Proszę o radę
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Proszę o radę
Witam. Proszę o kilka rad w kwestii internetu bezprzewodowego. Nie wiem, który wybrać ze względu na zasięg, transfer i generealnie mało jestem zorientowana. Tak więc opiszę sytuację:
Internet bezprzewodowy chciałabym użytkować głównie na terenie aglomeracji śląskiej, gdzie studiuję, a od czasu do czasu w Kępnie (woj. wielkopolskie - dokładnie południowy jego kraniec), gdzie mieszka moja mama - tak więc kwestia zasięgu. W pierwszym przypadku chyba raczej będzie działać, ale co do drugiego to z tego co się zorientowałam tylko Plus lub Era wchodzi w grę a i to wiadomo, nie jest pewne. Może jest ktoś na forum z tych okolic? Mój plan był też taki żeby podczas świąt, gdy tam bedę, wziąć Plusa na próbę. Nie chcę się wkopać w umowę z czymś, czego później nie da się używać a płacić trzeba...
Inna sprawa... wzięłabym ten abonament za 60 zł (4GB), ale jak to jest z przekroczeniem transferu? Trzeba później dopłacać? Nie chcę przez cały miesiąc beztrosko siedzieć a później zdziwić się jakąś megadopłatą. Jak korzystam z internetu? Generalnie przeglądam strony, sprawdzam pocztę, raczej nie ściągam filmów, czasem tylko muzykę, czasem obejrzę coś na YT.
Ogólnie chętnie poczytam o doświadczeniach z internetem mobilnym a jak jeszcze przyjdzie mi jakieś pytanie do głowy to napiszę. Z góry dzięki.
Internet bezprzewodowy chciałabym użytkować głównie na terenie aglomeracji śląskiej, gdzie studiuję, a od czasu do czasu w Kępnie (woj. wielkopolskie - dokładnie południowy jego kraniec), gdzie mieszka moja mama - tak więc kwestia zasięgu. W pierwszym przypadku chyba raczej będzie działać, ale co do drugiego to z tego co się zorientowałam tylko Plus lub Era wchodzi w grę a i to wiadomo, nie jest pewne. Może jest ktoś na forum z tych okolic? Mój plan był też taki żeby podczas świąt, gdy tam bedę, wziąć Plusa na próbę. Nie chcę się wkopać w umowę z czymś, czego później nie da się używać a płacić trzeba...
Inna sprawa... wzięłabym ten abonament za 60 zł (4GB), ale jak to jest z przekroczeniem transferu? Trzeba później dopłacać? Nie chcę przez cały miesiąc beztrosko siedzieć a później zdziwić się jakąś megadopłatą. Jak korzystam z internetu? Generalnie przeglądam strony, sprawdzam pocztę, raczej nie ściągam filmów, czasem tylko muzykę, czasem obejrzę coś na YT.
Ogólnie chętnie poczytam o doświadczeniach z internetem mobilnym a jak jeszcze przyjdzie mi jakieś pytanie do głowy to napiszę. Z góry dzięki.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Proszę o radę
Zostaje zmniejszona prędkość, będzie działać Gadu-Gadu.Paulina.sy pisze: jak to jest z przekroczeniem transferu
Załadowanie strony www. będzie trwało dłuższą chwilkę.
Orange CDMA (mam na myśli ofertę Orange Free 59zł z modemem Anydata Adu 635WA)Paulina.sy pisze:tylko Plus lub Era wchodzi w grę
Sprawdź, czy jest zasięg "Internet domowy" tam gdzie mieszka Twoja mama.
http://www.zasieg-orange.wp.pl/?ticaid=1b5f7
-
1. Ok, fajnie bo wole żeby zwolniło, czy nawet w ogóle internet zniknął, bo na wielkie dopłaty mnie nie stać 
2. Ale dlaczego sprawdzic internet domowy? Skoro OrangeFree to mobilny (jeżeli coś pomyliłam to przepraszam - jestem w tych tematach zielona).

2. Ale dlaczego sprawdzic internet domowy? Skoro OrangeFree to mobilny (jeżeli coś pomyliłam to przepraszam - jestem w tych tematach zielona).
-
- Guru bezprzewodowy
Na mapce zasięgu Orange, technologia CDMA zaznaczona jest jako internet domowy.Paulina.sy pisze: Ale dlaczego sprawdzic internet domowy?
Akurat oferta Orange Free 59zł łączy dostęp do internetu w 2 technologiach (cały czas mówimy o internecie mobilnym). Może ktoś z kolegów to dokładniej wytłumaczy, bardziej zrozumiale.
-
Rozumiem, dzięki 

-
Moich pytań ciąg dalszy 
z tego co się już zorientowałam to nie każdy modem obsługuje technologię CDMA. Tak więc kwestia dobrania go, a chciałabym wziąć ten intenet na próbę przed świętami bo nie chcę kupować tego przysłowiowego kota w worku - a będę wtedy akurat u mamy więc dobra okazja do wypróbowania. Czy da radę? Aaa... i czy potrzebuję do tego jakieś dokumenty... bo tak się składa ze jestem studentką
więc żadnych rachunków im nie przedstawię ;P

z tego co się już zorientowałam to nie każdy modem obsługuje technologię CDMA. Tak więc kwestia dobrania go, a chciałabym wziąć ten intenet na próbę przed świętami bo nie chcę kupować tego przysłowiowego kota w worku - a będę wtedy akurat u mamy więc dobra okazja do wypróbowania. Czy da radę? Aaa... i czy potrzebuję do tego jakieś dokumenty... bo tak się składa ze jestem studentką

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Paulina.sy jak ja brałam telefon to chcieli legitymacje i dowód. I nie jestem pewna czy drugi dokument typu paszport lub prawko nie był potrzebny.
-
- Guru bezprzewodowy
Aaa... i czy potrzebuję do tego jakieś dokumenty... bo tak się składa ze jestem studentką

Jeśli chodzi o ofertę Orange Free na próbę, to trzeba byłoby się zorientować, czy można wziąć AnyData ADU-770 lub AnyData ADU-635. Widzę, że może być problem gdyż zmieniły się zasady testowania internetu mobilnego w Orange. Tylko przypadkiem nie daj sobie wcisnąć usługi Orange Freedom Pro.
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... Id=4103894
Jeszcze mam takie pytanie jaki masz model komórki.
Może udałoby się przetestować internet mobilny bez podpisywania umowy.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
W erze nigdy nie potrzebne. W plusie od jakiegoś czasu też już nie.marens pisze:zaświadczenie z dziekanatu o statusie studenta (jest konieczne, bo sama legitymacja nie wystarczy)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Guru bezprzewodowy
Orange wymaga, nie chcieli zrobić cesji.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Już tylko oni mają takie wymaganie. Zapomniałem o playu, u tych jak w erze nigdy zaświadczenia nie chcieli.marens pisze:Orange wymaga, nie chcieli zrobić cesji.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
To może załatwię sobie te zaświadczenie, z drugim dokumentem problemu nie bedzie bo i prawo jazdy i paszport jest
Z tego co widzę na stronie Orange, do Orange Free 59 można wziąć AnyData, kwestia czy dadzą go do testowania
No chyba, że mogłabym przetestować właśnie Plusa lub Erę

Z tego co widzę na stronie Orange, do Orange Free 59 można wziąć AnyData, kwestia czy dadzą go do testowania

No chyba, że mogłabym przetestować właśnie Plusa lub Erę

-
- Guru bezprzewodowy
Napisz jaki masz telefon komórkowy, chodzi o model.
-
SE w910i niespacjalnie zaawansowany technologicznie

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Znaczy nie ma facebooka?Paulina.sy pisze:niespacjalnie zaawansowany technologicznie

Sorry, nie mogłem się powstrzymać.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Guru bezprzewodowy
Więc jeśli chodzi o testy to odpuść sobie podpisywanie jakiejkolwiek umowy.Paulina.sy pisze:SE w910i niespacjalnie zaawansowany technologicznie
Twój telefon wystarczy do sprawdzenia, co lepiej działa. Rozumiem, że kabel USB gdzieś jest

Musisz przejechać się do Saturna lub Media Marktu i kupić startery: Orange Free na kartę, Simdata, Blueconnect Starter. Koszt ~60zł (mniej więcej, tyle ile kosztowałby test w Orange/Plusie). Te sklepy są preferowane, bo tam są wszystkie startery a z Bytomia to daleko nie masz

-
Jasne ze kabel jest a simlocka nie ma. Tzn. że działa to na zasadzie, że podłączam telefon do kompa i jest internet?
jestem ciemna, przybliż zasady działania 

Ostatnio zmieniony 2010-12-10, 23:33 przez Paulina.sy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W sklepach firmowych i punktach też powinny być startery. Ewentualnie kupić Orange GO i Simplusa i zmienić taryfę na data lub wykupić pakiety na tych co są. W Erze nie da rady zmienić taryfy na inną jak głosową.marens pisze:Musisz przejechać się do Saturna lub Media Marktu i kupić startery: Orange Free na kartę, Simdata, Blueconnect Starter. Koszt ~60zł (mniej więcej, tyle ile kosztowałby test w Orange/Plusie). Te sklepy są preferowane, bo tam są wszystkie startery a z Bytomia to daleko nie masz
Tak. Tylko odpowiednia konfiguracja dla danego operatora czyli APN, login i hasło i wio.Paulina.sy pisze:Tzn. że działa to na zasadzie, że podłączam telefon do kompa i jest internet?
-
- Guru bezprzewodowy
Jeszcze sterowniki, ale z tym pomożemy.ja.michal pisze: Tylko odpowiednia konfiguracja
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Aplikacja od telefonu powinna starczyć.marens pisze:Jeszcze sterowniki
http://www.sonyericsson.com/cws/support ... c=pl&lc=pl
-
Ok, to kupie ten starter w ciągu najbliższych kilku dni i jakby co dam znać 

-
Hej
kupiłam starter z Orange i próba połączenia się z internetem wypadła pomyślnie, internet chodzi u mnie w Bytomiu, pozostaje mi tylko sprawdzić jak bedzie u mamy, dziękuje wam bardzo za pomoc