tablet + mobilny net
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
tablet + mobilny net
jak pod tym względem wygląda oferta operatorów na polskim rynku? Wiem, że Orange ma taką ofertę (zdaje się z Galaxy Tab), ale poza tym o niczym innym nie słyszałem. Są jeszcze jakieś godne uwagi oferty?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: tablet + mobilny net
Wg mnie na rynku nie ma jeszcze żadnego tabletu wartego tyle, za ile go sprzedają. Przelicznik jakość+wydajność dostępnych tabletów jest niska a cena bardzo wysoka. Oczywiście nie uwzględniam chińskich wytworów za 300 zł.
-
- Guru bezprzewodowy
Bawiłem się dzisiaj w Saturnie iPadem.
Byłby to fajny gadżet pod warunkiem, że kosztowałby 10x mniej.
Byłby to fajny gadżet pod warunkiem, że kosztowałby 10x mniej.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Zgodzę się. Mimo iż nie przepadam za zabawkami Apple'a, to jeżeli by kosztował 300 zł i miałbym wolną gotówkę, to bym go kupił. Do jazdy 1,5 godziny PKS-em byłby idealny.marens pisze:Byłby to fajny gadżet pod warunkiem, że kosztowałby 10x mniej.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ja też się pod tym stwierdzeniem podpisze.ryba825 pisze:Zgodzę się. Mimo iż nie przepadam za zabawkami Apple'a, to jeżeli by kosztował 300 zł i miałbym wolną gotówkę, to bym go kupił.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
To się niestety nie zdarzyryba825 pisze:jeżeli by kosztował 300 zł

Podejrzewam że póki co, nawet najtańsze tablety nie spadną z cenami niżej niż do poziomu tanich netbooków czyli minimum ~1000 zł.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja o tym doskonale wiem, ale dla mnie ten sprzęt ze względu na jego ograniczenia tyle jest wart i więcej bym za niego nie dał.guteq pisze:wyprodukowanie samego H/W do tego "cudu" kosztuje co najmniej 260 USD (czyli około 800 zł - info stąd i stąd) a gdzie koszt produkcji softu, dystrybucji, marża dystrybutora, sprzedawcy, koszty obsługi posprzedażnej i gwarancyjnej... itp. ?
Nie, nie spadną do poziomu 1000 złotych, ponieważ nie ma w tym segmencie żadnej konkurencji.guteq pisze:Podejrzewam że póki co, nawet najtańsze tablety nie spadną z cenami niżej niż do poziomu tanich netbooków czyli minimum ~1000 zł.
Ciągle czekam na iTablet od firmy X2 ( x2mc.co.uk/ ). W lutym się nawet ładnie zapowiadał, ale na razie o nim nic nie słychać. Może producent czeka na Sandy Bridge Intela?
- wojteks
- *** Administrator ***
Tablet 7" z takim procesorem podobnym do Galaxy Tab, niestety bez modemu 3G kosztuje u chińczyka 230 US$ z przesyłką. Dla nas drogo ale ceny spadają szybko.guteq pisze: nawet najtańsze tablety nie spadną z cenami niżej niż do poziomu tanich netbooków
Nie pomagam na PW!
- guteq
Niestety wartość subiektywna może wyznaczać cenę produktu tylko wtedy, gdy jest sporo wyższa od kosztu produkcji i marży razem wziętychryba825 pisze:dla mnie ten sprzęt ze względu na jego ograniczenia tyle jest wart i więcej bym za niego nie dał

No nie przesadzaj... u nas w PL może nie ma, ale w szerokim świecie? Blackberry PlayBook, tablety Archosa, Creative Ziio, tablety Acera, Dell Streak i Looking Glass, Viewsonic ViewPad, Notion Ink Adam, niebawem Motorola Stingray i Asus Eee Pad, itd. itd. itd.ryba825 pisze:nie ma w tym segmencie żadnej konkurencji
Alternatywy już są a niebawem będzie tego ZATRZĘSIENIE i rynek będzie zawalony tabletami (i dobrze)

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jako iż się zauroczyłem tabletami, to śledzę ten wątek i według mnie nie ma póki co konkurencji. iPad i Galaxy Tab mimo iż to są tablety, to są to inne półki. Reszta to tylko gadżeciki.guteq pisze:No nie przesadzaj... u nas w PL może nie ma, ale w szerokim świecie?
Owszem, kieruję się tutaj własnymi potrzebami i wymaganiami, ale osoby które się nie "zakochały" w Apple i znają się trochę na sprzęcie i oprogramowaniu mają podobne odczucia co ja.guteq pisze:Niestety wartość subiektywna może wyznaczać cenę produktu tylko wtedy, gdy jest sporo wyższa od kosztu produkcji i marży razem wziętych
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jeśli chcecie w miarę dobry tani tablet na androidzie to jedynie archosa, np:
http://allegro.pl/archos-7-internet-tab ... 46840.html
Jest normalna gwarancja i nie jest to chiński no-name, firma Francuska, jak widać ipady/galaxy tab mają mocno zawyżoną cenę, wiem że to sporo lepszy sprzęt, ale bez przesady, jak dla mnie są warte gdzieś około 999zł to jeszcze by się opłacało, poczekamy za rok jak cena spadnie
Osobiście w przyszłym miesiącu mam zamiar sobie kupić tego archosa
http://allegro.pl/archos-7-internet-tab ... 46840.html
Jest normalna gwarancja i nie jest to chiński no-name, firma Francuska, jak widać ipady/galaxy tab mają mocno zawyżoną cenę, wiem że to sporo lepszy sprzęt, ale bez przesady, jak dla mnie są warte gdzieś około 999zł to jeszcze by się opłacało, poczekamy za rok jak cena spadnie

Osobiście w przyszłym miesiącu mam zamiar sobie kupić tego archosa

- wojteks
- *** Administrator ***
Ja tam wolałbym od chińczyka http://www.androidtime.com/shop/22-andr ... tooth.htmldziobak99 pisze:dobry tani tablet na androidzie to jedynie archosa,
Ma GPS, Bluetooth, Android 2.2 i kosztuje 228 USD z przesyłką DHL.
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
wojteks, a jak z 3G?
- wojteks
- *** Administrator ***
Niestety, tu tylko Galaxy Tab i iPad to mają ale do tych tanich po USB można podłączyć modem (a pewnie i po BT do tego co ma). Ja czekam na taki z wbudowanym modemem 3G bo bez niego to nie bardzo inwestycja ma sens a 2500zł nie dam za gadżet.Jo_gurt pisze:wojteks, a jak z 3G?
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Pewnie trochę trzeba będzie poczekać - coś Patryk wspominał o patencie Qualcomma? Czy coś mi się poprzestawiało?wojteks pisze:Ja czekam na taki z wbudowanym modemem 3G
-
Z tego co czytałem na forach to te chińskie się rozpadają w ręcach po miesiącu, np przycisk od włączania się oderwał od płyty glównej i już po sprzęcie, gwarancji oczywiście nie masz...wojteks pisze:Ja tam wolałbym od chińczyka http://www.androidtime.co...-bluetooth.html
Chyba że ten co podałeś jest jakiś lepszy czy coś

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
wojteks, napisał że nie chce chińczyka tylko dla przykładu z linka.dziobak99 pisze:Z tego co czytałem na forach to te chińskie się rozpadają w ręcach po miesiącu,...() Chyba że ten co podałeś jest jakiś lepszy czy coś![]()
[ Dodano: 2010-12-15, 11:22 ]
Będąc któregoś dnia w Lublinie w DSK widziałem jak jeden dzieciak molestował to urządzenie grami itp. Jak się nazywał sprzęt już nie dało się zobaczyć. Wielkość podobna do tego z linku który dał wojteks
- valdens
Ktoś już to sprawdził? Jak wygląda instalacja takiego np. Huawei E122 albo Sierry? Osobiście obawiam się, że byłaby masa komplikacji (w zależności od modelu tableta i modelu modemu) i że tylko Huawei E585 (i podobne z Wi Fi) się nadają do każdego taba.wojteks pisze:do tych tanich po USB można podłączyć modem
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To tylko i wyłącznie chodzi o cenę chipu. Z resztą qualcomm produkuje to dla prawie wszystkich. Wszyscy producenci modemów przecież jadą na chipach kupowanych qualcomma. Co do kupionej licencji na produkcję to coś mi się wydaje nokia motorola i ericsson mogą sami legalnie produkować scalaki odpowiadające za obsługę 3g czy cdma.Jo_gurt pisze:Pewnie trochę trzeba będzie poczekać - coś Patryk wspominał o patencie Qualcomma?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście. I cena jest nieakceptowalna przy marce PRC, bo produkt przestałby być tak tani.krystianb pisze:To tylko i wyłącznie chodzi o cenę chipu.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Po usb to może być trochę cyrków, ze względu na sterowniki do androida, choć to w końcu linux jest.valdens pisze:Ktoś już to sprawdził?
Ale jeśli tablet ma bt to bez problemu poradzić powinien sobie z prawie każdym telefonem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- wojteks
- *** Administrator ***
Przecież modem 3G np. Huawei nie kosztuje majątku, wbudowanie go w takie urządzenie podniesie cenę o 30-40 USD czyli kosztowałoby 300 USD a to ciągle konkurencyjna cena dla iPad/Galaxy TabJo_gurt pisze:Pewnie trochę trzeba będzie poczekać
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
wojteks, to zadam inne pytanie - czemu więc już tak nie robią?
- wojteks
- *** Administrator ***
To raczej pytanie do producentów.Jo_gurt pisze:czemu więc już tak nie robią?
Nie pomagam na PW!
- guteq
Ja to doskonale rozumiem... Sam wolałbym żeby tablety były 10x tańsze, kupiłbym sobieryba825 pisze:Owszem, kieruję się tutaj własnymi potrzebami i wymaganiami, ale osoby które się nie "zakochały" w Apple i znają się trochę na sprzęcie i oprogramowaniu mają podobne odczucia co ja.

Problem w tym, że te odczucia niestety nie spotkają się z odpowiedzią producentów bo koszt produkcji sprzętu nie pozwala na zejście z ceną do tak niskiego poziomu.

Tylko że z Chińczykiem jest problem pt. zero wsparcia i upgradów. Co kupiłeś to masz, jak działa to masz szczęście. Upgrade z Froyo do Gingerbreada - można zapomnieć. Wątpię by wypuścili.wojteks pisze:Ja tam wolałbym od chińczyka
IMHO brak 3G to akurat pół biedy, coś a'la MiFi i problem z głowy.Jo_gurt pisze:wojteks, a jak z 3G?
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- wojteks
- *** Administrator ***
Chińskie wyroby się mocno poprawiają, czasy że każda sztuka była uszkodzona już nie wrócą. Oczywiście jakość jest jeszcze średnia ale....guteq pisze:Co kupiłeś to masz, jak działa to masz szczęście.
Ale tablet to urządzenie krótko żyjące, tam ktoś polecał z andriodem 1.5 a myślę że 2.1 (2.2) jest lepszy i za 2 lata sprzęt umrze śmiercią naturalną, tak samo te wszystkie netbooki umrą bo bedą stare.guteq pisze:Co kupiłeś to masz
Kolejny gadżet trzymany w kieszeni a bateria padnie w chwili kiedy połączenie z internetem będzie niezbędne.guteq pisze: coś a'la MiFi
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Polecasz jakieś zagraniczne strony o IT?guteq pisze:u nas w PL może nie ma, ale w szerokim świecie?
- guteq
To fakt. Zresztą Chińczycy potrafią już kontrolować relację jakość/cena i jeśli ktoś jest gotów zapłacić za jakość to zrobią mu bardzo solidny produkt.wojteks pisze:Chińskie wyroby się mocno poprawiają
I całe szczęście, chyba nikt z nas za tymi czasami nie tęskniwojteks pisze:czasy że każda sztuka była uszkodzona już nie wrócą.

No pewnie, nawet mi pomyślałem że to miałoby być na dłużej niż rok-dwa... Za dwa lata nowe sprzęty będą miały tyle nowych funkcji że będzie się chciało starego sprzęta wymienić nawet jeśli będzie jeszcze całkowicie sprawnywojteks pisze:Ale tablet to urządzenie krótko żyjące (...) za 2 lata sprzęt umrze śmiercią naturalną

Też tak myślałem jak kupowałem Huawei'owego MiFi, ale mile mnie zaskoczył - naprawdę długo wytrzymuje. Przy takim korzystaniu "w drodze", z doskoku, po pół godziny-godzinę, spokojnie parę dni można wyciągnąć.wojteks pisze:bateria padnie w chwili kiedy połączenie z internetem będzie niezbędne.
Zadnych konkretnych - czytam te najpopularniejsze serwisy typu gsmarena, engadget, techcrunch, anandtech czy parę innych. Ale raczej chodziło mi o większą dostępność różnych tabletów poza PLryba825 pisze:Polecasz jakieś zagraniczne strony o IT?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-12-16, 09:06 ]
Poprawiłem problem z cytatem.
Ostatnio zmieniony 2010-12-16, 09:02 przez guteq, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
Ogólnie rzecz biorąc to jeśli ktoś chce tylko sobie przeglądać internet w łóźku to nie potrzebuję najnowszego systemu...jedni lubią zmiany/aktualizacje/nowe możliwości, a inni chcą tylko żeby się sprawdzało przy internecie, np mi takie coś tylko do tego jest potrzebne, i nie potrzebuję andka 3.0 czy nie wiadomo czego, tylko żeby necik dobrze po wi-fi śmigał i stykaguteq pisze:Tylko że z Chińczykiem jest problem pt. zero wsparcia i upgradów. Co kupiłeś to masz, jak działa to masz szczęście. Upgrade z Froyo do Gingerbreada - można zapomnieć. Wątpię by wypuścili.

Co do upgradów to nie tylko chińczycy maja problemy, samsung mojego samsunga spica też już nie aktualizuję do androida 2.2, wcale to jakieś stary telefon nie jest, więc wiecie...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jest beta Samdroid i CyanogenMod i działają całkiem nieźledziobak99 pisze:samsung mojego samsunga spica też już nie aktualizuję do androida 2.2