Internet Wi-fi

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
gubin
Użytkownik forum

Internet Wi-fi

Post autor: gubin »

Chciałbym zastosować taki trik.
W moim bloku jest biblioteka publiczna. Kiedy w niej jestem to mogę się podłączyc tam pod sieć wi-fi przez telefon.
Kiedyś sprawdzałem jaki by wyszedł zasięg...Wyszedłem i przeszedłem jakieś 20m, potem sieć sie odłączyła.
Mieszkam prawie centralnie nad nią, max 6-9m w górę. Zasięgu za nic nie mogę znaleźć telefonem. Zastanawiam się czy jest jakiś odbiornik, który złapałby zasięg i mógłbym się połączyć.
Ostatnio zmieniony 2010-12-11, 08:44 przez gubin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Internet Wi-fi

Post autor: Jaco »

gubin pisze:Zastanawiam się czy jest jakiś odbiornik, który złapałby zasięg i mógłbym się połączyć.
Można by spróbować laptopem z kartą WIFI ale na cuda bym nie liczył. Za dużo betonu między biblioteką a twoim mieszkaniem a sieć w bibliotece nie nadaje dość silnie.
gubin
Użytkownik forum

znaczy "w tym sęk" są jakieś odbiorniki o mocnych "mozliwościach odbioru"??
Poczytałem troche o wardrivingu..
Tam pisali o jakiś kartach, antenach do nich i że można wykryć nawet w porywach sieć z 15 piętra :szok:
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

gubin pisze:Kiedy w niej jestem to mogę się podłączyc tam pod sieć wi-fi przez telefon.
Telefony na ogol maja bardzo kiepskie anteny WiFi. Czesto jest tak, ze telefon juz gubi polaczenie w miejcu gdzie laptop jeszcze ma pelny zasieg.
gubin pisze:Wyszedłem i przeszedłem jakieś 20m, potem sieć sie odłączyła.
Mieszkam prawie centralnie nad nią, max 6-9m w górę.
Nie znasz charakterystyki anteny w bibliotece - ale na pewno 10m do gory to nie to samo co 10 m w bok.
gubin pisze:znaczy "w tym sęk" są jakieś odbiorniki o mocnych "mozliwościach odbioru"??
Czula antena, czule radio.

Tyle tylko ze takie anteny kosztuja, ca duze i musza byc dobrze wycelowane. Kwadrat o boku 70 cm nie wyglada zbyt atrakcyjnie w srodku mieszkania, biorac pod uwage ze na pozycje i ukierunkowanie nie masz zbytniego wplywu.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Zorientuj się jaki AP jest w bibliotece (producent/model), i jakiej technologii obecnie używa (802.11a/b/g/n).
gubin
Użytkownik forum

To co mam podejść do bibliotekarki i spytac
-"dzieńdobry chciałbym się w domu włamać do waszej sieci, mogłaby mi pani pomóc?"
hehe jakoś tego niewidze :)

""Tyle tylko ze takie anteny kosztuja, ca duze i musza byc dobrze wycelowane. Kwadrat o boku 70 cm nie wyglada zbyt atrakcyjnie w srodku mieszkania, biorac pod uwage ze na pozycje i ukierunkowanie nie masz zbytniego wplywu.""

Z kierunkiem nie wiem jak jest, bo mieszkam nad, to co miałbym to wycelować w podłoge?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

gubin pisze:To co mam podejść do bibliotekarki i spytac
Dzień dobry, Mam napisac referat na informatykę, wybrałem sobie temat: Bezprzewodowa sieć domowa i mam podać przykłady sprzętu służące w sieci bezprzewodowej - Czy mogę zanotować sobie nazwę sprzętu używanego tutaj w bibliotece? :)
gubin
Użytkownik forum

w sumie xD
ale wpierw przejde sie i zobaczy czy moze sprzętu nie ma na wierzchu gdzieś

[ Dodano: 2010-12-11, 19:02 ]
a czy ten model jest konieczny?
Ostatnio zmieniony 2010-12-12, 07:17 przez gubin, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

gubin pisze:Z kierunkiem nie wiem jak jest, bo mieszkam nad, to co miałbym to wycelować w podłoge?
Nie. Wycelowac w antene stacji nadajacej. Podloga zazwyczaj nie nadaje nic interesujacego. Tylko ze jesli n.p. na nadajniku bedziesz mial dookólnika z duzym zyskiem, to nad antena niewiele odbierzesz.
gubin pisze:To co mam podejść do bibliotekarki i spytac
Nie. Wiekszosc programow trackujacych podaje producenta sprzetu, otwierajac adress gataway w przegladarce na 99.9995% wejdziesz na stronke konfiguacyjna, na ktorej przeczytasz z czym masz do czynienia.

Mimo wszystko warto przejsc sie do biblioteki i poszukac AP. Czesto dobrze je widac - dostaniesz zaraz odpowiedz w jakim kierunku pracuja anteny.
Ostatnio zmieniony 2010-12-12, 07:17 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

gubin pisze:a czy ten model jest konieczny?
Tak, jeśli podchodzisz do tego poważnie.
gubin pisze:mogę się podłączyc tam pod sieć wi-fi przez telefon
Jaki telefon?
gubin
Użytkownik forum

nie wiem czy to ma coś do sprawy ale Nokia 5530

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-12-12, 12:04 ]
Temat zamykam, zbyt dużo niejasności związanych z legalnością takiego podłączenia się.
Zablokowany