czyli pentagram robi za modem a za nim jest asmax. Asmax oczywiście zresetowany do domyślnych, podłączenie, konfiguracja pentagrama (w sumie wpisanie nazwy użytkownika i hasła aby połączył się z netem) i działa! Zarówno WIFI na asmaxie, pentagramie i po kablu. Teraz asmax ma ip 192.168.1.1 (domyślne), pentagram 192.168.1.1.100 (tez domyślne). I kazdy odpowiada na swoje IP. Nie wiem czy to bylo spowodowane konfliktem IP czy pentagram ma problem z routingiem miedzy lanem a wifi. Koniec końców do mojego mieszkania powędruje asmax - miejmy nadzieje ze nie będzie problemów z modemem motoroli - niestety nie mam do nie dostępu aby dokonać żadnej re konfiguracji. Wszystko spradze pewnie jutro albo w poniedziałek. Opisana wyzej siec toczysta prowizorka w celu sprawdzenia czy taka konfiguracja ma racje bytu - tak jak mowilem drugie mieszkanie jest odlegle o 60 km ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

rawilson pisze:miejmy nadzieje ze nie będzie problemów z modemem motoroli
Jesli ISP nie blokuje ilosci komputerow, powinno dzialac.
Nie pomagam na PW.
rawilson

z tego co wiem jest to toruńska multimedia.
ODPOWIEDZ