BTS-y CP

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Deks
Stały użytkownik forum

BTS-y CP

Post autor: Deks »

Witam.
Czy Cyfrowy Polsat ma własne BTS-y czy korzystają z infrastruktury innej sieci? Facet w jednym z punktów sprzedających CP powiedział że Polsat ma własne przekaźniki, ale myślę że tak nie jest, bo nie ma ich na ogólno dostępnych mapach lokalizacji bts.
Ktoś wie jak to jest?
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: BTS-y CP

Post autor: guteq »

Trochę prawdy jest i w jednym i w drugim stwierdzeniu :)

Można powiedzieć że "korzystają z infrastruktury innej sieci" bo formalnie operatorem sieci do której logują się karty CP jest firma Aero 2.

Można też powiedzieć że "mają własne BTSy" bo za głównego inwestora (=właściciela) Aero 2 uważa się Zygmunta Solorza-Żaka za pośrednictwem jego różnorodnych spółek - konstelacja biznesowa jest dość skomplikowana, możesz sobie poczytać o tym na http://www.parkiet.com/artykul/976639.html

A tak ze strony praktycznej, to CP jest jedynym klientem Aero 2, a więc jedynym użytkownikiem sieci zbudowanej i obsługiwanej przez Aero 2 - zatem de facto CP ma "własne" BTSy bo z nikim się nie musi nimi dzielić :)
Pozdro,
GutEQ
Deks
Stały użytkownik forum

Dzięki za wyjaśnienia. No ale teraz pojawia sie kolejna wątpliwość. Na mapach lokalizacji bts można zobaczyć lokalizacje bts Aero2. I nie do końca pokrywa się to z zasięgiem na mapce dostępnej na stronie cp. Np. oficjalnie na mapie zasięgu CP w mojej dzielnicy jest ewidentnie zasięg. Natomiast patrząc na bts serach najbliższy przekaźnik Aero2 jest daleko w innej dzielnicy i nie ma szans żeby go złapać. Może być że te mapy lokalizacji bts są nieaktualne?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Deks, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
guteq

Deks pisze:patrząc na bts serach najbliższy przekaźnik Aero2 jest daleko w innej dzielnicy i nie ma szans żeby go złapać. Może być że te mapy lokalizacji bts są nieaktualne?
Raczej są aktualne :)

Stacje bazowe CP z uwagi na pracę w paśmie 900 MHz mają dość spory zasięg - 10-15 km nie jest tu niczym niezwykłym, a zdarzało mi się łapać wysoko zawieszone stacje z 25 i więcej km ("łapać" = zalogować telefon, niekoniecznie oznacza to dobry transfer).
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez guteq, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdro,
GutEQ
Deks
Stały użytkownik forum

No tak , ja mam do stacji 6km. Do tego antena jest na wysokim maszcie RCTN. Na mapie zasięgu CP jest informacja: "z anteną zewnętrzną" ,co też dużo mówi. Zastanawia mnie tylko czy jeden maszt pokrywający tak duży obszar nie bedzie mocno "obciążony". Naszczęscie można wypróbować przez 7 dni :) .
Awatar użytkownika
guteq

Dokładnie Deks, weź na próbę i będziesz wiedział czy jest dobrze w Twojej lokalizacji, czy kiepsko :)

BTW z moich doświadczeń wynika że mapa zasięgu CP jest bardzo realistyczna (obserwacje rzeczywiste pokrywają się z tym co na mapie) a wręcz nieco "ostrożna" - jest sporo miejsc gdzie zasięg jeszcze jest, mimo że z mapy wynikałoby że to już "poza zasięgiem :ok:
Pozdro,
GutEQ
ODPOWIEDZ