Stabilna radiówka tylko w nocy i rano:(

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
agfa
Początkujący użytkownik forum

Stabilna radiówka tylko w nocy i rano:(

Post autor: agfa »

Witam,

Zwracam się z prośbą o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny problemów z Internetem. Internet działa stabilnie tylko w godzinach nocnych oraz we wczesnych rannych. Problemy zaczynają pojawiać się zazwyczaj ok 10-11 godziny i trwają aż do późnego wieczora. Polegają one miedzy innymi na tym, że Internet często zanika - wraca na krótki czas (5-10 min) po czym znów zanika na dłużej. Występują również bardzo duże ubytki pakietów, zazwyczaj 40-60%, często w czasie pingowania czy śledzenia trasy pakietów pojawia się komunikat "Sieć docelowa jest nieosiągalna".
W podglądzie zdarzeń mam mnóstwo wpisów informujących o błędach i ostrzeżenia, o następujących treściach:
"Adres IP połączenia XXX.XXX.X.XXX dla karty sieciowej o adresie XXXXXXXXXXXX został zabroniony przez serwer DHCP 192.168.1.254 (Serwer DHCP wysłał komunikat DHCPNACK)."

"Serwer nie mógł utworzyć powiązania do transportu \Device\NetBT_Tcpip_{XXXXXXXX-XXXX-XXXX-XXXX-XXXXXXXXXXXX}, ponieważ inny komputer w sieci ma tę samą nazwę. Nie można uruchomić serwera."

"Protokół TCP/IP osiągnął limit zabezpieczeń ustalony dla liczby równoczesnych prób połączeń TCP."

Łącze się z Internetem przez antenę tubową, od niej biegnie kabel podłączony do karty sieciowej: Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC, a po drodze jest jeszcze zasilacz. Jest to łącze radiowe o prędkości 512 Kbit/s.

Sprawdziłam komputer pod kątem wirusów, robaków itp. - jest czysty.

U sąsiadów którzy korzystają z usług tego samego dostawcy Internet jest stabilny - problem występuje tylko u mnie pomimo, że moja antena jest w lepszej lokalizacji.

W załączniki wyniki testów wykonane programem WinMTR, Fping oraz ping.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Stabilna radiówka tylko w nocy i rano:(

Post autor: Jo_gurt »

agfa, gadaj z dostawcą. Wygląda na problem z serwerem DHCP.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Stabilna radiówka tylko w nocy i rano:(

Post autor: wojteks »

Może też ktoś się pod Ciebie podszywa i kradnie interent. Wskazanie jak wyżej.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ