Witam serdecznie.
Zastanawiam się, czy cokolwiek ruszyło się w tematyce uaktywniania funkcji głosowych w modemie Huawei E1750 (i nie pytam o żaden inny, bo z godnie z
tym linkiem i wcześniejszymi wypowiedziami osób posiadających wspomniany modem, komenda AT^U2DIAG=5 nie jest tego w stanie dokonać).
Kod: Zaznacz cały
Found modem : E1750
Model : Huawei E1750
Firmware : 11.126.13.00.00
Compile date / time : Jul 05 2010 10:16:42
Dashboard version : UTPS11.302.09.00.03_MAC11.303.04.00.03
Chipset : Qualcomm MSM6290
Voice feature : disabled
SIM Lock status : unlocked
Wrong codes entered : 0 (unlock attempts left : 10)
Dodam, że modem pochodzi z dystrybucji Ery (blueconnect).
Zmieniłem firmware i dashboard (jak w załączonym kodzie powyżej) na te z forum strony DC-UNLOCKERA (niniejszym dementuję zatem pogłoskę, że 4-cyfrowych modeli lepiej nie aktualizować firmwarem z DC-U). Funkcja VOICE była nieaktywna także przed operacją.
1) Ponieważ odrobiłem pracę domową z Google, przekopałem wiele wątków tego forum i jeszcze kilka innych - wychwalających płatny DC-U, chciałbym zapytać, czy pojawiło się jakieś BEZPŁATNE ROZWIĄZANIE dot. funkcji VOICE w Huawei E1750.
2) Ponadto pytanie do użytkowników Linuksa. Modem pokazuje się w "trzech osobach" - jako /dev/ttyUSB0 oraz 1 i 2. Na porcie 0 program minicom komunikuje się z modemem w normalnym trybie AT (domyślam się, że to podstawowy port komunikacyjny). Na porcie 2 komunikacja działa podobnie - tyle, że co jakiś czas pojawiają się bonusowe statusy (rozumiem, że to port diagnostyczny). Na porcie 1 zaś pojawiają się inne komunikaty, a próby komunikacji z mojej strony kończą się jej przerwaniem lub błędami. Co to za port? W Windows go nie widać.
3) Co daje używanie Mobile-Partner pod Linuksem, skoro modemy działają tam świetnie bez niego, a wysyłanie SMSów możliwe jest przez wammu/gammu (u mnie gnokii nie dało rady się połączyć)?
Pozdrawiam, a za razem witam wszystkich na tym forum