internet GSM a monitoring

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
newalf
Początkujący użytkownik forum

internet GSM a monitoring

Post autor: newalf »

witam

biegam po różnych stronach ale może tutaj znajdę mądrą głowę która pomoże

nie wiem czy temat w odpowiednim miejscu ale może...

opiszę o co chodzi:

mam na działce zamontowany monitoring, nie mam tam żadnego łącza telefonicznego tylko prąd, mam rejestrator BCS 0404LE-AS, ma on wyjście LAN
chciałbym mieć podgląd 24h na dobę, gdybym miał tam jakiś internet np neostradę to myślę że bym sobie dał radę ale niestety nie ma więc pozostaje GSM

czy może ktoś doradzi jak to podłączyć, skonfigurować aby mieć przez GSM dostęp do rejestratora przez chyba IP rejestratora

z góry dziękuję i będę wdzięczny za wszelką okazałą pomoc :super:
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: internet GSM a monitoring

Post autor: key »

Po pierwsze otrzebujesz router ktory obsluguje (open)VPN, USB i modemy GSM. Moja propozycja Frytka 7270 + Freetz. Do tego modem USB obslugiwany przez router i po stronie klienta cos na czym poleci serwer VPN.
Jak juz to bedziesz mial, konfigurujest router na dzialce jako VPN klient, laczacy sie automatycznie z twoim routerem w domu (serwer VPN + dyndns). Po tej akcji rejestrator jest w dostepny w twojej sieci. Jesli przepustowosc jest wystarczajaco dobra, bedzie dzialac.
Nie pomagam na PW.
newalf

dzięki :) z góry przyznam że dla mnie to wszystko co napisałeś obce :szok: potrafię dużo rzeczy zrobić ale gdybyś mógł bardziej przy chwili napływu wolnego czasu jaśniej opisać szczegółowo to byłym wdzięczny, tam na działce mam słaby zasięg GSM ale jest a w domu mam neo
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Masz komorke obslugujaca siec 3G?

Sprawdz na mapkach operatorow, czy ktorys z nich pokrywa dzialke UMTS.

IMHO GPRS/GSM to toroche za malo na transmisje wideo, no chyba ze zadawala Cie klatka co paredziesiat sekund.

Napisz jeszcze jaki masz sprzet w domu (znaczy jaki modem/router do neo) i ile chcial bys zainwestowac.

Zakladam, ze odleglosc miedzy domem i dzialka jest tak duza, ze zadne sieci bezprzewodowe nie maja sensu?
Nie pomagam na PW.
newalf

w domu mam linksysa roter z wifi, działkę mam 20 km dalej, a mogę zainwestować powiedzmy do 1000 zł, klatka po klatce odpada to już szkoda kasy a efekt prawie żadny, chciałbym płynny obraz, jeśli koszt będzie wysoki i mijał się z celem trzeba bedzie pomyśleć po przyłączu lini TP do budynku

[ Dodano: 2010-12-15, 22:18 ]
a jakby tam na działce założyć internet satelitarny?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

newalf pisze:w domu mam linksysa roter z wifi
Fajnie, ja mam w garazu auto, czerwone :)
Napisz konkretnie jaki model.
newalf pisze:klatka po klatce odpada to już szkoda kasy a efekt prawie żadny
W takim wypadku musisz najpierw sprawdzic jaki operator jest dostepny na dzialce i jaka ma przepustowosc.

Zacznij od sprawdzenia na mapce, ile masz do najblizszego nadajnika UMTS: http://mapa.btsearch.pl/
newalf pisze:a jakby tam na działce założyć internet satelitarny?
Tobie zalezy na przepustowosci kanalu zwrotnego (upload), ktory w internecie satelitarnym jest IIRC realizowany kanalami naziemnymi.
Nie ma w okolicy operatorow WiFi na 2.4 lub 5 GHz?
Nie pomagam na PW.
newalf

key,
key pisze:Napisz konkretnie jaki model.
jestem obecnie w pracy to teraz nie napiszę bo nie pamietam
key pisze:Zacznij od sprawdzenia na mapce, ile masz do najblizszego nadajnika UMTS: http://mapa.btsearch.pl/
w linii prostej około 10-14 km
Nie ma w okolicy operatorow WiFi na 2.4 lub 5 GHz?
niestety nie
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

newalf pisze:a jakby tam na działce założyć internet satelitarny?
Rozumiem, że wiesz o tym, że takie łącze dwukierunkowe tanie nie jest a i szybkością nie grzeszy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ