Zasięg Cyfrowy Polsat Katowice - opinie

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
keradz
Początkujący użytkownik forum

Zasięg Cyfrowy Polsat Katowice - opinie

Post autor: keradz »

Witam,
Kończy mi się umowa z Polkomtelem na Iplus. Zamierzam zmienic na Cyfrowy Polsat.
Mieszkam w Katowicach na 1000leciu, często bywam na Chorzowie Batorym i na MTK.
Proszę o opinie o zasięgu i szybkości netu Cyfrowego polsatu w Katowicach i ewentualnie w Wawie.
pozdrawiam
Darek
marens
Guru bezprzewodowy

Re: Zasięg Cyfrowy Polsat Katowice - opinie

Post autor: marens »

keradz pisze:Kończy mi się umowa z Polkomtelem na Iplus. Zamierzam zmienic na Cyfrowy Polsat.
Moim zdaniem jest to zły pomysł, lepiej przedłużyć umowę z Plusem i sprawić sobie modem HSPA+.
keradz pisze:Proszę o opinie o zasięgu
Patrząc się po liście pozwoleń to GOP i Warszawa są dosyć ładnie pokryte (Filtr sieci: Aero2)
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/50.25584 ... 40625/z/12
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.23208 ... 96875/z/11
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

marens pisze:Moim zdaniem jest to zły pomysł
Dlaczego? Ja mam zarówno iPlusa jak i CP więc mogę porównać.

Polsat chodzi bardzo dobrze, w/g mnie lepiej od iPlusa:
- transfery DL przeciętnie w przedziale 8-12 Mbps, bywa szybciej
- pingi niziutkie - cała sieć to HSPA+ na dodatek dostępne dla wszystkich abonentów (a nie dla abo powyżej 75 zł jak w Plusie).
No i w CP jest perspektywa przesiadki na LTE.

keradz, ja bym się wstrzymał z przedłużaniem umowy na jakieś 1-2 miesiące - zaczekaj aż Polsat wprowadzi swoje LTE i wtedy zdecyduj.
Pozdro,
GutEQ
keradz
Początkujący użytkownik forum

Post autor: keradz »

Guteq,
miałeś może okazje testowania CP w "trasie", w Polsce?
Jeśli tak to proszę o opinię.
D
Awatar użytkownika
guteq

keradz pisze:miałeś może okazje testowania CP w "trasie", w Polsce? Jeśli tak to proszę o opinię.
Tak, trochę jeżdzę po Polsce, głównie południowej i południowo-wschodniej (mniej więcej po trójkącie W-wa - Przemyśl - Zakopane/Bielsko-Biała - W-wa) i nieco patrzyłem w netmonitor, parę razy korzystałem z neta CP w tych trasach.

Tak ogólnie to zasięg faktyczny jest zgodny z mapą zasięgu - tam gdzie zasięg jest, usługa działa normalnie, żadnych szczególnych spotrzeżeń nie mam :cwaniak:

Ponieważ pokrycie kraju jest póki co wybiórcze, to raczej nie traktuj CP jako netu 100% mobilnego który "zadziała wszędzie" bo tak nie będzie. Ale jeśli masz kilka miejsc w których potrzebujesz z niego korzystać (np. dom/akademik/u znajomych) to powinno być OK (chociaż zawsze warto sprawdzić w tych miejscach).

To tak ogólnie, napisz co konkretnie chciałbyś wiedzieć to dopiszę :)
Pozdro,
GutEQ
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

guteq pisze:Dlaczego?
Internetu z CP nie można nazwać mobilnym ze względu na zasięg.
guteq pisze: napisz co konkretnie chciałbyś wiedzieć to dopiszę
Jaki masz u nich pakiet?
Jak wygląda kwestia faktur (elektroniczne, papierowe)?
Czy mógłbyś wrzucić jakiegoś screena z ICOK, jak wygląda kwestia sprawdzenia aktualnego użycia?
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Procio »

marens pisze:Internetu z CP nie można nazwać mobilnym ze względu na zasięg.
Co z zasięgiem nie tak? Mały?
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
guteq

marens pisze:Internetu z CP nie można nazwać mobilnym ze względu na zasięg.
No nie przesadzaj, z zasięgiem nie jest wcale tak źle. Jest naprawdę sporo miejsc gdzie zasięg jest (i jeszcze więcej gdzie go nie ma, wiem :rotfl:) i jeśli ktoś się porusza w takich okolicach to nie będzie miał problemu. Zwłaszcza w miejscach o których pisał Keradz nie powinno być najmniejszego problemu:
keradz pisze:w Katowicach na 1000leciu, często bywam na Chorzowie Batorym i na MTK.
Proszę o opinie o zasięgu i szybkości netu Cyfrowego polsatu w Katowicach i ewentualnie w Wawie.
Według mapy CP to są bardzo ładnie pokryte okolice.
marens pisze:Jaki masz u nich pakiet?
Multioferta z TV, teoretycznie 500 MB/miesiąc, ale jakimś cudem wpadłem w promocję podwajającą albo "poczwarzającą" i mam 1 GB a nawet więcej (cudem - bo gdy podpisywałem umowę tej promocji chyba jeszcze nie było, a przynajmniej nic o niej nie wiedziałem mimo przeglądania stron CP i nic mi pracownik APS nie wspominał o niej - tak czy owak, przyjemna niespodzianka :ok: ).
marens pisze:Jak wygląda kwestia faktur (elektroniczne, papierowe)?
Podpisywałem umowę ze zgodą na elektroniczne. Ale póki co jeszcze żadnej faktury nie musiałem oglądać bo pierwsze 3 miesiące są bezpłatne :rotfl:

Generalnie to w CP w kwestii internetu promocja goni promocję i za chwilę to chyba dostanę jakiś przelew od CP za łaskawe korzystanie z ich netu :hyhy:
marens pisze:Czy mógłbyś wrzucić jakiegoś screena z ICOK, jak wygląda kwestia sprawdzenia aktualnego użycia?
Jasne, no problem. Wrzuciłem dwa screeny:
http://img707.imageshack.us/img707/709/cpicok1.png - info "ile zostało z pakietu"
http://img694.imageshack.us/img694/6430/cpicok2.png - dokładny wykaz połączeń
Obejrzyj sobie. Oprócz tego jest jeszcze strona WWW dostępna tylko z wewnątrz sieci CP, na której bez autoryzacji jest info o pozostałym do dyspozycji pakiecie.
Pozdro,
GutEQ
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

guteq pisze:Zwłaszcza w miejscach o których pisał Keradz nie powinno być najmniejszego problemu
Ale outdoor.
Awatar użytkownika
Easy-Wifi
Stały użytkownik forum

Post autor: Easy-Wifi »

Z zasięgiem cyfrowego polsatu nie jest źle,ale jeżeli chodzi ocenę to jest strasznie.. Bardzo drogo a transfer niezwykle wolny,. Moim zdaniem nie warto. Można wybrac dużo lepszą ofertę u innego operatora.
ODPOWIEDZ