Jaki Router 3G do modemu iCON 505

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kamieniak
Początkujący użytkownik forum

Jaki Router 3G do modemu iCON 505

Post autor: kamieniak »

Witam wszystkich.
Zwracam się do was z ogromną prośbą o pomoc w doborze odpowiedniego Routera 3G do Modemu : iCON 505.
Niestety Wiele sklepów jak serwisów aukcyjnych w opisach wybranych Routerów wpisuje iż ten modem jest obsługiwany ale dane te sprzeczne są z listą obsługiwanych modemów podanych przez producenta Routera.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc
frutis
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Jaki Router 3G do modemu iCON 505

Post autor: frutis »

TP-Link TL-WR1043ND się nadaje. Trzeba tylko wgrać alternatywne oprogramowanie. Więcej na ten temat znajdziesz tutaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g.
agusia_799

Post autor: agusia_799 »

Witam , mam problem odnosnie internetu bezprzewodowego na katre zakupionego we francji BOUYGUS TELECOM. CLE 3G+, modem posiada karte taka jak do telefonów komórkowych , czy ja nalezy aktywowac i jak to zrobic , jak rozmawiam przez skypa to mi sie ciagle wylogowywuje , czy nalezy telefon podłaczyc najpierw do laptopa , pomózcie jak wiecie :( , jestem zielona w tych sprawach
frutis

agusia_799

huawei ten za 59 e, no i chciałabym sie dowiedziec dlaczego ten skype sie ciagle wylogowuje , i jaka jest predkosc netu no bo to moze byc przyczyna , a zkarty do telefonu tez nie mozna zadzwonic :) jest tam oczywiscie jakas instrukcja ale niestety nie znam jezyka
frutis

Czyli jest to modem Huawei E1552.
Wątek ten tyczy się podłączenia modemu do routera. Czy Ty też masz jakiś router?
agusia_799

Mam tylko ten modem i podłaczam go do laptopa, przez 4 dni mozna było wchodzic w przegadarke teraz nie, moge tylko wchodzic na skypa no ale on sie co kilka minut wylogowuje i od nowa musze sie zalogowac , i jeszcze chce sie dowiedziec jak to sie doładowuje
frutis

Korzystasz z dostępu do internetu poprzez BOUYGUS TELECOM? Informacje na temat zasilenia konta powinny być dostępne na stronie operatora.
agusia_799

własnie tak,tam gdzie jestem nie ma dostepu do netu wiec zakupilam ten zestaw, jeszcze popatrze na ta stronke
keradz

Post autor: keradz »

Witam,
ja do iCON 505 używam ZALiP CDW530
http://www.welcom.pl/p/pl/340/zalip+cdw530.html
pozdr
Darek :ok:
agusia_799

no to jak to jest , czy ja tez powinnam ten roter miec? bez rutera sie nie da?hm... :)
Awatar użytkownika
guteq

Post autor: guteq »

agusia_799, router to jest takie urządzenie które rozdziela internet na kilka komputerów (mówiąc tak najprościej jak się da :rotfl:)

Jeśli chcesz korzystać z tego "Clé 3G+ HUAWEI Cle Internet E1552 LS" tylko na swoim laptopie, to żadnego routera nie potrzebujesz.

Jeśli internet nie działa poprawnie to sprawdź przede wszystkim czy masz dobry poziom sygnału sieci ("zasięg") tam gdzie korzystasz i czy masz jeszcze pieniądze na karcie.
Pozdro,
GutEQ
agusia_799

poziom sygnału najczęściej mi pokazuje 100% ale i tak wtedy mi skype sie wylogowuje , kupiłam doładowanie i nie wiem jak to doładowac he. w net mi nie wchodzi tylko od razu pokazuje sie stronka z Bouygus , mam wpisac adres e-mail przy czym mi odrzuca kazdy moj e-mail :(
Awatar użytkownika
guteq

Post autor: guteq »

agusia_799 pisze:kupiłam doładowanie i nie wiem jak to doładowac
No to z tym powinni Ci pomóc w dowolnym salonie Bouygues! Na tym kuponie doładowującym nie ma żadnej informacji jak doładować?
Zapewne coś w rodzaju "włożyć kartę SIM do telefonu, wprowadzić numer *xxx#numer_kodu_doładowującego# i nacisnąć zieloną słuchawkę", jak to zwykle z prepaidami. Pewnie można też doczytać na stronie WWW operatora, ale ja niestety nie znam francuskiego, więc z tym nie pomogę :(
agusia_799 pisze:w net mi nie wchodzi tylko od razu pokazuje sie stronka z Bouygus , mam wpisac adres e-mail przy czym mi odrzuca kazdy moj e-mail :(
Może mail musi być z jakiegoś francuskiego serwera ( z końcówką .fr) ?
Pozdro,
GutEQ
ODPOWIEDZ