internet komórkowy którą opcje wybrać ?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kkicrebla
Początkujący użytkownik forum

internet komórkowy którą opcje wybrać ?

Post autor: kkicrebla »

Witam, jestem totalnie zielony jeśli chodzi o tego typu internet.
Poruszam się jak we mgle wśród ofert sieci komórkowych dostarczających internet.
<font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> mam neostrada 512 + telefon ale tylko do 14 lutego :) chce się wkońcu od nich uwolnić.
Zastanawiam się nad jakimś tanim internetem, niestety mieszkam na "<font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>" czyli w centrum Warszawy :shock: i nie mam żadnych...powtażam żadnych innych możliwości podłączenia się do "netu" oprócz tepsy....no i sieci komórkowych.
Powiedzcie co najlepiej wybrać (Era,Plus.Orange......)
Nie uśmiecha mie się wydawać kupę kasy na modem (a chyba za 100 zł no max 150 to nie kupie modemu z EDGE ?)
Wychodzi na to że zostaje jedynie modem na GPRS, tylko jak będzie z prędkością, domyślam się iż będzie sporo wolniej niż z NEO TPSA ale czy net na GPRS jest o wiele wolniejszy ? ......jak się ma jego prędkość do prędkości zwykłego modemu telefonicznego ?

Zstanawiam się czy nie wziąść tej promocji plusa:
"Jesienne szaleństwa przez 12 miesięcy"
Abonament 60 zł brutto i następujące modemy do wyboru:
1.Iplus Modem PCMCIA Option globetrottrt GPRS
2.IPlus Modem PCMCIA Sony Ericsson GC79 GPRS/WLAN

który z tych modemów jest lepszy i co konkretnie przemawia na jego korzyść ?

Druga sprawa to te modemy są PCMCIA wiec czy da rade je podłączyć do stacjonarnego kompa ? będzie to chodzić bez żadnych problemów ?

Pozdrawiam
lidmar
Stały użytkownik forum

Re: internet komórkowy którą opcje wybrać ?

Post autor: lidmar »

CZŁOWIEKU wez troche poczytaj forum i <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> znajdziesz odpowiedz na twoje pytania a nie jako setny piszesz taki sam post!!!!!!!!!!!!!!!
sapnews
Stały użytkownik forum

Post autor: sapnews »

Ten temat wielokrotnie przewijał się przez forum - opcja szukaj się kłania.

ad1. Jeżeli chodzi o prędkość GPRS - jest to tylko (aż) ~54kb/s, więc sam widzisz, połączenie modemowe.

ad2. "Jesienna promocja.." w Plusie się już skończyła.
Ja sam w połowie grudnia załapałem się na ostatni zestaw w salonie Plusa. Jeżeli gdzieś przypadkiem znajdziesz zestaw z tej promocji to być może jeszcze Ci się uda.

ad3. Modem PCMCIA możesz podpiąć pod komputer stacjonarny przez adapter podpinany pod PCI - na allegro spokojnie znajdziesz.

BTW: Dzisiaj przeczytałem w porannej Gazecie Wyborczej, że TPsa ma ściągnąć limity z Neostrady - na ile to prawda - przekonam się jak na weekendzie wrócę do pracy po zwolnieniu lekarskim :wink:

Pozdr.
Ol3k60

Post autor: Ol3k60 »

nieźle, zejsć z 512 na 54 :) też mam taką sytuacje jednak robie to ze względu na wiele miejsc zamieszkania <lol> dziwne że w centrum wawy nie ma nic, chello, netia, radiówka cokolwiek...
bio5
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bio5 »

Opcji w centrum jest wiele, tylko prościej naklepać posta na forum niż sprawdzić dostępność sieci bezprzewodowych np.

poza tym internet via komórka to jako alternatywa stałego łącza w domu dobra rzecz, ale jako jedyne źródło netu to chyba niekoniecznie.
Pomijam tych, którzy nie mają innego wyjścia, no ale litości nie w środku Wawy.
FINCH
Stały użytkownik forum

Post autor: FINCH »

bio5 pisze:Opcji w centrum jest wiele, tylko prościej naklepać posta na forum niż sprawdzić dostępność sieci bezprzewodowych np.

poza tym internet via komórka to jako alternatywa stałego łącza w domu dobra rzecz, ale jako jedyne źródło netu to chyba niekoniecznie.
Głos rozsądku :)

Niekiedy mam wrażenie że ludziska napędzani są reklamami . Potem na allegro jest pełno aukcji "Sprzedam modem X + cesja "

Dopóki nie będzie pełnego pokrycia UMTS w Polsce ( HSDPA, HSUPA) jest to narzędzie dla ludzi potrzebujących mobilnego dostępu do internetu w sytuacjach wyjątkowych ( zawodowych ).
FINCH | MOTOROLA A835 + LicencjaGPRS = 40 kB/s
kkicrebla

bio5 pisze:Opcji w centrum jest wiele, tylko prościej naklepać posta na forum niż sprawdzić dostępność sieci bezprzewodowych np.

ok, skoro opcji jest wiele to napisz mi jak i gdzie mam sprawdzić dostępność sieci bezprzewodowych bo widocznie wiesz więcej odemnie a ja żle szukam ?
Zaznaczam że potrzebuje tylko internetu, żadnego abonamentu za telefon stacionarny płacić nie zamierzam bo to są dla mnie puste koszta, tym bardziej naciągactwa typu "opłata za utrzymanie łącza -prawie 40 zł w TPSA)
Pozdrawiam
FINCH
Stały użytkownik forum

kkicrebla pisze: ok, skoro opcji jest wiele to napisz mi jak i gdzie mam sprawdzić dostępność sieci bezprzewodowych bo widocznie wiesz więcej odemnie a ja żle szukam ?
Zaznaczam że potrzebuje tylko internetu, żadnego abonamentu za telefon stacionarny płacić nie zamierzam bo to są dla mnie puste koszta, tym bardziej naciągactwa typu "opłata za utrzymanie łącza -prawie 40 zł w TPSA)
Pozdrawiam
Może podejdźmy do sprawy przy pomocy "metody eliminacji"

O jakiej lokacji mówimy ?
Do czego potrzebujesz internetu ?
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Mam iplusa i nie narzekam, ale jeśli mieszkał bym w Warszawie, to szukał bym jakiegoś innego rozwiązania na internet, aby był troszkę szybszy, ale
z drugiej strony możesz łapać nawet szybką prędkość...
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
kkicrebla

FINCH pisze:
Może podejdźmy do sprawy przy pomocy "metody eliminacji"

O jakiej lokacji mówimy ?
Do czego potrzebujesz internetu ?
Wola, niewielka uliczka od ulicy Kasprzaka, okolice byłych zakładów elektronicznych im Marcina Kasprzaka a także Polfy, teatru na Woli.
Mały blok 3 piętrowy, na osiedlu jest tych bloków kilkanaście.

Aster dostarcza kablówkę ale internetu nie.
UPC nie dostarcza ani TV ani Netu.
Netia telefonu nie, internet za pomocą łącz TPSA czyli odpada bo nie chce telefonu.
W Sferi pomijając kosmiczne ceny za net i brak stałego łącza to nie można mieć samego netu trzeba także telefon czyli znowu naciągactwo (ciekawe czy ich URE także ukaże tak jak TPSA)

No i powoli pomysły mi się kończą, szukałem jakichś sieci osiedlowych, ale żaden sygnał do mnie nie dociera....może żle szukałem ?

Netu potrzebuje do oglądania stron, gg, skype, fora dyskusyjne, czasami coś ciągnąć ale nic wielkiego, żądnych Filmów itp nie targam.

Pozdrawiam
FINCH
Stały użytkownik forum

kkicrebla pisze:Cytat przycięty przez Moderatora ->Ufo atakuje - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!

Wola, niewielka uliczka od ulicy Kasprzaka, okolice byłych zakładów elektronicznych im Marcina Kasprzaka a także Polfy, teatru na Woli.
Mały blok 3 piętrowy, na osiedlu jest tych bloków kilkanaście....
Jestem pewien że "internet z komórki" będzie znakomitym wyborem !

Spokojnie przejrzyj oferty i wybierz coś dla siebie. Jeśli mogę coś doradzić to polecam modem USB. Można go lepiej ułożyć żeby był lepszy zasięg. Oczywiście w warunkach domowych najlepiej sprawdza się telefon z bluetooth.
kkicrebla

FINCH pisze:

Spokojnie przejrzyj oferty i wybierz coś dla siebie. Jeśli mogę coś doradzić to polecam modem USB. Można go lepiej ułożyć żeby był lepszy zasięg. Oczywiście w warunkach domowych najlepiej sprawdza się telefon z bluetooth.
A jeśli chodzi o operatorów to mieszkając w Warszawie nie ma różnicy w jakości świadczonych usług ?
Wszystko jedno którego opa wybiore czy jednak któreś rozwiązania polecacie bardziej a inne mniej ?

P.S. Żona ma SE W300i a ja k750i oba Era, zapomniałem że w fonach też są modemy, ale czy są coś warte ?

Pozdrawiam
FINCH
Stały użytkownik forum

kkicrebla pisze:
FINCH pisze:

A jeśli chodzi o operatorów to mieszkając w Warszawie nie ma różnicy w jakości świadczonych usług ?
Wszystko jedno którego opa wybiore czy jednak któreś rozwiązania polecacie bardziej a inne mniej ?

P.S. Żona ma SE W300i a ja k750i oba Era, zapomniałem że w fonach też są modemy, ale czy są coś warte ?

Pozdrawiam

W chwili obecnej wszyscy operatorzy na terenie Warszawy oferują dostęp do UMTS. Dodatkowo w ramch UMTS oferowana jest technologia HSDPA.

UMTS to prędkości (384kb/s) / (128kb/s) pobieranie / wysyłanie a hsdpa to sciąganie z prędkością 1,8 MB/s

Telefony o których mówisz nie wspierają UMTS. Obecnie najtańsze na rynku modele telefonów UMTS posiadające bluetooth to motorola A835 lub SIEMENS U15 . Pewnie są inne ale ja mówię o tych które testowałem.

Ja na twoim miejscu kupił bym dostęp u operatora który daje największe limity i równocześnie pozwala dokupić kolejne MB jeśli przekroczysz limit.

Moja propozycja :

Kupić najtańszy modem UMTS ( bez HSDPA bo te są bardzo drogie ) . Może być karta PCMCI, coś na USB lub telefon . Potem zakupić karty prepaid od każdego operatora ( SIMPLUS , ORANGE GO, TAK TAK ) i testować testować testować. Wtedy będziesz wiedział który operator oferuje najlepszy dostęp.

Jeśli coś nie wypali zakupiony modem sprzedasz bez problemu :)

Powodzenia !!!
kkicrebla

ja mogę na modem wydać 100 zł .... no 200 zł max-ale to jak mi odbije i ani złotówki więcej, więc chyba nie kupie takiego modemu za tą cene.

Poza tym W300i ma EDGE, nie bardzo się na tym znam ale chyba nie będzie żle z prędkoścją z tym EDGE ??? jakie będe miał prędkościna W300i a jakie na K750i ?
Ja naprawdę nie potrzebuje jakichś kosmicznych prędkości, chodzi mi o to aby GG, Skype - chodziły normalnie oraz aby strony intyenetowe nie otwierały się zbyt długo.
Pozdrawiam
bio5
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bio5 »

Ja jako modemu używam Nokii 6021 z BT i Edge, którą na Alledrogo wyrwałem za niecałe 200 zł.
Ale to jest alternatywa, jak wyjeżdżam poza Warszawę, bo jednak komórkowe łącze na razie nie jest realną konkurencją dla łącz kablowych.

Co do znalezienia to proponuje, może dość ekstremalny pomysł, ale sam tak znalazłem operatora.
Wchodzisz na dach z laptopem i karta WLAN ale z zewnętrzną anteną i mi się pojawiła sieć WiFi, poszukałem na podstawie SSID operatora i znalazłem w internecie ich stronę. Zadzwoniłem i założyli net bez problemu.

Drugi sposób mniej partyzancki
Zadzwoń do Tele2 i do Netii, mieli w końcu odpalić komercyjnie WIMAX.
Może w okolicznych blokach działa jakaś sieć osiedlowa.
FINCH
Stały użytkownik forum

kkicrebla pisze:ja mogę na modem wydać 100 zł .... no 200 zł max-ale to jak mi odbije i ani złotówki więcej, więc chyba nie kupie takiego modemu za tą cene.

Poza tym W300i ma EDGE, nie bardzo się na tym znam ale chyba nie będzie żle z prędkoścją z tym EDGE ??? jakie będe miał prędkościna W300i a jakie na K750i ?
Ja naprawdę nie potrzebuje jakichś kosmicznych prędkości, chodzi mi o to aby GG, Skype - chodziły normalnie oraz aby strony intyenetowe nie otwierały się zbyt długo.
Pozdrawiam
EDGE to w porywach do 15Kb/s . GG bedzie ok. SKYPE odpada ! Za małe pasmo za duże opóźnienia.

Telefon umts motorola A835 kosztuje do 180 zł. I taki właśnie polecam.
kkicrebla

bio5 pisze:...ciach...

Co do znalezienia to proponuje, może dość ekstremalny pomysł, ale sam tak znalazłem operatora.
Wchodzisz na dach z laptopem i karta WLAN ale z zewnętrzną anteną i mi się pojawiła sieć WiFi, poszukałem na podstawie SSID operatora i znalazłem w internecie ich stronę. Zadzwoniłem i założyli net bez problemu.
Niestety nie mam laptopa, karty WLAN ani anteny, także nie kojarze aby ktoś z moich znajomych miał.
bio5 pisze: Drugi sposób mniej partyzancki
Zadzwoń do Tele2 i do Netii, mieli w końcu odpalić komercyjnie WIMAX.
Może w okolicznych blokach działa jakaś sieć osiedlowa.
Na ich stronach nie znalazłme oferty z WIMAX, jeśli chodzi o sieć osiedlową to rozglądałem się necie i nic nie znlazłem, w mojej okolicy nie widzę też w mojej okolicy na blokach żądnych ulotek ani info o sieciach osiedlowych ale może żle szukam.
FINCH pisze: EDGE to w porywach do 15Kb/s . GG bedzie ok. SKYPE odpada ! Za małe pasmo za duże opóźnienia.
Chyba się załame i zostane w TPSA :(

Pozdrawiam
FINCH
Stały użytkownik forum

kkicrebla pisze:
FINCH pisze: EDGE to w porywach do 15Kb/s . GG bedzie ok. SKYPE odpada ! Za małe pasmo za duże opóźnienia.
Chyba się załame i zostane w TPSA :(

Pozdrawiam
Nie wiem czy mni dobrze zrozumiałeś A835 zagwarantuje ci transmisje UMTS czyli 40Kb/s . Co spokojnie wystarcza aby korzystać ze SKYPE !
kkicrebla

ok, ok rozumiem...tylko zaczynam się zastanwaić czy to wszystko się opłaca....Blueconnect 39 umowa na czas nieokreślony - opłata za przyłączenie 120 zł + telefon ten co mówisz 180 zł to już 300 zł na początek więc pomału przesiadka z TPSA przestaje się opłacać.

P.S. Więc chyba będe się męczył na W300i albo zostane z TPSA.

Pozdrawiam
PHsferia

Post autor: PHsferia »

FINCH pisze:Cytat przycięty przez Moderatora ->Ufo atakuje - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!

W chwili obecnej wszyscy operatorzy na terenie Warszawy oferują dostęp do UMTS. Dodatkowo w ramch UMTS oferowana jest technologia HSDPA.

UMTS to prędkości (384kb/s) / (128kb/s) pobieranie / wysyłanie a hsdpa to sciąganie z prędkością 1,8 MB/s

Ja na twoim miejscu kupił bym dostęp u operatora który daje największe limity i równocześnie pozwala dokupić kolejne MB jeśli przekroczysz limit.

Moja propozycja :
Kupić najtańszy modem UMTS ( bez HSDPA bo te są bardzo drogie ) . Może być karta PCMCI, coś na USB lub telefon . Potem zakupić karty prepaid od każdego operatora ( SIMPLUS , ORANGE GO, TAK TAK ) i testować testować testować. Wtedy będziesz wiedział który operator oferuje najlepszy dostęp.

Jeśli coś nie wypali zakupiony modem sprzedasz bez problemu :)
Powodzenia !!!

Proponuje Dwie opcje w Takim razie , mozesz zalozyc juz teraz internet radiowy u nas z telefonem koszt nie jest duzy , abonament za telefon 19 zlotych i do wyboru pakiet internetowy (aktywacja 1 Zl) Lub mozesz sie skontaktowac ze mna na priva i poczekac tak ze dwa tygodnie wpisze Cie na liste , gdyz obecnie trwaja testy i od marca ruszamy z szybkim bezprzewodowym internetem ( nie potrzeba juz w tym wypadku podlaczania telefonu radiowego) wiec co korzystniej

WSzystkich chetnych badz tez zainteresowanych szczegolowa informacja zapraszzam na maila, na kazdego postaram sie odpowiedziec .
pozdrawiam wszystkich!
ODPOWIEDZ