Jaki internet najlepszy w moim regionie
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Jaki internet najlepszy w moim regionie
Witam,
W lutym kończy mi się 2 - letnia umowa z Orange na Orange Free z ab za 60 PLN. Zastanawiam się czy np. w moim regionie może jest jakiś mobilny net z lepszym zasięgiem i najlepiej kontraktem na 12 msc.
Co polecacie?
Mieszkam we Wschowie - woj. lubuskie
W lutym kończy mi się 2 - letnia umowa z Orange na Orange Free z ab za 60 PLN. Zastanawiam się czy np. w moim regionie może jest jakiś mobilny net z lepszym zasięgiem i najlepiej kontraktem na 12 msc.
Co polecacie?
Mieszkam we Wschowie - woj. lubuskie
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Jaki internet najlepszy w moim regionie
mar4321, jak napisał key. Powinieneś mieć w swojej miejscowości dostępne 3G Orange, Ery, Plusa i Playa. Nie ma pewności tylko czy Plus i Play działa bo wg mapki pozwoleń już długo mają pozwolenia, ale wg ich mapek nie ma tam zasięgu 3G.
-
- Stały użytkownik forum
Witam!
Play nie ma u mnie na powno zasięgu internetowego. Pozwolenie maja już dawno ale zasięgu nie ma (sprawdzone)
Plus ma tylko GPRS/EDGE
Myślałem, żeby kupować karty pre-paid OFnK z Allegro bo to chyba taniej wychodzi niż podpisanie z nimi umowy?
Play nie ma u mnie na powno zasięgu internetowego. Pozwolenie maja już dawno ale zasięgu nie ma (sprawdzone)
Plus ma tylko GPRS/EDGE
Myślałem, żeby kupować karty pre-paid OFnK z Allegro bo to chyba taniej wychodzi niż podpisanie z nimi umowy?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zależy. Jak bez modemu to abonament jest -25%. Umowa może mieć 12 miesięcy. Do tego można wyłączyć tą paskudną kompresję.mar4321 pisze: Myślałem, żeby kupować karty pre-paid OFnK z Allegro bo to chyba taniej wychodzi niż podpisanie z nimi umowy?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Po mojemu to obecnie jest -10% przy umowie bez modemu.ja.michal pisze:Jak bez modemu to abonament jest -25%
-
- Stały użytkownik forum
najkrótsza umowa z tego co patrzyłem to jest 16 m-cy. i z tego co patrzyłem to czy z modemem czy bez to jest 10% zniżki
UPDTE:
Sory, faktycznie jest 10% zniżki bez modemu przy przedłużeniu ale ja potrzebuję przepisać umowę na siebie więc muszę wziąść nową aktywację, a przy nowej aktywacji jest 10% zniżki + modem za 1 zł
UPDTE:
Sory, faktycznie jest 10% zniżki bez modemu przy przedłużeniu ale ja potrzebuję przepisać umowę na siebie więc muszę wziąść nową aktywację, a przy nowej aktywacji jest 10% zniżki + modem za 1 zł
Ostatnio zmieniony 2010-12-14, 18:05 przez mar4321, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Fakt. Zmienili.adixm pisze: Po mojemu to obecnie jest -10% przy umowie bez modemu.
No faktycznie.mar4321 pisze:najkrótsza umowa z tego co patrzyłem to jest 16 m-cy. i z tego co patrzyłem to czy z modemem czy bez to jest 10% zniżki
* 12, 24 lub 36 miesięcy - w przypadku taryfy Orange Free 39,50 zł
* 16, 24, 30, 36 miesięcy - w pozostałych taryfach
-
- Początkujący użytkownik forum
Jeśli chodzi o mobilny to jednak zasięg jest dość ograniczony. Podobno Orange ma najlepszy zasięg- ale osobiście nie miałam okazji korzystać.
Swego czasu korzystałam z bluconnect- wieczne problemu, gubienie zasięgu, przerywanie etc- ale trzeba przyznać, że był to czas kiedy nie było zbyt wielkiego wyboru , a bluconnect dopiero co wszedł na rynek. Może teraz coś się zmieniło.
Pod tym względem chyba korzystniej wypada stacjonarny- przynajmniej tak mi się wydaje.
Nie trzeba martwić się o stabilność, a ceny chyba dość porównywalne ( tzn. w neostradzie największa prędkość to coś ok. 70 zł + możliwość testowania i 2 pierwsze miesiące abonamentu za free).Ale co kto woli.
Jeśli do tej pory byłeś zadowolony z tego neta co mnasz, to chyba nie ma co kombinować.
Swego czasu korzystałam z bluconnect- wieczne problemu, gubienie zasięgu, przerywanie etc- ale trzeba przyznać, że był to czas kiedy nie było zbyt wielkiego wyboru , a bluconnect dopiero co wszedł na rynek. Może teraz coś się zmieniło.
Pod tym względem chyba korzystniej wypada stacjonarny- przynajmniej tak mi się wydaje.
Nie trzeba martwić się o stabilność, a ceny chyba dość porównywalne ( tzn. w neostradzie największa prędkość to coś ok. 70 zł + możliwość testowania i 2 pierwsze miesiące abonamentu za free).Ale co kto woli.
Jeśli do tej pory byłeś zadowolony z tego neta co mnasz, to chyba nie ma co kombinować.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ogólnie to wszędzie już się człowiek połączy, ale z różnymi prędkościami.Jeśli chodzi o mobilny to jednak zasięg jest dość ograniczony.
Zależy jak to ujmiemy. Jeśli ogólnie zasięg sieci Orange to faktycznie bo mają CDMA na 450MHz, które daaaleko sieje. Tutaj oni mają największy zasięg i przy tym dość szybko to chodzi (CDMA teoretycznie do 3.1Mb/s).basza pisze:Podobno Orange ma najlepszy zasięg- ale osobiście nie miałam okazji korzystać.
Teraz coś problemy w sieci HSPA/HSPA+ są. Też coś źle to przełącza.basza pisze:Swego czasu korzystałam z bluconnect- wieczne problemu, gubienie zasięgu, przerywanie etc- ale trzeba przyznać, że był to czas kiedy nie było zbyt wielkiego wyboru , a bluconnect dopiero co wszedł na rynek. Może teraz coś się zmieniło.
Jeśli chodzi o początek to siłą rzeczy to działało słabo bo dopiero zaczynało to działać. Miałem BC jakieś 2 miesiące po pojawieniu się tego na rynku. Miałem tylko słaby EDGE, ale się cieszyłem, że w ogóle mam jakikolwiek internet.
basza, tutaj trochę błąd we wnioskowaniu. Po pierwsze to porównywanie internetu po kablu do radiowego, a dokładniej komórkowego, to jakieś nieporozumienie. Kabel zawsze wypadnie lepiej od radia. Stabilniej i taniej, ale w jednym miejscu de facto.basza pisze:Pod tym względem chyba korzystniej wypada stacjonarny- przynajmniej tak mi się wydaje.
Internet komórkowy bierze się wtedy gdy się będzie z niego korzystać mobilnie czyli do tego do czego to jest stworzone. No i oczywiście wtedy gdy nie ma innego wyjścia jak taki sposób dostępu.
W wielu miejscach jednak nie ma możliwości podłączenia podanej przez Cienie neostrady. Często zwyczajnie nie opłaca się dla jednej czy nawet kilku osób budować infrastrukturę, która kosztuje grube tysiące złotych, które się nie zwrócą przy tylu użytkownikach.
- Ravir
- Stały użytkownik forum
Ja.michal - NIE DO KOŃCA - znajomy ma Neozdradę
mieszka w wiosce i okablowanie pozwala mu na Neo 512 - a widoków na zmiany NIE WIDAĆ. Jak wybrałem sie do niego z Sierra Wireless 309 + panelowa antena + Orange to złapałem 3G
Okazało się, że transfery - a dokładnie testowe pobieranie odcinka serialu z Hotfile szło po Neo w tempie 20 kilo/s a przez komórkowy internet 600 kilo/s Tak więc wszystko zalezy od sytuacji.
Mar4321 - generalnie po kablu jest szybciej - ale jeśli mamy słabe łącze i dużo klientów to może się okazać, ze komórka chodzi znacznie szybciej. Przykładem niechlubnym jest tu Neostrada właśnie - małe centrale, niska jakość kabli, niska przepostaowość sieci szkieletowej - od centrali w świat - i nagle internet komórkowy chodzi 100x szybciej.
Jelsi chodzi o zasięg - jak rozumiem korzystasz z internetu stacjonarnie - to można kupić panelową antenę - która ZNACZNIE "podnosi" zasięg - mam to u siebie w pracy - niby centrum miasta powyżej 120k mieszkańców - ale okratowany budynek powoduje, że o 3G mogę zapomnieć
wystarczyła najprostsza antena panelowa za oknem i jest max siła sygnału i HSDPA - u mnie Orange "robi" za backup głównego łącza i jest dopięte do routera.
Tak więc jeśłi obecny operator Ci odpowiada to może kupić antenę? Zwłaszcza, że antena to antena
nawet jak zmienisz operatoro to się przyda. 

Okazało się, że transfery - a dokładnie testowe pobieranie odcinka serialu z Hotfile szło po Neo w tempie 20 kilo/s a przez komórkowy internet 600 kilo/s Tak więc wszystko zalezy od sytuacji.
Mar4321 - generalnie po kablu jest szybciej - ale jeśli mamy słabe łącze i dużo klientów to może się okazać, ze komórka chodzi znacznie szybciej. Przykładem niechlubnym jest tu Neostrada właśnie - małe centrale, niska jakość kabli, niska przepostaowość sieci szkieletowej - od centrali w świat - i nagle internet komórkowy chodzi 100x szybciej.
Jelsi chodzi o zasięg - jak rozumiem korzystasz z internetu stacjonarnie - to można kupić panelową antenę - która ZNACZNIE "podnosi" zasięg - mam to u siebie w pracy - niby centrum miasta powyżej 120k mieszkańców - ale okratowany budynek powoduje, że o 3G mogę zapomnieć

Tak więc jeśłi obecny operator Ci odpowiada to może kupić antenę? Zwłaszcza, że antena to antena

Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ravir, no i zgadza się. Centralka za słaba i pewnie kable jeszcze komunistyczne i im się nie opłaca inwestować w nowy sprzęt.
Wszystko zależy od sytuacji.
Wszystko zależy od sytuacji.
-
- Początkujący użytkownik forum
Ale chyba i tak większość dostawców funkcjonuje na łączu Tp, więc jeśli nie ma możliwości wzięcia u nich neta, to chyba w ogóle jest z tym kiepsko - przynajmniej tak mi się wydaje (może się mylę). Osobiście właśnie zraziłam się do mobilnego, może niepotrzebnie..ale jak sobie wspomnę te problemy to dziś nie zdecydowałabym się na mobilny. To już nawet nie chodzi o jakość , ale też samą obsługę klienta. 3 razy wysyłałam sprzęt do wymiany- tyle samo razy odsyłali, tyle , że problem nie znikał. Gdyby tak wszystko zliczyć to byłm ok. 6 miesięcy bez neta:/ . Tak jak wspomniałam byly to początki- jeśli jest teraz możliwość brania na próbę, to nie ma co się zastanawiać.
Jeśli chodzi o neostrade to wspomniałam bardziej ze względu na stabilność i porównywalne ceny,ale może faktycznie nie ma co porównywać mobilnego do stacjonarnego. kwestia potrzeb.
Jeśli chodzi o neostrade to wspomniałam bardziej ze względu na stabilność i porównywalne ceny,ale może faktycznie nie ma co porównywać mobilnego do stacjonarnego. kwestia potrzeb.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Łącza operatorskie nawet od TP to inna bajka.
- Easy-Wifi
- Stały użytkownik forum
Gdybyś mógł wybrać ofertę TP,to moim zdaniem najlepsza opcja,ale jeżeli nie masz takiej możliwości to jedyne co Ci pozostaje: testować po kolei każdego operatora,jest taka opcja.
-
- Stały użytkownik forum
Cześć, jestem nowy na forum, wypada się przywitać a więc witam wszystkich użytkowników forum. Uznałem, że nie ma co zakładać niepotrzebnego tematu, więc napiszę tutaj. Mieszkam w małej miejscowości położonej w województwie kujawsko-pomorskim, w powiecie lipnowskim, w gminie Dobrzyń nad Wisłą, miejscowość - Mokówko. Kończy mi się umowa na iPlus i chciałbym wziąć coś innego. Oczywiście nie mam dostępu do Internetu z kabla. Jestem już prawie zdecydowany na Orange Free 59. Jestem w zasięgu CDMA a więc powinno u mnie działać. Jednak może jest jakaś lepsza alternatywa, coś w abonamencie do 60 zł, z większym limitem lub w ogóle bez limitów, może jakiś wimax?? Proszę o rady.
- Brylant19
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jak dobrze patrze to Chyba CDMA z orange bedzie najlepsze dla Ciebie (nadajnik masz w Kamieniu Kotowym i w Dobrzyniu wiec mozesz wybrać) ewentualnie Play tez ma tam nadajnik 3g wiec powinienes byc w zasięgu:)
O wiimaxa to bys musial dzwonic bo mapki znyt dokladnej nie ma.
A limity i tak beda (poza WiiMaxem)
O wiimaxa to bys musial dzwonic bo mapki znyt dokladnej nie ma.
A limity i tak beda (poza WiiMaxem)
-
- Stały użytkownik forum
W takim razie wybór pada ma Orange. Tylko nie wiem jaki wybrać modem (taki do którego można będzie podpiąć antenę zewnętrzną). Niedawno pożyczyłem od kolegi modem AnyData Adu-635wa i mimo jednej kreski zasięgu Internet działał przyzwoicie, myślę, że antena zewnętrzna poprawiła by zasięg. Ten modem by mi odpowiadał ale problem w tym, że w dwóch salonach sprzedaży w moim mieście nie mają na stanie tego modemu. Czy warto zamówić go i trochę na niego poczekać czy wziąć jakiś inny?