Problem z bezprzewodówką.
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Problem z bezprzewodówką.
Operator "X"
WEB - NO
AP - YES
Operator "Y"
WEB - NO
AP - YES
WEB - NO
AP - YES
Operator "Y"
WEB - NO
AP - YES
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
?? o co chodzi??NOTTI80 pisze:Operator "X"
WEB - NO
AP - YES
Operator "Y"
WEB - NO
AP - YES
co do syfu w eterze to... kto nadaje na kanałach 1-7 ?

niech sobie troche te kanały pozmieniają i bedzie w miare dobrze...
jutro to dzis... tyle że jutro 

-
morion pisze:o co chodzi?NOTTI80 pisze: Operator "X"
WEB - NO
AP - YES
Operator "Y"
WEB - NO
AP - YES
Co do syfu w eterze to kto nadaje na kanałach 1-7 ?Niech sobie trochę te kanały pozmieniają i będzie w miarę dobrze.

Czemu powiadasz ze nie powinno się nadawać na kanałach od 1 do 7?
- morion
nie napisałem ze nie powinno się nadawać tylko zapytałem kto an nich nadaje bo nie napisałeś nic... ale jesli te kanały są nieużywane to powinni to pozmieniac i zachować przynajmniej namiastkę separacji kanałów...

-
Szukam najnowszych drivers do D-Link DWL-520+
Proszę o pomoc.
Aktualnie posiadam;
Oprogramowanie;
D-Link AirPlus
Firmware Version; 1.9.8.98
Utility Version; 3.07
D-Link AirPlus DWL-522+ Wireless PCI Adapter
Data sterownika; 2003-09-08
Wersja sterownika; 4.15.5.1
Proszę o pomoc.
Aktualnie posiadam;
Oprogramowanie;
D-Link AirPlus
Firmware Version; 1.9.8.98
Utility Version; 3.07
D-Link AirPlus DWL-522+ Wireless PCI Adapter
Data sterownika; 2003-09-08
Wersja sterownika; 4.15.5.1
Ostatnio zmieniony 2007-02-02, 07:57 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.
- morion
a jak ty to szukasz? bo jakbyś wszedł na byle jaką stronę Dlinka to masz np. ftp://files.dlink.com.au/products/DWL-5 ... +v3.07.zip

-
3.07 posiadam! Nie ma wyższych sterowników!?
- morion
a widzisz gdzies tam? pomijając fakt że ten model nie jest już produkowany, to na tych sterownikach karta pracuje poprawnie i nie ma z nią najmniejszych problemów.... a mam zainstalowanych w sieci pewnie z 40 sztuk tych kart

-
hmmm... jak bym nie zauważył :-) czyli 3.07 jest najnowsze i ostateczne dla tej wersji karty?
Mój problem to mianowicie Link Quality, który się wacha i spada poniżej 50% i zanikają pakiety, lub są bardzo wysokie przy badaniu Ping 192.168.0.1 -t a co za tym idzie przerwy w funkcjonowaniu internetu.
Mój problem to mianowicie Link Quality, który się wacha i spada poniżej 50% i zanikają pakiety, lub są bardzo wysokie przy badaniu Ping 192.168.0.1 -t a co za tym idzie przerwy w funkcjonowaniu internetu.
- morion
może to przypadłość tej karty ale u mnie quality nie spada poniżej 90% i wtedy nie ma z nią kłopotów... jesli masz to słabe to spróbuj poprawić link radiowy... może źle wizowana antena lub poprostu za słaby sygnał...

-
Signal Strength 75-77% a więc siła sygnału; Bardzo dobra.
hmmm... czy to przypadłość karty nie sądzę, ponieważ spadek Link Quality jest zauważalny w pewnych wymiarach czasowych
hmmm... ....spróbuj poprawić link radiowy... ...może źle wizowana antena...
- , co masz na myśli pod tym pojęciem?
hmmm... czy to przypadłość karty nie sądzę, ponieważ spadek Link Quality jest zauważalny w pewnych wymiarach czasowych
hmmm... ....spróbuj poprawić link radiowy... ...może źle wizowana antena...
- , co masz na myśli pod tym pojęciem?
- morion
skoro masz dobrą siłę sygnału to problem może być albo z przesterowanym sygnałem albo z interferencjami z innej sieci, masz jakąś konkurencję w sąsiedztwie?
p.s. przesterowany sygnał - za mocny ... spróbuj zmniejszyć moc na nadajniku lub odbiorniku...
wizowanie anteny - "wycelowywanie" anten w siebie
p.s. przesterowany sygnał - za mocny ... spróbuj zmniejszyć moc na nadajniku lub odbiorniku...
wizowanie anteny - "wycelowywanie" anten w siebie

-
TAK mam konkurencyjnego operatora w sąsiedztwie, czytaj proszę wypowiedzi wyżej w temacie.
- morion
to że masz wysoki signal strenght nie znaczy że masz mocny i dobry sygnał, ale pewnie łapiesz sporo syfu...

-
hmmm co masz na myśli pod pojęciem szyf w eterze?morion pisze:to że masz wysoki signal strenght nie znaczy że masz mocny i dobry sygnał, ale pewnie łapiesz sporo syfu...
nie wiem czy zauważyłeś w moich wypowiedziach ze mam problem z Link Quality który bardzo się waha nawet do poniżej 50 % i zanikają pingi "Upłynął limit czasu żądania" przy badaniu z ruterem 192.168.X.X
Nie wiem, bo zadziwiające jest to ze nie raz jest wszystko w porządku, czyli Link Quality 100% Signal Strengt 77% i wszystko śmiga jak należy a są momenty ze... jw.
- morion
link quality pokazuje jakość sygnału który powinienneś odbierać, czyli sygnał o SSID który masz ustawiony i na kanale który masz ustawiony, jesli signal strenght jest wysoki a quality sie miota jak żyd po pustym sklepie to znaczy że signal strenght sie bierze z interferencji róznych sygnałów przez co masz duże zakłócenia (znaczy syf w eterze
) niech twój ISP zmieni kanał na tym nadajniku na taki z przedziału 1-3 (bo pisałeś że nadajniki nadają na kanałach 7 i wyższych) wtedy zachowa odpowiednią separacje kanałów i quality powinno się ustabilizować... jeszcze raz powtarzam że u mnie przy signal strenght 45-60% u różnych klientów, quality waha sie w przedziale 98-100%... a przeważnie stoi na 100%... i do tego powinieneś dążyć...

-
- Początkujący użytkownik forum
A czy możliwe jest że Link Quality skacze dlatego że przesterowany jest sygnał ?
W moim przypadku Signal Strength ma powyżej 90% a Link Quality skacze od 60-80 %. W okolicy jest jeden nadajnik tylko, do AP mam niecałe 200m i antene parabole(kiedyś łączyłem sie z innym punktem, a jak postawili w mojej miejscowości AP to tylko antene przestawili i tak zostało)
W moim przypadku Signal Strength ma powyżej 90% a Link Quality skacze od 60-80 %. W okolicy jest jeden nadajnik tylko, do AP mam niecałe 200m i antene parabole(kiedyś łączyłem sie z innym punktem, a jak postawili w mojej miejscowości AP to tylko antene przestawili i tak zostało)
- morion

-
Spróbuj proszę mojemu operatorowi uświadomić i wbić do głowy, żeby nie nadawał na kanałach przy konkurencji np; y-13 x-12, albo x-7 y-8 x-9
Koleś nie pojmuje tego ze robi bigos w erterze.
A może to wszystko po to by wykosić konkurencje...?, ...ale dlaczego kosztem klientów/abonentów?
Jak już wyżej opisałem problem z Link Quality jest w pewnych wymiarach czasowych w czasie dnia. Aktualnie kiedy pisze posta przedstawia się to tak Link Quality 98-100% Signal Strenght 76%
a są momenty w pewnych wymiarach czasowych w czasie dnia kiedy Link Quality spada poniżej 50% przy Signal Strenght 75%-77%.
Acha zapomniałem nadmienić ze często TxRate pokazuje; TxRate 11Mbps
przy prędkości 256/128kb/s
Koleś nie pojmuje tego ze robi bigos w erterze.
A może to wszystko po to by wykosić konkurencje...?, ...ale dlaczego kosztem klientów/abonentów?
Jak już wyżej opisałem problem z Link Quality jest w pewnych wymiarach czasowych w czasie dnia. Aktualnie kiedy pisze posta przedstawia się to tak Link Quality 98-100% Signal Strenght 76%
a są momenty w pewnych wymiarach czasowych w czasie dnia kiedy Link Quality spada poniżej 50% przy Signal Strenght 75%-77%.
Acha zapomniałem nadmienić ze często TxRate pokazuje; TxRate 11Mbps
-
Tak też zrobiłem i teraz przy nieobciążonym łączu mam tak:morion pisze:... sam promiennik od paraboli skieruj na nadajnik i wystarczy

Jednak dalej mnie męczą przerwy, o których tu pisałem http://www.bez-kabli.pl/ftopic5796.html
Dzieki za rady
- morion
a jak zaznaczysz to pole przy dBm format to ile ci pokazuje?
spróbuj zmniejszyc moc na karcie...
do NOTTI80
a propos wykoszenia konkurencji to zgodzę się że takie działanie przynosi jakis tam skutek w postaci zakłócenia działania jego AP-ków ale niech on to robi jakimś AP do którego nie ma podłaczonych klientów
))
wspomnij mu grzecznie, że istnieje takie coś jak separacja kanałów i że zmiana tego na bazie nie wiąże sie z zmienianiem konfiguracji u wszystkich klientów a tylko to jedno kliknięcie na bazie i może podnieść jakość dostarczanych przez niego usług
spróbuj zmniejszyc moc na karcie...
do NOTTI80
Tx rate 11Mbps oznacza z jaką prekością twoja karta linkuje się z AP, więc tu masz ok... przy wysokim poziomie sygnału tak być powinno...Acha zapomniałem nadmienić ze często TxRate pokazuje; TxRate 11Mbps
a propos wykoszenia konkurencji to zgodzę się że takie działanie przynosi jakis tam skutek w postaci zakłócenia działania jego AP-ków ale niech on to robi jakimś AP do którego nie ma podłaczonych klientów

wspomnij mu grzecznie, że istnieje takie coś jak separacja kanałów i że zmiana tego na bazie nie wiąże sie z zmienianiem konfiguracji u wszystkich klientów a tylko to jedno kliknięcie na bazie i może podnieść jakość dostarczanych przez niego usług

-
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
TX mozesz dac 11 mb tak jak ma baza ustawione. W tej chwili moc masz ustawiona na min. Moze to nie wina Twojej karty lecz po stronie bazy? popytaj innych podłaczonych czy tez tak maja ??
ps. stronke maja ładna, zrobiona we flaszu, ceny tez niezłe ale jak jest w praktyce to niewiadomo
ps. stronke maja ładna, zrobiona we flaszu, ceny tez niezłe ale jak jest w praktyce to niewiadomo

- morion
ustaw transmit rate na sztywno na 11mbit...
a tak w ogóle to gdzie wy na tym screenie widzicie ustawienie mocy?
p.s. stronka ładna ale troche nie zoptymalizowana i tnie sie animacja
a tak w ogóle to gdzie wy na tym screenie widzicie ustawienie mocy?

p.s. stronka ładna ale troche nie zoptymalizowana i tnie sie animacja

- MaxFM
power saving modemorion pisze:a tak w ogóle to gdzie wy na tym screenie widzicie ustawienie mocy?
-
Ja TxRate mam ustawione na "auto". <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> jak ma ustawione operator na bazie czy ma 11Mbps. TxRate zmienie się 1Mbps, 2Mbps, 5,5Mbps, 11Mbps.MaxFM pisze:TX mozesz dac 11 mb tak jak ma baza ustawione. W tej chwili moc masz ustawiona na min. Moze to nie wina Twojej karty lecz po stronie bazy?
hmmm... O jaką stronkę ci chodzi...?MaxFM pisze:Ps. stronke maja ładna, zrobiona we flaszu, ceny tez niezłe ale jak jest w praktyce to niewiadomo
- MaxFM
W netstumblerze masz pokazane z jaka przepustowoscia pracuje dany ap. Co do stronki to chodziło mi o strone usługodawcy @adams2 w ssid na screenie masz nazwe;P
-
Z badałem programem Network Stumbler;MaxFM pisze:W Network Stumbler masz pokazane z jaką przepustowością pracuje dany AP.
`SSID "X" Chan; 12, Speed;11Mbps, Vendor;Edimax, Type;AP, SNR;64, Signal+68, SNR+;68
`SSID "X" Chan; 7, Speed;11Mbps, Vendor;(Fake), Type;AP, SNR;60, Signal+63, SNR+;63
`SSID "X" Chan;9*, Speed;11Mbps, Vendor;Edimax, Type;AP, SNR;76, Signal+;76 SNR+;77
aktualnie korzystam z nadajnika na Chan;9*
przestawiłem w ustawieniach swojej karty TxRate z Auto na 11Mbps, tak jak jest ustawione na AP operatora.
Ps./Co znaczy Chanel np; * lub + przy numerze kanału?
Ps./Co znaczy Wendor np; Edimax, (Fake), PLANET, AirVast, Senao Intl?
Ostatnio zmieniony 2007-02-07, 16:32 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Network Stumbler
`SSID "Y" Chan;9 , Speed;11Mbps, Vendor;Senao Intl, Type;AP, SNR;50, Signal+50, SNR+;50
`SSID "Y" Chan;6 , Speed;2Mbps, Vendor;(Fake), Type;AP, SNR;51, Signal+51, SNR+;51
`SSID "Y" Chan;8 , Speed;2Mbps, Vendor;AirVast, Type;AP, SNR;56, Signal+58, Signal+;58
`SSID "Y" Chan;13 , Speed;2Mbps, Vendor;PLANET, Type;AP, SNR;56, Signal+58, SNR+;58
`SSID "X" Chan; 12, Speed;11Mbps, Vendor;Edimax, Type;AP, SNR;64, Signal+68, SNR+;68
`SSID "X" Chan; 7, Speed;11Mbps, Vendor;(Fake), Type;AP, SNR;60, Signal+63, SNR+;63
`SSID "X" Chan;9*, Speed;11Mbps, Vendor;Edimax, Type;AP, SNR;76, Signal+;76 SNR+;77
`SSID "Y" Chan;9 , Speed;11Mbps, Vendor;Senao Intl, Type;AP, SNR;50, Signal+50, SNR+;50
`SSID "Y" Chan;6 , Speed;2Mbps, Vendor;(Fake), Type;AP, SNR;51, Signal+51, SNR+;51
`SSID "Y" Chan;8 , Speed;2Mbps, Vendor;AirVast, Type;AP, SNR;56, Signal+58, Signal+;58
`SSID "Y" Chan;13 , Speed;2Mbps, Vendor;PLANET, Type;AP, SNR;56, Signal+58, SNR+;58
Ostatnio zmieniony 2007-02-07, 17:01 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Czy można jakoś sprawdzić czy operator ma filtrowanie adresów MAC na punkcje dostępowym AP?
Możliwe jest także filtrowanie adresów IP, jednak jest ono nieskuteczne z racji łatwości podszycia się pod taki adres.
hmmm... jak uważacie czy łatwo jest używać wewnętrzny numer IP sąsiada oparty na numerze rutera IP 192.168.X.1 i operator nie połapie się ze klient z IP 192.168.X.100 używa IP 192.168.X.101 i wszystkie dane pobrane i wysłane są przypisane numerowi IP 192.168.X.101 a numer IP 192.168.X.100 można powiedzieć ze w danym czasie nie był zalogowany w sieci?
Kolejną metodą zapewnienia bezpieczeństwa sieci bezprzewodowej jest stosowanie kluczy WEP.
hmmm... z tego co widze to mój usługodawca `SSID "X" nie stosuje kluczy WEP...
...a może się mylę?
Możliwe jest także filtrowanie adresów IP, jednak jest ono nieskuteczne z racji łatwości podszycia się pod taki adres.
hmmm... jak uważacie czy łatwo jest używać wewnętrzny numer IP sąsiada oparty na numerze rutera IP 192.168.X.1 i operator nie połapie się ze klient z IP 192.168.X.100 używa IP 192.168.X.101 i wszystkie dane pobrane i wysłane są przypisane numerowi IP 192.168.X.101 a numer IP 192.168.X.100 można powiedzieć ze w danym czasie nie był zalogowany w sieci?
Kolejną metodą zapewnienia bezpieczeństwa sieci bezprzewodowej jest stosowanie kluczy WEP.
hmmm... z tego co widze to mój usługodawca `SSID "X" nie stosuje kluczy WEP...
...a może się mylę?