Airlive WL-5460v2 - ustawienie Repeatera

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
terragady
Początkujący użytkownik forum

Airlive WL-5460v2 - ustawienie Repeatera

Post autor: terragady »

Witam, mieszkam w dość sporym mieszkaniu, na górze jest neostrada i router pentagram p 6331-6, na nim wszystko ładnie śmiga, na dole mam airlive'a i tutaj są już problemy, próbuję ustawić wzmocnienie sygnału z tego pentagrama i nie udaje mi się, pentagram jest zabezpieczony, a ja w airlivie nie widze opcji nawet żeby wpisać hasło do znajdowanej sieci, można tylko ustawić hasło do rozsyłanej sieci. Jak to można wszystko skonfigurować?

I inne pytanie, od pentagrama jest też na dół puszczony kabel skrętka, podłączam go do airliva i daję na AP żeby rozsyłał to sygnał po jakimś czasie się gubi czy coś i nie ma internetu, trzeba wyjąć wtyczkę skrętki i włożyć ponownie i na chwilę znów jest internet. Probowałem też podłączyć kabel bezpośrednio do komputera i też mi dwa razy zerwało takżę to chyba wina pentagrama lub przypadkowy zbieg okoliczności że i na laptopie mi zerwało bezpośrednio z kabla.

Mógłbym ktoś pomóc?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Airlive WL-5460v2 - ustawienie Repeatera

Post autor: Jaco »

terragady pisze:a ja w airlivie nie widze opcji nawet żeby wpisać hasło do znajdowanej sieci
Skonfiguruj zakładkę WAN.
terragady pisze:I inne pytanie, od pentagrama jest też na dół puszczony kabel skrętka, podłączam go do airliva i daję na AP żeby rozsyłał to sygnał po jakimś czasie się gubi czy coś i nie ma internetu, trzeba wyjąć wtyczkę skrętki i włożyć ponownie i na chwilę znów jest internet
Tu chyba należy w AirLive wyłączyć DHCP bo Pentagram przydziela adresy.
terragady

Jaco pisze:
terragady pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Tu chyba należy w AirLive wyłączyć DHCP bo Pentagram przydziela adresy.
Tzn jak wyłączyć? Dać na client? bo jak wezmę na disable to muszę jakieś adresy ręcznie wpisać.

A co do tego wan no to po co mam wpisywać tam login i hasło użytkownika neo skoro airlive to nie jest modem? Internet rozsyła pentagram?

Może krócej, jak ustawić airlive (oraz może coś w pentagramie) żebym miał internet bezprzewodowo z airlive'a.

[ Dodano: 2010-12-06, 17:00 ]
Zresztą nie mam tam nigdzie zakładki WAN :niepewny:

[ Dodano: 2010-12-06, 17:05 ]
Aha i jeszcze jedno, jak już mam że airlive to DHCP Client, no to wtedy pentagram przydziela adresy, ale jak wtedy można wejść w ustawienia airlive'a? Jego domyślny adres *100.252 nie chodzi, próbuję też te z puli pentagrama które przydzielił ale też nie idzie, zresztą nie ma w tabelce DHCP z pentagrama nic innego oprócz komputerów połączonych, nie ma MACa airlive

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-12-06, 20:59 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-12-06, 20:59 przez terragady, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Airlive ustaw IP o jeden większe od routera (to jest IP do zarządzania nim) i musi być spoza puli DHCP Pentagrama.
Musi pracować w trybie AP, kanał WiFi powinien być inny o 3 kanały niż w Pentagramie.
Nie pomagam na PW!
terragady

wojteks pisze:Airlive ustaw IP o jeden większe od routera (to jest IP do zarządzania nim) i musi być spoza puli DHCP Pentagrama.
Musi pracować w trybie AP, kanał WiFi powinien być inny o 3 kanały niż w Pentagramie.
Tzn gdzie ustawić to IP ? Tam jak jest DHCP? Dać na disable i wpisać ręcznie?
W trybie AP ma pracować airlive? To wtedy będzie też odbierał sygnał po wifi od pentagrama i rozsyłał dalej?
Czy Ty może mówisz jak to ma być podczas połączenia kablem(z pentagramem)?

Który mam tryb wybrać jak chcę się łączyć z pentagramem wifi? WISP Repeater? Czy Universal Repeater? Czy może WDS Repeater? Albo może Gateway? Bo już się pogubiłem?
Gdzie mam wpisać hasło od zabezpieczeń WPA2 z pentagramu w airlivie?

Bo jak mam sygnał internet przez kabel to daję AP i rozsyła, tylko co jakiś czas jak pisałem przerywa. Wtedy mam ustawione na DHCP Client. Czy może pentagrama trzeba skonfigurować żeby dobrze przesyłał internet do airliva? Nie wiem jakiś bridge czy cos takiego?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

terragady pisze: Tam jak jest DHCP? Dać na disable i wpisać ręcznie?
Tak. Od tego momentu to bedzie IP Airlive.
terragady pisze:Czy Ty może mówisz jak to ma być podczas połączenia kablem(z pentagramem)?
O tym mówię.
terragady pisze:Który mam tryb wybrać jak chcę się łączyć z pentagramem wifi?
Jeżeli chcesz żeby odbierał po WiFi i nadawał po WiFi to tryb "Uniwersal Repeater" tylko musisz mieć najnowsze firmware. Może być tak, że nie będzie działał z Pentagramem.
terragady pisze:Bo jak mam sygnał internet przez kabel to daję AP i rozsyła, tylko co jakiś czas jak pisałem przerywa.
Kabe jak masz zarobiony? Zgodnie ze standardem czy byle jak?
http://pl.wikipedia.org/wiki/RJ-45
Nie pomagam na PW!
terragady

Robił go gość od sieci, którego zatrudnił właściciel jak jeszcze tutaj nie mieszkałem. Kabel wydaje się być ok, nie jest to jakaś prowizorka.
W linku którym podałeś nie ma chyba standardu jak kończyć kabel? Osłona jest docięta ok, końcówki wszystkie na równo, na pewno robiony ściskarką, ale czy to może mieć jakiś wpływa na to? Internet zanika nie np od poruszenia kablem tylko sam z siebie. Może gdzieś być np kabel podgryziony przez jakiegoś szkodnika? Choć w to akurat wątpię, idzie po ścianie, i nie było by tak że raz chodzi a raz nie tylko wcale by nie chodził. Ew spróbuje jeszcze w inne gniazda pentagramu go wsadzić, może coś z gniazdem jest nie tak.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc w moim temacie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

terragady pisze:W linku którym podałeś nie ma chyba standardu jak kończyć kabel?
Powinienem dać ten link http://pl.wikipedia.org/wiki/100Base-TX
Nie pomagam na PW!
terragady

no to jest wszystko ok z kablem.
Potestuję te ustawienia co mi podaliście i zobaczymy jak się będzie sprawować. Zobaczę najpierw po tym kablu jak będzie szło.

Po wifi to chyba jest taki problem że nie wiem gdzie wpisać do hasło WPA2 w airlive, ale mam nadzieje, że nie będę potrzebował tego rozgryzać skoro po kablu nie będzie problemów.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2010-12-06, 23:49 ]
Obrazek

mam coś takiego w airlive
a pentagramie jest ustawiony dhcp od *1.102 - *1.200
czyli pentagram to 1.100 a airlive 1.101 , ale dalej przerywa co jakiś czas ;/
ODPOWIEDZ