Kompresja w Orange

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
punxhc
Użytkownik forum

Re: Kompresja w Orange

Post autor: punxhc »

Dzięki! Ja właśnie zastanawiam się nad "przesiadką" z Play Online na kartę do Orange Free na kartę. Różnica w opłacalności jest taka:
- play: 2x50zł = około 4 miesięcy, 8 GB
- orange: 1x100zł = 5 miesięcy, 7 GB

Na plus Orange jest lepszy zasięg i teoretycznie szybszy transfer (Play jest przyblokowany do 1 mega). Jeśli kompresja działa sprawnie to te 7GB może wyjść lepiej niż 8GB w Play. Jakieś doświadczenia z porównania Play i Orange? Ogólnie z Play'a jestem nawet zadowolony, ale zawsze może być lepiej :)
colombo
Stały użytkownik forum

Post autor: colombo »

punxhc pisze:Dzięki! Ja właśnie zastanawiam się nad "przesiadką" z Play Online na kartę(...)Jakieś doświadczenia z porównania Play i Orange? Ogólnie z Play'a jestem nawet zadowolony, ale zawsze może być lepiej :)
Ja nie byłem zadowolony z Play - w mojej lokalizacji działał słabo, a Orange działa na dobrze nawet z + . Do tego DL mam do 2,5 Mbit ,a UL max, ping taki sam, więc zostałem przy Orange. Jedyny mankament to kompresja, którą nie zawsze da się wyłączyć. Niektóre strony wyglądają źle, tak "chropowato" powiedziałbym, a co do jakości zdjęć, to czasami mało widać. Jeśli używasz XP, na pewno pomoże ten rumuński program - pod 7 i prawdopodobnie Vistą nie zadziała(przynajmniej mi nie działa) Można w nim ustawić stopień kompresji i jeszcze kilka opcji optymalizacji, a co za tym idzie oszczędności transferu. Najlepiej popróbować.
ps. wysłałem cos na priva
punxhc
Użytkownik forum

Dzięki jeszcze raz! Owszem, używam XP, więc z wyłaczeniem kompresji nie powinno być problemu, jeśli będzie taka potrzeba. Pewnie najłatwiej mi będzie zainstalować dodatek do FF, zatem nawet obejdzie się bez instalacji dodatkowego softu.

EDIT: No to jeszcze pytanie o sprawdzanie limitu w OFnk. Na swojej stronie piszą:

Kod: Zaznacz cały

Aby sprawdzić ile środków pozostało Ci na połączenia z internetem wyślij SMS o treści ILE pod numer 411 (koszt 20 gr).
Problem w tym że ja modem 3G mam w routerze, który nie potrafi wysyłać SMSów ;) Czy jest inna opcja sprawdzenia ile jeszcze transferu pozostało, np. online?
colombo
Stały użytkownik forum

punxhc pisze:Czy jest inna opcja sprawdzenia ile jeszcze transferu pozostało, np. online?
Najlepiej zarejstrować się na stronie Orange i tam sprawdzać stan konta i bonusu, a jeszcze lepiej sprawdzić tam początkowy stan i używać Netmetera, który będzie zliczał dane i będziesz wiedział ile zostało do końca, zwłaszcza że są częste problemy ze sprawdzaniem tego na Orange.
punxhc
Użytkownik forum

Jak już pisałem mam router, czyli korzystam z jednego modemu na dwóch komputerach + komórka ;) Router niestety nie pokazuje zużytego transferu... Zatem netmeeter (którego btw już mam) tu nie pomoże.

Tak samo mam obecnie w Play, zatem dobrze że w OFnk też jest opcja sprawdzania online.
PiotrG-dz
Stały użytkownik forum

Post autor: PiotrG-dz »

Ja właśnie dziś przeszedłem z PO na OFNK.W P4 miałem prawie 1 mega a w Orange mam DL 2,6mega ping 170 a UL 230.Naprawdę widać różnicę w oglądaniu stron a kompresja mi nie przeszkadza ;)
colombo
Stały użytkownik forum

punxhc pisze:Problem w tym że ja modem 3G mam w routerze, który nie potrafi wysyłać SMSów ;)
Nie wiem, czy kody USSD też są wykluczone, ale może komuś innemu się przydać - ilość pozostałych MB można sprawdzić bezpłatnie kodem *100*1*2#
Awatar użytkownika
Adamgl
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Adamgl »

ja.michal pisze:Jak mail nie da rady to lepiej telefon do BOK.
Chyba nic mi nie pozostanie bo mija 8 dni jak wysłałem pierwszą wiadomość i nadal nie dostałem odpowiedzi na emaila, a wysłałem 2 jeden poprzez Orange Online a drugi bezpośrednio na email BOKu.
W jednym napisałem tylko żeby włączyli a w drugim że jest mi to potrzebne żebym mógł logować sie do moich systemów internetowych ;)
Awatar użytkownika
Adamgl

Po długim oczekiwaniu została uruchomiona na moim koncie usługa VPN ale długo się nią nie cieszyłem bo pojawił się problem polegający na podwójnym pobieraniu z miesięcznego limitu, dziwne było dla mnie to że z 2500mb nagle zrobiło mi sie 1900mb więc sprawdziłem połączenia i widzę że połączenia poprzez VPN naliczane są jako VPN oraz jako standard. Wydaje mi się że nie jest to raczej normalne.

Czy u Was jest też naliczane jako podwójne czy tylko jako jedno VPN?

Obrazek
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Można sobie zrobić alternatywny VPN przez ssh używając programu Tunnelier oraz darmowego konta z shellmix.com :ok: socs5 można użyć do wszystkiego i świat stoi otworem :p
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

atento pisze:unnelier oraz darmowego konta z shellmix.com
Po pierwsze ryzykuje się bezpieczeństwem przesyłanych danych, po drugie są zapewne ograniczenia prędkości do tego też zwiększają się opóźnienia.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

Adamgl pisze: sprawdziłem połączenia i widzę że połączenia poprzez VPN naliczane są jako VPN oraz jako standard. Czy u Was jest też naliczane jako podwójne czy tylko jako jedno VPN?
To z pewnością nie jest normalne :dobani: ja korzystam z APN 'vpn' i nie mam takiej sytuacji - naliczanie jest jednokrotne, a połączenia via APN 'vpn' są podsumowane na fakturze jako "Przesyłanie danych" zaś via APN 'internet' jako "Przesyłanie danych (internet)" więc zupełnie odrębnie.
Wygląda na błąd systemu billingowego, zgłaszaj reklamację, na 100% powinna być uznana.
Pozdro,
GutEQ
Awatar użytkownika
Adamgl

guteq, a łączysz sie programem od orange? Jeżeli tak to jak masz skonfigurowany VPN jako "Korporacyjny APN" czy "APN bez autoryzacji"
forsaken
Początkujący użytkownik forum

Post autor: forsaken »

Adamgl pisze:Po długim oczekiwaniu została uruchomiona na moim koncie usługa VPN ale długo się nią nie cieszyłem bo pojawił się problem polegający na podwójnym pobieraniu z miesięcznego limitu, dziwne było dla mnie to że z 2500mb nagle zrobiło mi sie 1900mb więc sprawdziłem połączenia i widzę że połączenia poprzez VPN naliczane są jako VPN oraz jako standard. Wydaje mi się że nie jest to raczej normalne.
Wczoraj włączyłem sobie w BOK Orange vpn i dziś zauważyłem że coś jest nie tak, bo się limit skończył. Sprawdziłem w połączeniach i też mam naliczane podwójnie. Złożyłem dziś reklamację i dostałem jakiś później informację, że
"Analiza techniczna nie wykazała nieprawidłowości. Usługa działa prawidłowo. Połączenia wykonywane przez APN vpn są bezpłatne."
Ale z limitu odlicza mi podwójnie. Będę jeszcze dzwonił do nich.
Awatar użytkownika
Adamgl

Czyli masz dokładnie to samo :(
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

Adamgl pisze:łączysz sie programem od orange?
Ależ w żadnym wypadku! :hyhy: nie dotykam tego badziewia od Orange.

Korzystam z TopNetInfo, czasem z oprogramowania producentów modemów (mam kilka i się przełączam).
forsaken pisze:też mam naliczane podwójnie
No to chłopaki w Orange mają jakiegoś lepszego babola... :) Ślij reklamację!
Pozdro,
GutEQ
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Babol może być na stronie internetowej. Tak jak jest na prepaidzie, na stronie nalicza kasę za korzystanie z bonusa, a z konta kasa nie ubywa.
hubert

Post autor: hubert »

No z tymi starterami na allegro to zrobili gigantyczną sprawę, ja już zakupiłem i zamawiam zaraz wrsje s 20 gigami, jestem ciekawy czy Orange się zorientuje i zobaczy co się dzieje....
Awatar użytkownika
Adamgl

Dostałem dzisiaj do domu list w sprawie podwójnego naliczania
W nawiązaniu do zgłoszenia z dnia 14.12.2010 r., informuję, że nie mamy podstaw do pozytywnego rozpatrzenia

Przeprowadzona analiza techniczna potwierdziła, że wskazane połączenia są rozliczane poprawnie, zgodnie z usługą GPRS APN 1 VPN jako bezpłatne.

Prezentowane koszty usług mogą nieznacznie odbiegać od kosztów widocznych na Rachunku Szczegółowym i nie stanowią podstawy do reklamacji
Czyli według nich 1gb pobranych danych jako VPN a ściągnięte z konta 2gb za te połączenia to nieznaczne obieganie od kosztów? Czyli nawet fragment bilingu z zaznaczonym problemem im nic nie dał.
Nie pozostaje jak próbować dalej, kolejna reklamacja złożona.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Adamgl, a na papierze co dostałeś? Tzn. na fakturze?
Awatar użytkownika
Adamgl

Okres rozliczeniowy mam 28 każdego miesiąca a faktury mam tylko w formie elektronicznej więc jeszcze nie mam.
Tylko wiem po liczniku na komputerze który wyświetla mi w tym momencie że użycie na ten miesiąc około 1000mb a na Orange On-line pozostało mi 360mb z miesięcznego limitu 2500mb.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Adamgl pisze:a na Orange On-line pozostało
Przecież napisali wyżej, że:
Prezentowane koszty usług mogą nieznacznie odbiegać od kosztów widocznych na Rachunku Szczegółowym i nie stanowią podstawy do reklamacji
Czyli to co wyświetla się na bieżąco na stronie orange może się mieć nijak do rzeczywistości. Musiałbyś zamówić szczegółowy rachunek, może być online.

Pisałem wyżej o naliczaniu opłat za transfer z bonusu na prepaidach. Na stronie orange opłaty są a na koncie stan się nie zmienia.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Adamgl, musisz sprawdzić jak to faktycznie będzie. Spróbuj na koniec miesiąca przekroczyć limit i zobaczysz czy Ci zlimitują po tym co Ty masz u siebie czy wg tego co jest w panelu.
Awatar użytkownika
Adamgl

Sms z informacją że pozostało mniej niż 500mb już przyszedł kilka dni temu co dodatkowo potwierdza że jest źle naliczane.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

To zamawiaj rachunek szczegółowy i potem reklamacja.
Widać trochę im nie wyszło naliczanie połączeń vpn.... I pewnie tak jest od jakichś 3 lat.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To tak jak krystianb napisał.

A co do naliczania to napisali, że koszty mogą nieznacznie odbiegać. Ale tutaj chyba nie o kosztach mowa? ;)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Ja mam pytanie trochę może z cyklu OT ale nie będę specjalnie zakładał tematu - skąd ci ludzie na Allegro mają karty z Orange z 7GB limitem za 30zł skoro normalne doładowanie kosztuje wiele więcej? Niech ktoś ten przekręt mi wyjaśni ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Doładowujesz za odpowiednią kwotę kartę i dostajesz bonus. Potem złotówki przekazujesz na inne konto Orange, a bonus zostaje.
Awatar użytkownika
Adamgl

Kolejna reklamacja wysłana na którą dostałem odpowiedź że będą się kontaktowali więc czekam co dalej.
krystianb pisze:To zamawiaj rachunek szczegółowy i potem reklamacja.
Rachunek będę miał do pobrania bezpłatnie razem z fakturą więc za kilka dni, jeżeli nie pomoże obecna reklamacja to wtedy razem z wydrukiem będę próbował kolejny raz.
Awatar użytkownika
Adamgl

Kolejna bez sensu odpowiedź z Orange
Witamy,

analiza Państwa zapytania dotyczące połączeń internetowych nie wykazała nieprawidłowości w ich rozliczeniu. Aparat jest tak skonfigurowany, że jedna Państwa poczta elektroniczna sprawdzana jest po APN internet a druga po APN vpn. Następuje to w tym samym momencie. Wystarczy usunąć np. konfigurację vpn by przekonać się, że część usług nadal będzie nawiązywać połączenia właśnie po APN internet.

Pozdrawiamy
Orange
ODPOWIEDZ